Iso rivitaloyhtiö vaihtoi öljyn maalämpöön — Lämmintä seitsemän talon asuntoihin puhkuu nyt kaikkiaan neljästä kilometristä maahan porattuja reikiä

Maalämpöön vaihtamista mietittiin taloyhtiössä vuosia. 300 000 euron investoinnin pitäisi maksaa itsensä takaisin 7—10 vuodessa.

Kai Skyttä

Maalämpökaivot puhkuvat nyt lämpöä Pitkäkadun rivitaloihin  Mustolassa. Päätös tehtiin pitkän harkinnan jälkeen, ja investoinnin pitäisi maksaa itsensä 7—10 vuodessa.
Maalämpökaivot puhkuvat nyt lämpöä Pitkäkadun rivitaloihin Mustolassa. Päätös tehtiin pitkän harkinnan jälkeen, ja investoinnin pitäisi maksaa itsensä 7—10 vuodessa.

Maalämmön käyttö lämmitysmuotona on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Maalämpö on vähintään mukana lämmitysjärjestelmien vertailussa paitsi uudiskohteissa, myös vanhojen talojen lämmitysjärjestelmämuutoksia mietittäessä.

Yksi hiljattain öljylämmityksen maalämpöön vaihtanut kohde on Lappeenrannan Mustolassa sijaitseva iso rivitaloyhtiö. Asunto-osakeyhtiö Lappeenrannan Mustolankanavan seitsemän 1960-luvun puolivälissä rakennettua taloa alkoivat lämmetä maalämmöllä viime viikolla.

Maalämpökaivoja porattiin tontille kaikkiaan 15 kappaletta. Kaivot ovat syvyydeltään satoja metrejä. — Ari Perälä

Isännöitsijä Ari Perälä kertoo hankkeen olleen varsin mittava, kun kohteessa on useita taloja ja tonttiakin yli 3,5 hehtaaria.

— Maalämpökaivoja porattiin tontille kaikkiaan 15 kappaletta. Kaivot ovat syvyydeltään satoja metrejä, porattua reikää tuli yhteensä lähes neljä kilometriä, Perälä mainitsee.

Kahdesta vanhasta öljypoltinkeskuksesta voitiin luopua kokonaan

Kohteessa luovuttiin samalla kahdesta vanhasta öljypoltinkeskuksesta. Vihreät arvot olivat Perälän mukaan tärkeä syy siihen, miksi Mustolankanavan omistajat päätyivät vaihtamaan vanhan öljylämmityksen maalämpöön.

Investoinnin kustannukset olivat pyöreästi 300 000 euroa. Perälän mukaan takaisinmaksuajaksi on laskettu 7—10 vuotta öljyn hinnankehityksestä riippuen. Pienemmissä kohteissa takaisinmaksuaika on yleensä jonkin verran pidempi.

— Ennen lopullista päätöstä muutoksesta keskusteltiin taloyhtiössä useita vuosia. Tämä on juuri oikea tapa toimia näin isoissa ratkaisuissa, Perälä sanoo.

Kai Skyttä

Mustolankanavan taloissa on nyt menossa uuteen maalämpöjärjestelmään totuttelu, jolloin systeemiä säädetään kaikkiin olosuhteisiin sopivaksi.
Mustolankanavan taloissa on nyt menossa uuteen maalämpöjärjestelmään totuttelu, jolloin systeemiä säädetään kaikkiin olosuhteisiin sopivaksi.

Lappeenrannassa on viime vuosina haettu toimenpidelupia lämmitysjärjestelmän muuttamiseksi maalämpöön tasaista tahtia.

Kaupungin rakennusvalvonnasta saatujen tietojen mukaan lupia maalämpöön siirtymiseen vanhoissa taloissa on haettu 41 kappaletta vuonna 2017, 36 kappaletta vuonna 2018 ja tänä vuonna tähän mennessä 35 kappaletta. Uudisrakennuskohteet eivät ole mukana luvuissa.

Uusimmat uutiset