LUT:n pilottilaitos ryhtyy valmistamaan polttoainetta ilmasta, tavoitteena korvata raakaöljy

Kai Skyttä

Pilottilaitos on kytketty LUT:n aurinkovoimalaan Lappeenrannassa. Arkistokuva.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) Soletair-pilottilaitos ryhtyy valmistamaan polttoainetta ilmasta. Hankkeen tavoitteena on valmistaa ilmasta poimitusta hiilidioksidista korvike raakaöljylle

Alkuvaiheessa tavoitteena on tuottaa 200 litraa polttoainetta ja muita hiilivetyjä tutkimuskäyttöön. Hanke pyrkii osoittamaan, että prosessi toimii teknisesti.

LUT:n tiedotteen mukaan pilottilaitokseen kuuluu aurinkovoimala, hiilidioksidia ja vettä ilmasta erottava laitteisto, vetyä elektrolyysillä tuottava osa ja synteesilaite, joka valmistaa raakaöljyn korvaavaa ainetta hiilidioksidista ja vedystä. Pilottilaitos hyödyntää LUT:n aurinkovoimalaa Lappeenrannassa.

Professori Jero Ahola kertoo LUT:n tiedotteessa, että vaikka fossiilisten polttoaineiden polttamisen on loputtava vuoteen 2050 mennessä, ihmiskunta tarvitsee edelleen hiilivetyjä. Aholan mukaan konsepti on esimerkki siitä, että kemianteollisuus voi sähköistyä tulevaisuudessa.

Teknologian tutkimuskeskus VTT ja LUT ovat sijoittaneet pilottilaitokseen yhteensä yli miljoona euroa. Tutkimuksen rahoittajien lista on pitkä: Tekesin lisäksi rahoittajiin kuuluu ABB, ENE Solar Systems, Green Energy Finland, Proventia, Hydrocell, Ineratec, Woikoski, Gasum ja Trafi.

Juho Maijala

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet