Käräjäoikeuden mukaan Joutsenossa pimeällä tiellä jalankulkijaan törmänneen auton kuljettaja ei toiminut huolimattomasti — Auton alle jäänyt kulki tien väärää reunaa ja hänellä oli ”erittäin pienet heijastimet” kengissään

Tieliikennelain mukaan jalankulkijan on käytettävä ajoradan vasenta reunaa ja käytettävä pimeällä heijastinta. Etelä-Karjalan käräjäoikeus hylkäsi autonkuljettajaa vastaan nostetut syytteet.

Raimo Eerola

Tieliikennelain
 mukaan jalankulkijan on käytettävä pimeän 
aikaan tiellä liikkuessaan heijastinta. Arikistokuva.
Tieliikennelain mukaan jalankulkijan on käytettävä pimeän aikaan tiellä liikkuessaan heijastinta. Arikistokuva.

Jalankulkijan päälle autolla ajaneen naisen syytteet liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta on hylätty.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden keskiviikkona antaman päätöksen mukaan syytteet on hylättävä, koska ei ole näyttöä auton kuljettajan huolimattomasta toiminnasta. Kuljettajalla ei oikeuden mukaan ollut mahdollisuutta toimia toisin, ja hänellä on oikeus olettaa, että muut tienkäyttäjät noudattavat liikennesääntöjä.

Oikeuden mukaan kyse on tapaturmasta.

Autoilija ei havainnut jalankulkijaa eikä jalankulkija autoa

Onnettomuus sattui viime vuoden joulukuussa Joutsenon Karjalaisentiellä kahden kurvin välissä. Autoa ajanut nainen ei havainnut jalankulkijaa eikä jalankulkija autoa ennen törmäystä.

Kuljettaja kiisti molemmat syytekohdat. Hän kertoi oikeudessa törmäyksestä, ettei ymmärtänyt mihin hän osui. Hän toivoi, että olisi osunut eläimeen. Törmäyksen jälkeen hän pysäytti auton ja juoksi katsomaan, mihin oli osunut.

Kuljettajan mukaan hänen autonsa nopeus oli enintään 50 kilometriä tunnissa, koska tie on kapea. Karjalaisentien nopeusrajoitus on 60 kilometriä tunnissa. Kuljettaja myös arveli, että hän oli laittanut pitkät valot päälle.

Auton alle jääneeltä naiselta murtui esimerkiksi kylkiluita ja lantio.

Kun onnettomuus sattui, oli pimeää, eikä tien varrella ole katuvaloja. Jalankulkijalla oli päällään tummat vaatteet ja kenkien takaosassa ”erittäin pienet” heijastimet. Oikeuden mukaan on mahdollista, että heijastimet ovat jääneet lahkeiden alle.

Jalankulkija arveli kenkien heijastimien riittävän

Kävelemässä ollut nainen oli kulkenut tien oikeaa reunaa, eli hänen selkänsä oli ollut autoon päin. Tieliikennelain mukaan ajoradalla jalankulkijan on kuljettava vasenta reunaa ja pimeän aikaan tiellä liikkuessaan käytettävä heijastinta.

Jalankulkija kertoi kävelleensä niin reunassa tietä kuin mahdollista. Oikeata reunaa kulkeminen tuntui hänestä luontevalta. Hän oli ajatellut heijastimen laittamista, mutta arveli kenkien heijastimien riittävän.

Onnettomuuden jälkeen nainen joutui opettelemaan uudestaan kävelemään.

Käräjäoikeus totesi, että jalankulkija laiminlöi velvollisuutensa käyttää ajotien vasenta reunaa ja asianmukaista heijastinta.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Siihen voi hakea muutosta anomalla Itä-Suomen hovioikeudelta valituslupaa.

Päivitetty 23.11.2018 klo 10.19: Poistettu lause, jonka mukaan jalankulkija ei pystyisi tekemään täyttä työpäivää.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut