Eksote aloittaa säästökuurin — muuten tämän vuoden budjetti uhkaa ylittyä 9,4 miljoonalla eurolla

Toimitusjohtaja Pentti Itkonen uskoo, että yksi toteutuva säästökeino on asiakasmaksujen korotus. Muita harkittavia asioita ovat palveluverkon karsinta ja muun muassa keskussairaalan tontin myynti.

Marleena Liikkanen

Hoitopäivän hinta saattaa nousta, jos asiakasmaksuja päätetään korottaa. Kuva K-sairaalaan muuttavalta Armilan osasto 1:ltä.
Hoitopäivän hinta saattaa nousta, jos asiakasmaksuja päätetään korottaa. Kuva K-sairaalaan muuttavalta Armilan osasto 1:ltä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) hakee pika-aikataululla ratkaisua estääkseen noin 9,4 miljoonan euron budjettiylityksen tänä vuonna. Ensi vuonna ylitys olisi vielä suurempi.

Maaliskuun loppuun mennessä tämän vuoden budjetti oli ylittynyt 3,4 miljoonalla eurolla. Talousjohtaja Liisa Mänttärin mukaan yksi pääsyy ylityksiin on keskittämisasetus. Se vaatii tiettyjen leikkausten siirtämisen yliopistosairaaloihin.

Kahden viikon kuluttua on jo tehtävä päätöksiä, jotta tarvittavat säästöt tälle vuodelle saadaan. — Marja-Liisa Vesterinen

Arvion mukaan vuoden loppuun mennessä palvelujen ostomääräraha ylittyisi 4,2 miljoonalla eurolla. Hoitotarvikkeissa ja lääkkeissä arvioitu ylitys on 3,2 miljoonaa euroa.

— Tämä ei tarkoita sitä, että kustannukset olisivat karanneet. Eksoten kustannustaso on edelleen maan keskitason alapuolella. Kasvuprosentti on pieni, mutta koska rahoitusta on varattu niin niukasti, tulee tämä tuska, kuvailee Mänttäri.

Eksoten hallitus hakee keinoja ylitysten pienentämiseksi ensi keskiviikon seminaarissa.

— Useita vaihtoehtoja on pöydällä. Kahden viikon kuluttua on jo tehtävä päätöksiä, jotta tarvittavat säästöt tälle vuodelle saadaan, toteaa Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.).

Toisessa vaakakupissa on kuntien maksuosuuksien kasvattaminen ja toisessa Eksoten itse löytämät ratkaisut.

Itkonen nostaisi asiakasmaksuja

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen uskoo, että yksi toteutuva keino on asiakasmaksujen korotus.

— Tosiasia on se, että meillä ei olisi ollut varaa jättää asiakasmaksuja korottamatta vuonna 2017 ja 2018. Näiltä vuosilta jää nyt saamatta 8,5 miljoonaa euroa, laskee Itkonen.

Tosiasia on se, että meillä ei olisi ollut varaa jättää asiakasmaksuja korottamatta vuonna 2017 ja 2018. Näiltä vuosilta jää nyt saamatta 8,5 miljoonaa euroa. — Pentti Itkonen

Asiakasmaksuja olisi voinut korottaa vuonna 2016 noin 30 prosenttia. Eksoten hallitus tyrmäsi tuolloin korotusesityksen.

Maksukorotus koskisi niin sanottuja tasamaksuja kuten poliklinikkamaksua, terveyskeskusmaksua ja hoitopäivämaksua. Maksukorotukset voisi tehdä kesken vuotta tänä vuonna.

Itkosen mukaan valtaosa sairaanhoitopiireistä on korottanut maksuja.

Toisinkin on toimittu, esimerkiksi Helsinki ei peri ollenkaan terveyskeskusmaksuja.

Marja-Liisa Vesterinen ei edelleenkään innostu maksukorotuksista.

Heidi Veijalainen

Muun muassa poliklinikka- ja terveyskeskusmaksut nousevat, jos Eksote päättää korottaa asiakasmaksuja.
Muun muassa poliklinikka- ja terveyskeskusmaksut nousevat, jos Eksote päättää korottaa asiakasmaksuja.

— Maan hallitus on jo rokottanut sairaita, vanhuksia ja vammaisia niin paljon, että voiko heille vielä sälyttää kalliimmat maksutkin.

Ostaisiko Lappeenranta keskussairaalan tontin?

Kiinteistöjen myymisellä voisi saada pikahelpotusta budjettiin. Eksote voisi myydä esimerkiksi keskussairaalan tontin Lappeenrannan kaupungille.

— Tämä voisi olla kunnille parempi ratkaisu kuin maksuosuuksien nostaminen, mikä myöhemmin kostautuisi kunnille valtionosuuksien menetyksenä, selvittää Vesterinen.

Itkonen kertoo, että sairaalan tontin myymisen lisäksi selvitetään muun muassa Kahilanniemen tornitalojen myymistä, mitä jo yritettiin aiemminkin sekä kaavoitusjärjestelyjä.

Vuodeosastoja alas ja kumppanuuksia pienyritysten kanssa

Palveluverkon karsimisvaihtoehto on myös listalla. Itkosen mukaan selvitetään, riittäisikö se, että kuntiin jäisi yksittäiset asiointipisteet, vai pitäisikö kunnissa olla edelleen vastaanottotoimintaa.

Parikkalan, Savitaipaleen ja Honkaharjun vuodeosastojen tulevaisuutta linjataan sekä sitä, toteutetaanko Lappeenrannan ja Imatran keskustaan sote-keskukset.

Kunnissa etenkin kotiin vietäviä palveluita voisi kehittää uudenlaisilla kumppanuuksilla pienyritysten kanssa.

— Näin voisi tukea kotona asumista, tarjota ravinto-, siivous- ja vastaavaa palvelua Eksoten lähihoitajien ja virtuaalikäyntien sekä uudenlaisen digitaalisten ratkaisujen lisäksi. Kotona asumisen riskiä voi hallita muutenkin kuin lähihoitajia lisäämällä.

Näitä toimia harkitaan

Asiakasmaksujen nosto

Palveluverkon karsinta

Kiinteistöjen myyminen

Asumisen ulkoistamisstrategian tarkistaminen

Lähde: Eksote

Uusimmat uutiset