Imatralla asuu 96 sotaveteraania —  Etelä-Karjalan kunnista vain Lappeenranta haki lisämäärärahaa tukeakseen veteraanien asumista omissa kodeissaan

Katja Juurikko, Katja Juurikko

Elossa olevia sotaveteraaneja on Etelä-Karjalassa enää noin 500.
Elossa olevia sotaveteraaneja on Etelä-Karjalassa enää noin 500.

Etelä-Karjalassa asuville sotaveteraanille ohjautuu tänä vuonna Valtiokonttorin kautta tukea noin 3 403 euroa.

Osa rahasta menee kuntoutuskustannuksiin ja osa palveluihin, joita veteraani tarvitsee voidakseen asua omassa kodissaan.

Lappeenrantalaiselle sotaveteraanille ohjautuu tukea noin 4 768 euroa.

Ero maakunnan muiden kuntien tukimäärään selittyy pääosin sillä, että ainoastaan Lappeenranta haki ja sai lisämäärärahaa juuri veteraanien kotipalveluihin. Muut Etelä-Karjalan kunnat eivät hakuun osallistuneet.

Lisämäärärahaa olisi ollut tarjolla myös veteraanien kuntoutukseen.

Lappeenrantalaisille veteraaneille tukea tulee yhteensä hieman yli 1,3 miljoonaa euroa.

Valtiokonttorin mukaan Lappeenrannassa asuu tällä hetkellä 283 tukiin oikeutettua sotaveteraania, Imatralla 96 sotaveteraania.

Ruokolahdella heitä on 28, Luumäellä 26 ja Parikkalassa 22. Pienintä joukko on Rautjärvellä, 17, Savitaipaleella,15, Taipalsaarella,11, ja Lemillä, 9.

Koko maassa lisämäärärahaa haki ja sai Lappeenrannan tavoin 90 kuntaa.

Suurin rahallinen tuki, yli 19 000 euroa, kohdistui veteraania kohti Haapavedellä. Muiden Etelä-Karjalan kuntien rinnalla lisämäärärahan jätti hakematta 178 kuntaa.

Kunnilla erilaiset menettelytavat

Puheenjohtaja Pekka Paatero Sotaveteraaniliiton sosiaali- ja terveyspalvelutoimikunnasta tunnistaa suuret eroavaisuudet siinä, miten kunnat menettelevät.

Hänen mielestään ehdoton vaatimus olisi, että jokainen veteraani saisi henkilökohtaisen arvion palveluiden tarpeesta. Kun tarpeet ovat selvillä, niiden mukaan toimittaisiin.

— Valitettavasti näin ei tällä hetkellä tapahdu.

Paateron mukaan kuntakohtaiset erot saattavat johtua myös siitä, että toisilla on paletissa runsaammin palveluita kuin toisilla.

Pienet paikkakunnat eivät välttämättä pysty tarjoamaan yhtä monipuolisesti esimerkiksi hierontaa, kodinhoitoa tai asiointi- ja ulkoilutusseuraa kuin isot paikkakunnat.

Sotaveteraaniliitto pyrkii koko ajan lisäämään kuntien tietämystä oikeista ja monipuolisista tukemisen tavoista.

— Isossa roolissa edunvalvontatyössä ovat myös kuntien sotaveteraaniyhdistykset, joilla on paras tuntuma paikalliseen jäsenistöömme.

Valtiokonttori ohjaa veteraanitukeen veikkausvaroja tänä vuonna noin 54 miljoonaa euroa.

Luetuimmat