Imatran tulevaisuus sai valtuuston puhumaan: päivän sana oli elinvoima, mutta mihin siinä tulisi keskittyä? — SDP esitti ponnen, että kunta ryhtyisi työttömyysasteen ryhdittäjäksi

Kaupungin uusi ilmasto-ohjelma joutui myös tarkkaan syyniin. Äänestyksen myötä se laitettiin uudelleen valmisteltavaksi.

Jasmin Ojalainen

Valtuuston esityslistalla oli painavaa asiaa, ja se näkyi muun muassa kokouksen kestossa.
Valtuuston esityslistalla oli painavaa asiaa, ja se näkyi muun muassa kokouksen kestossa.

Imatran kaupunginvaltuuston maanantain kokouksessa riitti tarinaa yli kahden tunnin ajan.

Ensin esillä oli maakunnallinen nelivuotiskaudelle tehtävä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma. Tällä kertaa kärkiteemoina ovat mielen hyvinvoinnin edistäminen, vanhemmuuden tukeminen sekä hyvinvointitaitojen vahvistaminen.

Kaikki äänessä olleet valtuutetut kiittelivät esitystä. Puheenaiheissa toistuivat useat hyvinvoinnin kannalta olennaiset asiat, kuten elintapaneuvonta, nuorten jaksaminen, ruutuaika ja univaikeudet.

Kokoomuksen valtuustoryhmän edustaja ja ylikonstaapeli Matti Hirvonen korosti etenkin ennaltaehkäisevän työn merkitystä.

— Kiinnitän ilolla huomiota intensiteettiin, jota tähän on käytetty. Ennaltaehkäisy päätöksenteossa on erittäin tärkeää. Kuopion, Jokelan ja Kauhajoen tapaisissa tilanteissa tekijä on poikkeuksetta ollut syrjäytynyt ihminen.

Hirvonen viittasi lisäksi koulukiusaamisen ehkäisemiseen liittyvään toimintamalliin, jota maakunnassa on sorvattu laajalla rintamalla.

— Lastenoikeusedustajilta saadun tiedon mukaan prosessin on käynyt läpi jo yli 200 nuorta, ainoastaan yksi on uusinut tekonsa. Ehdottomasti näin pitää toimia.

SDP toivoo työllisyyspalvelujen kuntakokeilua

Kaupungin strategian toimeenpano-ohjelman päivitys ja sen tarkennukset vuosille 2019—2021 pitivät valtuuston äänessä yli tunnin ajan. Yksi asia nousi ylitse muiden: elinvoiman vahvistaminen on otettava keskiöön päätöksenteossa.

Kun laskevia syntyvyyslukuja kauhisteltiin, Imatra pyrkii sinnikkäästi hyväksymään strategiaa, joka tekee kaiken mahdollisen sen eteen, että synkät väestöennusteet eivät toteutuisi. Yksi niistä olisi työllisyyspalvelujen hoito, esitti Ilkka Nokelainen (sd).

Valtuustoryhmän ponsi ehdottaa, että Imatra liittyy työllisyyden kuntakokeiluun, jossa kunta vastaa työnhakijoiden palveluprosessista ja työllisyyttä edistävien palvelujen tarjoamisesta.

— Väki vähenee, mutta pidot eivät parane. Jotain on tehtävä ja nopeasti. Imatralla työttömyysaste on valtakunnan keskitasoa korkeampaa, nuorten työttömien vähenemä on ollut alhainen verrattuna esimerkiksi Lappeenrantaan. Painopiste on oltava työllisyydenhoidossa ja nuorten paremmassa työllistymisessä.

Esityksen mukaisesti Imatra selvittää pikaisesti mahdollisuudet lähteä mukaan kokeiluun ja käy neuvottelut aiheeseen liittyen Ruokolahden ja Rautjärvien kuntien kanssa, sillä kuntakokeilu vaatii 30 000 asukkaan väestöpohjaa.

Kannatuksen ponnelle ilmaisivat sinisten valtuustoryhmän Erkki Saarimäki, vasemmistoliiton valtuustoryhmän Timo Mykrä sekä keskustan valtuustoryhmän Pekka Räty.

Ponsi hyväksyttiin, mutta ei soraäänittä. Muun muassa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen (kok.) odottaisi vielä seuraavia askelia rauhassa haasteellisen taloustilanteen vallitessa.

— Seudun kunnat ovat antaneet ymmärtää, että eivät ole hausta kiinnostuneita. Lisäksi edellytyksenä on työmarkkinatuen omarahoitusosuus, joka tarkoittaa puolta miljoonaa Imatran osalta, sekä hallinnollisia toimenpiteitä ja henkilöstöä hoitamaan prosessia.

— Jos tahtotilaa on, aivan varmasti onnistuu liittää tulevaan talousarvioon. Hintalappua pitää arvioida toimenpiteitä vasten, Nokelainen sanoo.

Ilmasto-ohjelma tarkennettavaksi

Hinku-verkostoon aiemmin tänä vuonna liittyneen Imatran kaupungin uudistettu ilmasto-ohjelma ajoi valtuuston ääneen, ja äänestämään. Antero Lattu (sd.) ehdotti ohjelman palauttamista uudelleen valmisteltavaksi. Hän perusteli sen näin:

— Suunnitelmassa täytyy olla selvää, miten se tapahtuu. Ehdotan, että ohjelmaan lisätään lähtötiedot ja seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi kaikki askelmerkit siitä, mitä päästöä vähennetään minkäkin verran.

Suvi Rautsiala (sd.) kannatti ehdotusta, joten asiasta äänestettiin. Siellä ohjelman palauttaminen uudelleen valmisteltavaksi peittosi kunnanhallituksen esityksen äänin 24—18.

Sen lisäksi valtuusto ja laittoi tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen tiedoksi ja myönsi tarkastuslautakunnan varajäsen Susanna Martikaiselle eron luottamustehtävistä Ruokolahdelle muuton vuoksi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset