Joutsenon vastaanottokeskukseen 25 uutta turvapaikanhakijaa yksihuoltajaperheistä Itä-Afrikasta – Saapuivat Maltan kautta

Turvapaikanhakijat on koronatestattu, ja he ovat karanteenissa. Sisäministeri Maria Ohisalo sanoi vierailullaan Joutsenossa, ettei EU:n yhteinen maahanmuuttopolitiikka toimi.

Kai Skyttä

Sisäministeri Maria Ohisalo vieraili perjantaina Joutsenon vastaanottokeskuksessa. Ohisalon mukaan EU tarvitse nykyistä parempaa yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa. Taustalla Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Antti Jäppinen, maahanmuuttoviraston johtaja Jari Kähkönen ja Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän ylitarkastaja Katri Lyijynen.
Sisäministeri Maria Ohisalo vieraili perjantaina Joutsenon vastaanottokeskuksessa. Ohisalon mukaan EU tarvitse nykyistä parempaa yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa. Taustalla Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Antti Jäppinen, maahanmuuttoviraston johtaja Jari Kähkönen ja Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän ylitarkastaja Katri Lyijynen.

Joutsenon vastaanottokeskukseen saapui viime viikolla uusia turvapaikanhakijoita, kun 25 yksinhuoltajaperheen jäsentä saapui Konnunsuolle.

Joutsenon vastaanottokeskuksen toimintaan perjantaina tutustuneen sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Joutsenoon saapuneet henkilöt ovat osa hallituksen alkuvuonna tekemää päätöstä, jonka mukaan Suomeen vastaanotetaan ensisijaisesti ilman huoltajaa olevia alaikäisiä sekä yksinhuoltajaperheitä.

– Ajatus on, että vastaanotamme haavoittuvammassa asemassa ja heikoimman turvallisuustilanteen maista tulevia lapsia ja yksinhuoltajaperheitä, Ohisalo sanoo.

Hallituksen helmikuussa tekemän päätöksen mukaan turvapaikanhakijoita voidaan vastaanottaa yhteensä enintään 175 henkilöä Kreikasta, Kyprokselta, Maltalta ja Italiasta tilanteen vakavuuden perusteella.

Joutsenoon tulleet turvapaikanhakijat ovat tulleet sisäisellä siirrolla Maltan kautta.

– Heidät on koronatestattu ja parhaillaan he ovat THL:n ohjeistuksen mukaisessa karanteenissa, vastaanottokeskuksen johtaja Antti Jäppinen sanoo.

Turvapaikanhakijoiden lähtömaita Jäppinen ei voi paljastaa, mutta sanoo heidän olevan Itä-Afrikasta.

Vastaanotettavat henkilöt valitsee Maahanmuuttovirasto yhdessä muiden viranomaisten kanssa.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottovaiheen kustannuksista vastaa EU:n turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto AMIF.

Yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa tarvitaan

Joutsenossa ja Kaakkois-Suomen rajavartiostossa vieraillut sisäministeri Ohisalo sanoo, että EU tarvitsee parempaa yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa.

– EU:n yhteinen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka ei toimi. Esimerkiksi Suomella on pitkä EU:n ulkoraja ja on tärkeää, ettei ulkorajavaltioita jätetä yksin mahdollisten ongelmien kanssa.

Ohisalon mukaan EU:n maahanmuuttopolitiikassa tarvitaan yhteisvastuuta. Lisäksi niitä maita pitää auttaa, joihin kovin paine kohdistuu.

– Jokaisen maan on kannettava vastuunsa. Tärkeää on, ettei rahalla pääse tästä pois. Mutta vaihtoehtoina ovat sisäiset siirrot sekä paluissa avustaminen.

Yhteinen maahanmuuttopolitiikka on ollut EU:n puheenjohtajamaa Saksan työlistalla.

Kai Skyttä

Parikkalan rajanylityspaikasta ei ole tehty uusia päätöksiä.     - Eiköhän se valmistu vuoteen 2025 mennessä, sisäministeri Ohisalo arvioi.
Parikkalan rajanylityspaikasta ei ole tehty uusia päätöksiä. - Eiköhän se valmistu vuoteen 2025 mennessä, sisäministeri Ohisalo arvioi.

Ohisalo odottaa, että Saksa tekee asiasta esityksen komissiolle joulukuun aikana ennen puheenjohtajakautensa päättymistä.

– Saksa haluaa jättää yhteiseen maahanmuuttopolitiikkaan kädenjälkensä niin, ettei vapaamatkustajavaltiota sallita, eikä turvapaikanhakijoiden vastanottamisesta pääse rahalla irti. EU:n sisälle on saatava yhdenmukaiset turvapaikan hakuun liittyvät prosessit, Ohisalo sanoo.

Parikkalasta ei uusia päätöksiä

Sisäministeri otti kysyttäessä lyhyesti kantaa myös Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistämiseen ja sen aikatauluihin.

Hän muistutti, ettei sisäministeriö ole ainoa toimija asiassa.

– Hallitus on sitoutunut rajanylityspaikan kansainvälistämiseen, muita päätöksiä ei ole tehty. Eiköhän se aikaisintaan vuonna 2025 avaudu, Ohisalo sanoo.

Rajanylityspaikka on saamassa ensi vuodelle 400 000 euroa liikennejärjestelyjen suunnittelemiseen ja toteuttamiseen Kuutostieltä rajanylityspaikalle.

Venäjän koronatilanne on pahentunut viime viikkoina. Ohisalo sanoo, että koronatilanne Venäjällä ei vaikuta hyvälle.

– Nyt ei pystytä ottamaan mitenkään kantaa siihen, milloin rajoitukset Suomen ja Venäjän välillä voidaan purkaa. Tiedän kyllä, että rajaseuduilla elämää rakennetaan eteenpäin rajan molemmin puolin. Pohjoisessa Suomen ja Ruotsin välillä on samankaltainen tilanne.

Hallitus päätti torstaina, että maahantulon rajoituksia jatketaan 13. joulukuuta asti.

Luetuimmat

Kommentoidut