Imatralainen Heidi Huuhtanen törmäsi Karhumäellä Suomessa harvinaiseen viinimäkikotiloon kesken työkeikan: "Tämmöinen köriläs olikin auton vieressä"

Viinimäkikotilo on muuttolaji, jota esiintyy Etelä- ja Keski-Euroopassa.

Heidi Huuhtanen

Heidi Huuhtanen ikuisti Karhumäellä liikkuneen Viinimäkikotilon. Pituuden havainnointia auttaa vieressä oleva korostuskynä.
Heidi Huuhtanen ikuisti Karhumäellä liikkuneen Viinimäkikotilon. Pituuden havainnointia auttaa vieressä oleva korostuskynä.

Lähihoitajana työskentelevä imatralainen Heidi Huuhtanen oli maanantaina työtehtävissä Karhumäellä. Autolle matkatessaan hän kiinnitti työkaverin kanssa huomiota vieraaseen, hyvin kookkaaseen kotiloon.

Kyseessä oli viinimäkikotilo, joka ei Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen biologi Simo Jokisen mukaan kuulu maamme alkuperäislajistoon ja sitä esiintyy harvakseltaan.

Jokinen kertoo lajin olleen munkkien paastoajan ravintoa. Tyypillisesti siihen voi törmätä puistoissa, pihoissa tai puutarhoissa.

– Ravinnokseen se käyttää kasvien vihreiden osien lisäksi muiden etanoiden munia ja raatoja, Jokinen toteaa.

– Minulla on koko urani ajalta vain muutama havainto viinimäkikotilosta. — Simo Jokinen

Viinimäkikotilo on biologin mukaan koko Euroopan suurin maakotilo.

Huuhtanen oli kotilon kohtaamisesta todella yllättynyt. Hänen oli kaivettava yliviivaustussi, jonka perusteella hän pystyi arvioimaan kotilon kokoa.

– Koetin etsiä nurmikon läheisyydestä muitakin vastaavia kotiloja, mutta niitä ei löytynyt. Kaikkeen sitä törmääkin työn ohessa, Huuhtanen naurahtaa.

Imatralla viinimäkikotiloa esiintyy muun muassa esimerkiksi Pässiniemessä ja Mustalammella.

Viinimäkikotilo

Erottuu muista kotiloista kooltaan (korkeus 30-50 mm, leveys 32-50 mm).

Harmahtava kermanvaalea kuori.

Lajia esiintyy Etelä- ja Keski-Euroopassa.

Suomessa harvinainen vieraslaji.

(Lähde ELY-keskus/Simo Jokinen)

Juttua muokattu 6.7.2020. Korjattu oikeinkirjoitusta ja lisätty, että kotiloa esiintyy myös Pässiniemessä ja Mustalammella.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset