Aita itärajalla ei pysäyttäisi villisikoja — Ministeriö selvitti villisika-aidan ekologiset vaikutukset

Raportin mukaan aitaa olisi vaikea saada niin pitäväksi, että se estäisi tehokkaasti afrikkalaisen sikaruton leviämistä. Aidan sijasta sikaruttoa torjutaan esimerkiksi kouluttamalla rajoille lisää ruokakoiria.

Jussi Nukari

Tuoreen selvityksen mukaan satojen kilometrien aita olisi hyvin tehoton tapa pysäyttää villisikojen tulo rajan yli. Kuvan sika poseerasi Ähtärin eläinpuistossa.
Tuoreen selvityksen mukaan satojen kilometrien aita olisi hyvin tehoton tapa pysäyttää villisikojen tulo rajan yli. Kuvan sika poseerasi Ähtärin eläinpuistossa.

Itärajalle rakennettava aita ei pystyisi estämään villisikojen kulkua Suomeen. Tähän johtopäätökseen päätyi maa- ja metsätalousministeriön tilaama selvitys villisika-aidan ekologisista vaikutuksista. Selvitys ei johda jatkotoimiin. 

Selvityksen mukaan aitaa on vaikea saada riittävän pitäväksi. Siksi sen merkitys afrikkalaisen sikaruton (ASF) leviämisriskin pienentäjänä on kyseenalainen. Villisika on vahva eläin, jonka pidättely on vaikeaa, ja itäsuomalainen vesistöjen ja tiestön halkoma vaaramaisema asettaa haasteita pitävän aidan rakentamiselle ja ylläpidolle. Selvitys alleviivaa myös, että aita haittaisi monia muita eläimiä.

Raportin mukaan villisika-aitaa tarvittaisiin noin 500 kilometriä ja sen hinnaksi tulisi noin 30 000 euroa. Raivauskustannukset sekä maan vuokra tai pakkolunastus eivät kuulu hinta-arvioon.

— Afrikkalaisen sikaruton leviämisriskiä voidaan pienentää tutkimalla sairaat ja kuolleet eläimet nopeasti. Myös metsästyksellä voidaan vaikuttaa taudin ehkäisemiseen, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Sikarutto voi levitä Suomeen myös eläinperäisten elintarvikkeiden mukana. Vaalimaan raja-asemalla on kesäkusta alkaen työskennellyt tullikoira Aino, joka etsii matkustajien mukana tulevia luvattomia elintarvikkeita. Ruokakoiria halutaan nyt lisää rajoille.

— Tulli aloittaa tänä vuonna ensimmäisen Helsinki-Vantaan lentoasemalle sijoitettavan ruokakoiran kouluttamisen ja Ainon kollega on näillä näkymin valmis virkaansa kesällä 2020, Husu-Kallio sanoo.

Hallitus päätti vuoden 2019 budjettiin noin 2 miljoonan euron panostuksista afrikkalaisen sikaruton torjuntaan. Näillä resursseilla rajanylityspaikkoja varustetaan muun muassa infotauluilla ja katumusroskiksilla. Lisäksi matkustajatiedottamiseen velvoittava muutos eläintautilakiin on lähetetty eduskunnan käsittelyyn.

Luetuimmat

Kommentoidut