Viime kesän hellepäivät näkyvät nyt venekaupan hienoisena piristymisenä Imatran seudulla — Vene-Hietsussa vesijettien suosio on jyrkässä kasvussa: ”Ne tullaan myymään loppuun tänä kesänä”

Kauppias Ville Hietasen mukaan kesäkelit vaikuttavat suoremmin venekauppaan kuin taloudelliset vaihtelut. Veneen ostopäätökset tehdäänkin usein fiilispohjalta.

Kai Skyttä

Vene-Hietsun kauppiaan Ville Hietasen mukaan veneistä eniten myydään päiväajeluveneitä, joiden hintahaarukka on 10 000 —30 000 euron välillä. Arkistokuva.
Vene-Hietsun kauppiaan Ville Hietasen mukaan veneistä eniten myydään päiväajeluveneitä, joiden hintahaarukka on 10 000 —30 000 euron välillä. Arkistokuva.

Vene-Hietsun kauppiaan Ville Hietasen mukaan venekauppa on käynyt tänä vuonna mukavasti. Havaittavissa on jopa hienoista kasvua.

— Syynä siihen on viime kesän hienot ilmat, minkä vuoksi vesillä liikuttiin paljon. Venekaupassa se näkyy aina vuoden viiveellä: Kun esimerkiksi veneen vaihtotarve havaitaan, niin kaupat tehdään usein seuraavana veneilykautena.

Hietanen arvioi venealan olevan muutenkin Suomessa piristymään päin.

Hän kuitenkin toteaa, että yleinen taloustilanne ei niinkään heilauttele venemarkkinoita, vaan tärkein tekijä on nimenomaan sääolosuhteet.

— Vene ostetaan aina tarpeeseen, ja ostopäätökset tehdään usein fiilispohjalta: Kun aurinko paistaa, niin halutaan lähteä vesille. Tässä suhteessa vene- ja suksikauppa toimivat samalla periaatteella.

Vesijettien myynti kasvanut 50 prosenttia

Vene-Hietsussa etenkin vesijetit ovat tällä hetkellä kovassa nosteessa. Trendi on jatkunut nousujohteisena viimeiset 3—4 vuotta.

— Jo nyt myynnissä on ollut 40—50 prosentin kasvu edelliskesään verrattuna, ja suunta jatkuu samanlaisena. Vesijetit tullaan myymään loppuun tämän kesän aikana.

Hietasen mukaan jeteillä ei ole yhtä tiettyä asiakaskuntaa. Niitä ostaa sekä nuoremmat että vanhemmat vesilläliikkujat.

— Se on ehkä yksi syy suosion taustalla. Lisäksi vaikuttaa se, että aiemmin vesijetit olivat kovaäänisiä polttoainesyöppöjä, jotka kastelivat kuskin. Nyt ne ovat hiljaisia, vievät vähemmän bensaa ja niillä voi ajaa vaikka pyhävaateet päällä.

Veneistä kysytyimpiä ovat puolestaan päiväajeluveneet. Ne ovat kooltaan 5—6 metrin välillä, Hietanen kertoo.

— Hintahaarukka liikkuu 10 000—30 000 eurossa. Eniten myydään veneitä, joiden hintalappu on 20 000 euron molemmin puolin.

Luetuimmat