Imatran koronatilanne on melko rauhallinen, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri – Etelä-Karjalassa suurin osa sairastuneista on alle 40-vuotiaita, mutta yksikään ei alle 18

Kun korona tarttuu Etelä-Karjalassa, se tapahtuu yleensä kotona. Syksyn tartunnoista kolme on peräisin Venäjältä.

Mikko Hannula

Imatran tartuntataudeista vastaava lääkäri Ville Verta arkistokuvassa vuonna 2013.
Imatran tartuntataudeista vastaava lääkäri Ville Verta arkistokuvassa vuonna 2013.

Koronan tartuntamäärät ovat kasvaneet Suomessa etenkin viimeisten kahden viikon aikana.

Imatran seudun koronatilanne on tällä hetkellä kuitenkin melko rauhallinen, sanoo Imatran tartuntataudeista vastaava lääkäri Ville Verta.

– Viimeisimmät tartuntatapaukset ovat perheen sisäisiä, hän kertoo. Vertan mukaan Imatran seudun koronatilanne on melko rauhallinen myös siksi, ettei seudulla ole tällä hetkellä sellaisia tapauksia, joiden tartuntalähteitä ei tiedettäisi.

– Kaikki tartuntaketjut on saatu toistaiseksi katkaistuksi.

Viime viikolla koronatartunnan sai muun muassa Eksoten kotihoidossa oleva asiakas. Tartunta ei levinnyt myöskään häntä lähikontaktissa hoitaneisiin hoitajiin.

Imatran seudulla on todettu epidemian alusta lähtien kaikkiaan kahdeksan koronatartuntaa.

Joka kolmas tartunta on saatu kotimaan matkailusta

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) alueella on todettu elokuun jälkeen 36 koronavirustartuntaa.

Virus on tarttunut 15 tapauksessa kotimaakunnassa, eli 42 prosenttia tartunnoista on tapahtunut Etelä-Karjalassa.

Eksoten alueella sairastuneista valtaosa on saanut tartunnan perhepiiristä. Peräti 11 henkilöä on sairastunut ollessaan jo karanteenissa perheenjäsenen oireilun vuoksi.

Vain neljä eteläkarjalaista on saanut tartunnan kotimaakunnassa muualta kuin kotoaan.

Muualta Suomesta tartunnan on saanut 12 eteläkarjalaista, joten joka kolmas tartunta on saatu kotimaassa liikuttaessa.

Ulkomaan tuliaisena tartunnan on tuonut kuusi eteläkarjalaista, mikä tarkoittaa joka kuudetta tartuntaa. Venäjältä on peräisin kolme tautitapausta.

Vain kolmen sairastuneen tartuntapaikka on jäänyt epäselväksi.

Eniten tartuntoja nuorten aikuisten joukossa

Yhdenkään alle 18-vuotiaan ei ole todettu sairastuneen koronaan Etelä-Karjalassa.

Eniten sairastuneita on nuorten aikuisten ja alle 40-vuotiaiden joukossa. Tartunnoista 17, eli lähes puolet, on ikäryhmässä 18–39 vuotta.

Keski-ikäisiä 40–59-vuotiaita eteläkarjalaisia on sairastuneiden joukossa yhdeksän ja heitä vanhempia yli 60-vuotiaita kymmenen.

Etelä-Karjalassa ei tullut torstaina tietoon yhtään uutta koronatartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä oli edelleen 61, kun myös kevään tartunnat lasketaan mukaan.

Sairaalahoidossa oli keskiviikkoiseen tapaan 1–5 ihmistä. Eksote ei kerro sairaalahoidossa olevien määrää, jos heitä on vähemmän kuin viisi.

Suomessa 241 uutta tartuntaa torstaina

Uusien koronavirustartuntojen määrä on Suomessa noussut merkittävästi viimeisen kuukauden aikana, arvioivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä sosiaali- ja terveysministeriö viikoittaisessa tilannekuvassaan.

Torstaina uusia tartuntoja raportoitiin 241, THL kertoo. Viimeisten kahden viikon aikana uusia tartuntoja on raportoitu 2 841, mikä on 1 537 tartuntaa enemmän kuin edeltäneiden kahden viikon aikana.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on yli kaksinkertaistunut syyskuun lopun tilanteesta.

Keskiviikkona sairaalahoidossa oli THL:n mukaan 48 ihmistä, joista tehohoidossa oli kahdeksan ihmistä. Sairaalahoidossa olevien määrä päivitetään seuraavan kerran perjantaina.

Valtaosa uusista tartunnoista todettiin viime viikolla Helsingin ja Uudenmaan sekä Vaasan sairaanhoitopiirien alueilla.

Neljäsosa tartunnoista karanteenissa olevilla

Tartunnanlähde jäi tilannekatsauksen mukaan viime viikolla epäselväksi noin puolessa koko maan tartunnoista.

Eniten alkuperältään epäselviä tartuntoja todettiin Helsingin ja Uudenmaan sekä Vaasan sairaanhoitopiireissä. Muualla maassa tartunnanlähde jäi epäselväksi noin 20–25 prosentissa tapauksista.

Noin neljäsosa koko maan uusista tartunnoista todettiin karanteenissa olevilta.

Tartunnoista, joiden lähde on selvillä, noin neljäsosa tapahtui perhepiirissä ja noin viidesosa työpaikoilla ja harrastuksissa.

Päiväkodeissa tai oppilaitoksissa tapahtuneista joukkoaltistuksista on seurannut vain yksittäisiä jatkotartuntoja. Joistain ravintoloissa, baareissa tai yökerhoissa sekä yksityisissä kokoontumisissa tapahtuneista joukkoaltistuksista taas on raportoitu runsaasti jatkotartuntoja.

Joukkoaltistumisia sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä raportoitiin viime viikolla seitsemässä sairaanhoitopiirissä.

Ulkomailta oli peräisin alle viisi prosenttia viime viikon tartunnoista, ja ne aiheuttivat vain yksittäisiä jatkotartuntoja.

Ikäjakauma painottuu nuoriin myös valtakunnallisesti

Valtakunnallisesti tartuntojen ikäjakauma painottuu edelleen nuoriin. Yli 80 prosenttia viime viikon tartunnoista todettiin alle 50-vuotiailla ja lähes 60 prosenttia alle 30-vuotiailla.

Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit ovat raportoineet olevansa epidemian kiihtymisvaiheessa. Edellisviikon jälkeen myös Ahvenanmaan maakunta on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen. Siellä on kuitenkin havaittu toistaiseksi vain yksittäisiä tartuntoja.

Vaasan sairaanhoitopiiri on ainoana alueena leviämisvaiheessa.

Muut alueet, Etelä-Karjala mukaan lukien, ovat epidemian perustasolla.

Kaikkiaan tautitapauksia on tähän mennessä todettu 12 944.

Sairaalahoidossa olevien määrä ja mahdolliset kuolemantapaukset ilmoitetaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Koronavirus

Etelä-Karjalan tartunnat elokuusta alkaen

Yhteensä 36

15 tartuntaa saatu Etelä-Karjalassa

12 tartuntaa muualta Suomesta

6 tartuntaa ulkomailta, joista 3 Venäjältä

3 epäselvää tapausta

Sairastuneista 17, eli vajaat puolet, on iältään 18–39 vuotta.

40–59-vuotiaissa 9 tapausta ja yli 60-vuotiaissa 10.

Alle 18-vuotiailla ei ole tavattu koronaa Etelä-Karjalassa.

Eksote

Luetuimmat