Imatralaiset ovat huolissaan asukasluvun vähenemisestä: "Kyllä me sellainen farmiseura ollaan", Jukka Hirn kuvailee urheilutermein – Miten sinun mielestäsi väkiluku voitaisi saada nousuun? Vastaa kyselyyn!

Imatralaisen Jukka Hirnin mielestä Imatralla pitää tehdä isompia investointeja, tai muuten kehityksessä jäädään kokonaan jälkeen. Myös Jari Kallio on uuden rakentamisen kannalla. Krista Nordbergin mielestä Imatran tulisi panostaa etätyömahdollisuuksiin.

Santeri Tynkkynen

Imatralaisen Jukka Hirnin mielestä Imatralla on kaikki tarpeelliset palvelut ja liikkeet. Meidän pitäisi ymmärtää käyttää niitä, muuten kaikki kivijalkaliikkeet häviävät, hän sanoo.
Imatralaisen Jukka Hirnin mielestä Imatralla on kaikki tarpeelliset palvelut ja liikkeet. Meidän pitäisi ymmärtää käyttää niitä, muuten kaikki kivijalkaliikkeet häviävät, hän sanoo.

Imatran väkiluku pieneni Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan viime vuoden aikana 432 hengellä. Imatralla oli vuoden 2020 lopussa 26 076 asukasta.

Kaupungin asukasluku on laskenut vuosittain jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Vielä vuonna 1980 kaupungissa oli yli 36 000 asukasta.

Syksyllä 2019 Tilastokeskuksen julkaiseman väestöennusteen mukaan Imatran väkiluku tulee tippumaan jopa yli 5 000 hengellä vuoteen 2040 mennessä.

Kysyimme imatralaisilta, mitä mieltä he ovat väkiluvun vähentymisestä ja millaisilla toimenpiteillä asukasmäärää voitaisi saada Imatralla nousemaan.

Imatra on farmiseura

Harmittaahan se totta kai, Jukka Hirn sanoo väkimäärän vähentymisestä. Hän ei osaa suoraan sanoa, millä toimenpiteillä väkimäärän voisi saada kasvamaan.

– Teollisuudesta häviää työpaikkoja ja koulutukset siirtyvät muualle. Oma poikanikin lähtee armeijan jälkeen Tampereelle opiskelemaan. Kyllä me sellainen farmiseura ollaan, Hirn sanoo urheilutermein.

Hänen mielestään isompia investointeja pitää kaupungissa tehdä, tai muuten jäädään kehityksestä kokonaan jälkeen.

– Vaatiihan se tietysti rohkeita päättäjiä. Siihen en ota kantaa, onko kanava ensimmäinen juttu, mutta ei se ole huono idea. Teollisuudesta häviää koko ajan työpaikkoja ja korvaavia on saatava tilalle.

Hirnin mielestä Imatralla on vielä tällä hetkellä kaikki tarpeelliset palvelut ja kaupungista saadaan se, mitä tarvitaan.

– Meidän pitäisi ymmärtää se, että käytämme näitä palveluita ja liikkeitä mitä on. Muuten kaikki kivijalkaliikkeet häviävät.

Hirn on itse muuttanut Lappeenrannasta Imatralle vanhempiensa mukana 1970-luvun loppupuolella.

– Tarina kertoo, että joskus 1950-60-luvulla ennen kuin Lappeenranta sai yliopiston, Imatra oli elinvoimaisempi kaupunki. Kyllä meille nyt on käynyt toisin päin. Jos emme kehity, joku meidät nielaisee. Vanha viisaus sanoo, että jos et voi voittaa heitä, liity heihin, Hirn veistelee.

Santeri Tynkkynen

Imatralaisen Jari Kallion mielestä rantatonttien kaavoitus on hyvä idea.
Imatralaisen Jari Kallion mielestä rantatonttien kaavoitus on hyvä idea.

Imatran tulisi panostaa etätyömahdollisuuksiin

Asukasmäärän väheneminen on huolestuttavaa imatralaisen Jari Kallion mielestä. Hänen mielestään uutta pitää uskaltaa kaupungissa rakentaa.

– Rantatonttien kaavoitus on myös ihan hyvä idea. Tykkään itsekin liikkua rannoilla, mutta en tyrmää kaavoitusta, jos kaikki rannat eivät mene asutukseen, hän sanoo.

Huolissaan väestökehityksestä on myös imatralainen Krista Nordberg. Hän uskoo, että koulujen poisviemisillä oli radikaali vaikutus ja se oli huono päätös.

– Se on paha kierre kun miettii, että ihmiset vähenevät, jonka kautta työpaikat vähenevät, jonka kautta taas ihmiset vähenevät, hän pohtii.

Nordbergin mielestä Imatraa tulisi kasvattaa etätyökaupunkina, sillä etätyön suosio tulee kasvamaan tulevaisuudessa.

– Siihen tulisi panostaa ja houkutella tänne perheellisiä ihmisiä, joilla olisi etätyömahdollisuus, ja työpaikat pääkaupunkiseudun suunnalla. Täältä kuitenkin pääsee junalla nopeasti sinne, hän sanoo.

Nordbergin mielestä osa suunnitelluista isoista investoinneista ovat tarpeellisia, mutta niitä pitää ajatella maalaisjärjellä ja realistisesti.

– Esimerkiksi rantatontteja on muuallakin kuin Vuoksen rannassa tai Hossukassa, missä ihmiset lenkkeilevät.

Santeri Tynkkynen

Imatralainen Krista Nordberg puhuu etätyömahdollisuuksien kasvattamisen puolesta.
Imatralainen Krista Nordberg puhuu etätyömahdollisuuksien kasvattamisen puolesta.

Kerro omat mielipiteesi

Mitä mieltä sinä olet Imatran asukasmäärän vähenemisestä? Onko sinulla ideoita tai ehdotuksia, millä väkimäärä saataisi kaupungissa kasvuun?

Onko avain onneen rantatonttien kaavoitus? Tai panostukset elinvoimaan esimerkiksi Vuoksen ja Saimaan välisen kanavahankkeen avulla tai uuden uimahallin rakentamisella?

Vai onko parempi, että isompia investointeja ei tehdä, vaan parannellaan nykyisiä olosuhteita? Vai onko ideasi jokin ihan muu?

Kerro omat ajatuksesi ja vastaa alla olevaan kyselyyn. Voit halutessasi jättää omat yhteystietosi. Käytämme vastauksia myöhemmin julkaistavassa jutussamme.

Luetuimmat