Metsätilat käyvät hyvin kaupaksi kaakossa

Kimmo Seppälä

Metsä kiinnostaa nyt sijoituskohteena, sanoo kiinteistönvälittäjä Erkki Kivistö.

Metsätilojen kaupassa jatkuvat myyjän markkinat, kertoo kiinteistönvälittäjä Erkki Kivistö Kaakkois-Suomen Metsätilat Oy:stä. Hänen mukaansa metsätiloja olisi tarjousten määrästä päätellen mennyt viime vuonna kaupaksi enemmän kuin niitä oli tarjolla.

Kaakkois-Suomen Metsätilojen välityksellä tehtiin viime vuonna noin 160 kauppaa kauppaa, joista Etelä-Karjalassa noin sata.

Etelä-Karjalassa hehtaarihinta oli keskimäärin noin 4 600 euroa hehtaarilta. Tiloilla oli puustoa keskimäärin noin 129 kuutiota hehtaarilla.

— Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan Metsänhoitoyhdistyksen alueen osalta oli viime vuosi ennätysvuosi, jos verrataan edellisten vuosien kiinteistökauppojen kauppasummia yhteensä, Kivistö toteaa.

Kaakkois-Suomen Metsätilojen kaikkien viime vuoden metsäkauppojen keskimääräinen hehtaarihinta oli 4 430 euroa. Kivistön mukaan hehtaarihinnoissa oli kuitenkin paljon vaihtelua, 1 300 eurosta 16 000 euroon.

— Vaihtelu johtuu pääasiassa puuston määrästä, mutta myös ostajien tuotto-odotuksista.

Kivistön mukaan ostajat kiinnittävät entistä enemmän huomiota hakkuumahdollisuuksien lisäksi metsän tulevaan kasvuun, arvonnousuun ja sijaintiin. Myös tilan tiestö antaa lisäarvoa myyntikohteille.

Metsätiloilla kysyntää tänäkin vuonna

Kivistö uskoo metsätilojen kysynnän jatkuvan hyvänä myös tänä vuonna.

— Uusia jalostuslaitoksia rakennetaan, joten metsät ovat suosittuja sijoituskohteita ja harrastusmuotoja.

Kaakkois-Suomen Metsätilat Oy:n osakkaina ovat Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjala, Metsänhoitoyhdistys Mänty-Saimaa, Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakso ja Metsänhoitoyhdistys Kaakko.

Kivistön mukaan yhtiön kautta tehtiin yli puolet niin sanotuista vapaista metsäkaupoista.

— Suurin osa metsätiloista menee perintönä, hän muistuttaa.

Vuodenvaihteessa toteutui metsäomaisuuden lahjoittamiseen liittyvä verohuojennus, ja Kivistö ennakoi, että sen ansiosta metsätiloista tehdään tänä vuonna runsaasti kauppa- ja lahjakirjoja nuoremmalle polvelle.

Toisena uutuutena tuli voimaan metsätiloja koskeva viiden prosentin yrittäjyysvähennys, joka tehdään metsätalouden tulosta.

Metsänhoitoyhdistys järjestää tammikuussa tilaisuuksia, joissa kerrotaan millaisia eväitä veromuutokset antavat metsätilojen sukupolvenvaihdokseen. Tilaisuuksien aikataulu löytyy täältä.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.