Korona vei Ketterän hyväksi ennakoidun tilinpäätöksen miinukselle – "Syksy on ollut haastava, korona on tuonut kassaongelmia, mutta hoidellaan rästejä pois", sanoo Ketterä Oy:n puheenjohtaja Mikko Partanen

Mestiksen runkosarjan läpivieminen on tärkein tavoite Ketterän tulevaisuuden turvaamiseksi. Pudotuspelien taloudellisesta potista ei edes haaveilla

Otto Ponto

Ketterä Oy:n puheenjohtaja Mikko Partanen on huolestunut siitä, saadaanko Mestiksen runkosarja läpiviedyksi vai kaatuuko seuroja matkan varrella.
Ketterä Oy:n puheenjohtaja Mikko Partanen on huolestunut siitä, saadaanko Mestiksen runkosarja läpiviedyksi vai kaatuuko seuroja matkan varrella.

Ketterä Oy oli vielä maaliskuussa menossa kohti hyvää taloudellista tulosta. Sitten tuli korona ja jääkiekon Mestiksn pudotuspelit peruttiin.

Edellisvuoden huhtikuussa yhtiön liikevaihto oli 160 000 euroa, tänä vuonna samaan aikaan 20 000. Pöydälle jäi iso kasa laskuja.

Pudotuspelien peruuntumisesta huolimatta Ketterä pääsi toukokuussa päättyneellä tilikaudella lähes edelliskauden liikevaihtoon.

Kun liikevaihto 2019 oli 599 000 euroa, tämän vuoden lukema oli 597 000 euroa, tappiota tuli 8 000 euroa.

– Olimme menossa kohti hyvää tulosta, se olisi ollut nuorelle osakeyhtiölle erittäin tärkeää toiminnan jatkumisen kannalta, sanoo Ketterä Oy:n puheenjohtaja Mikko Partanen.

Rästejä tulee, kun kassaan ei kilahda rahaa odotetusti

Ketterä oli pystynyt alkukesään mennessä hoitamaan vanhat verovelkansa.

Nyt pieniä maksurästejä on tullut ja verottajan sivujen mukaan Ketterällä on 10 000 euroa verovelkaa.

– Koronan vuoksi kassaongelmia on ollut. Verojakin maksetaan joka kuukausi. Hoidellaan niitä rästejä pois, Partanen sanoo.

Mestiksessä ei koronatartuntoja

Jääkiekon Mestiksessä, eikä A-nuorten Mestiksessä ole toistaiseksi tarvinnut peruuttaa pelejä koronatartuntojen tai altistusten vuoksi.

– Taitavat olla niitä harvoja sarjoja Suomessa, jossa näin on, Mikko Partanen arvioi.

Vaikka koronatartunnoilta on säästytty, on huoli Mestiksen kauden läpiviemisestä suuri.

Katsotaan nyt mitä apua voidaan saada Jääkiekkoliitolta tai valtiolta. Onhan tämä erittän vaikea tilanne. — Mikko Partanen

– Joka viikko istutaan alas niin seurassa kuin Mestiksen hallituksessa ja mietitään mitä jatkossa tehdään. Olen huolissani kaikista seuroista. Ei se auta, jos Ketterä pystyy hoitamaan oman taloutensa, mutta muita seuroja kaatuu. Se iskee myös meidän talouteemme, Partanen muistuttaa.

Ketterä on karsinut kulkuja, leikannut budjettia, mutta yt-neuvotteluihin ei ole vielä tarvinnut turvautua.

Ensi kevään pudotuspelejä Ketterä Oy:n budjettiin ei ole sisällytetty. Mestiksen runkosarjan läpivieminenkin olisi jo iso helpotus.

Tappiollinen tilikausi on joka tapauksessa tulossa.

Jarmo Hämäläinen

Mestiksen syyskausi on pelattuu alueellisissa lohkoissa. Ketterä ja Joensuun Kiekko-Pojat väänsivät kuluneella viikolla kaksi tasaista kamppailua. Kuvassa Ketterän Sebastian Sjöholm (oik.) ja Kiekko-Poikien Lauri Heino.
Mestiksen syyskausi on pelattuu alueellisissa lohkoissa. Ketterä ja Joensuun Kiekko-Pojat väänsivät kuluneella viikolla kaksi tasaista kamppailua. Kuvassa Ketterän Sebastian Sjöholm (oik.) ja Kiekko-Poikien Lauri Heino.

Halleissa riittää tilaa katsomoissa

Syksyllä hämmästeltiin, kuinka suomalaiset jääkiekkoseurat voivat viedä kautensa läpi, kun katsomokapasiteetti puolitettiin koronarajoitusten vuoksi. Tilanne kehittyi kuitenkin paljon karummaksi, kun sitä puolikastakaan ei saa täytettyä.

Ketterän yleisökeskiarvo on syyskauden peleissä noin 360 katsojan luokkaa. Ketterän budjetista yleisö tuo noin puolet. Yritysten ja muiden yhteistyökumppanien tuki on vaikeana aikoina ollut kullanarvoista.

– Koko ajan tulee soittoja ja tarjouksia tuesta, Partanen kertoo.

Lohkojako pelastaa paljon

Vaikka Mestis on valtakunnallinen sarja, syksy on pelattu alueellisessa lohkoissa. Partasen mielestä ratkaisu on ollut toimiva.

– Ajatellaan nyt vaikka pääkaupunkiseudun uusia yleisörajoituksia. Pelien siirtäminen yhden lohkon sisällä onnistuu paljon joustavammin. Hankalampaa se olisi, jos meidän olisi pitänyt siirtää vaikka peli Rovaniemeä vastaan.

Taloudellista tukea tarvitaan kauden läpiviemiseen

Ilman uusia ratkaisuja ja taloudellista tukea Mestiksen kauden läpivieminen voi olla Mikko Partasen mukaan vaikeaa.

– Katsotaan nyt mitä apua voidaan saada Jääkiekkoliitolta tai valtiolta. Onhan tämä erittäin vaikea tilanne.

Luetuimmat