Rantaan jätettyjen veneiden tilanne kannattaa tarkistaa – Saimaan pinta on noussut vauhdikkaasti joulukuun alusta asti

ErIkoinen talvi on aikaistanut Saimaan pinnan nousua, toisaalta vähäinen luomikuorma laskee kevään sulamisvesien määrää.

Marleena Liikkanen

Saimaan pinta on noussut vauhdilla. Jos vene on jäänyt säilöön lähelle mökkirantaa, tilanne kannattaa käydä tarkistamassa.
Saimaan pinta on noussut vauhdilla. Jos vene on jäänyt säilöön lähelle mökkirantaa, tilanne kannattaa käydä tarkistamassa.

Saimaan pinta jatkaa nousuaan. Lauritsalan mittauspisteessä Saimaa oli perjantaina 75.93 metriä merenpinnan yläpuolella. Joulukuun alussa alkanut nousu on kohottanut Saimaan pintaa vajaassa kolmessa kuukaudessa jo runsaat puoli metriä.

Monelle kesämökkiläiselle pinnan nousu saattaa aiheuttaa yllätyksiä, jos vaikka soutuvene on jätetty talveksi liian lähelle vesirajaa. Viime syksyn kuivuuden vuoksi vesiraja ehti vetäytyä poikkeuksellisen kauas mökkirannoista.

– Onhan tämä ollut erikoinen talvi, syksyn kuivuudesta siirryttiin kertaheitolla hyvin sateiseen talveen. Sulamisvesiä on tullut paljon talvikuukausien mittaan ja kun sää on ollut lauhaa, ne ovat päässeet suoraan järvialtaisiin, kertoo vesitalousasiantuntija Juha Pohjoisaho Kaakkois-Suomen Ely-keskuksesta.

Poikkeuksellista Saimaan pinnan nousussa on nimenomaan ollut se, että se on tapahtunut talvikuukausien aikana. Kuivan syksyn jälkeen

Saimaan suuressa altaassa on kuitenkin ollut tilaa vedenpinnan nousulle.

Nyt ollaan Pohjoisahon mukaan jo helmikuussa samassa tilanteessa kuin normaalisti kevään sulamisvesien jälkeen.

Se ei kuitenkaan välttämättä ennakoi suuria kevättulvia.

– Paljon riippuu kevään sateisuudesta. Toisaalta vedennousua keväällä hillitsee sekin, että lumikuormat Saimaan alueella etelässä ovat nyt normaalia pienempiä, Pohjoisaho muistuttaa.

Imatrankosken voimalaitoksella Saimaan vettä on juoksutettu pitkään 800 kuution sekuntivauhdilla. Ely-keskuksen arvion mukaan poikkeusjuoksutus näyttäisi riittävästi rajoittavan Saimaan pinnan nousua.

Juha Pohjoisahon mukaan Saimaata pienemmässä Päijänteessä allas alkaa olla jo täynnä. Myös Etelä-Karjalan pienissä järvissä pinnat ovat poikkeuksellisen korkealla. Saimaan latvavesillä riittää myös lumikuormaa kevään sulamisvesiin.

Luetuimmat