”Meitä kohdeltiin kuin kuningattaria”: Imatran ystävyyskaupunkitoiminta on paljon muutakin kuin viirienvaihtoa

Imatra vaalii kansainvälisiä ystävyyssuhteita 50 000 eurolla vuodessa. Päättäjien matkat ovat yksi isoimmista kulueristä. Ruohonjuuritason yhteistyöhön liikenee joitain tuhansia euroja vuodessa.

IPS Witch sonnustautui Oktoberfesteille asiaankuuluvasti.

”Meitä kohdeltiin kuin kuningattaria”: Imatran ystävyyskaupunkitoiminta on paljon muutakin kuin viirienvaihtoa

Sinä iltana Saksan Salzgitterissä naurettiin paljon, halailtiin ja vaihdettiin puhelinnumeroja. Koolla oli kaksi naisten jalkapallojoukkuetta, FSG Salzgitter / Innerstetal sekä imatralainen IPS Witch.
Aiemmin päivällä joukkueet kohtasivat ystävyysottelun merkeissä. Illalla ohjelmassa oli yhteinen illanvietto Octoberfestin hengessä kaikkine asiaankuuluvine tirolilaisasusteineen.
— Olimme Imatran jalkapallolähettiläitä. Meillä oli lämminhenkinen päivä. Saksalaisnaiset kyselivät meiltä kaikenlaista, ja me heiltä. Juttu luisti, ja ystävystyimme puolin ja toisin. Kovasti odotamme heitä vastavierailulle Imatralle, kertoo Barbara Heikkinen IPS Witchistä.
Kiitos monipuolisen ohjelman sekä lämpimän vieraanvaraisuuden, rima on vastavierailua ajatellen korkealla, Heikkinen tuskailee leikillään.
— IPS Witchit olivat kuin kuningattaria suuressa maailmassa, muistelee Heikkinen joukkueen tänä syksynä tekemää reissua.

IPS Witch Saksan Salzgitterissä.


Kaupungin tuella matkaan

Epäselvää on, jatkuuko yhteydenpito ennallaan, sillä Imatran kansainvälisen toiminnan tavoitteita ja resursseja ollaan parhaillaan tarkistamassa.


Saltzgitter on Imatran ystävyyskaupunki. Äskeinen on yksi esimerkki siitä, millaista on Imatran ystävyyskaupunkitoiminta nykyään.
Kaupungin näkökulmasta urheiluseurojen ja muiden yhdistysten matkat ystävyyskaupunkeihin ovat mielekästä ruohonjuuritason yhteistyötä, jota se avustaa vuosittain joillakin tuhansilla euroilla.
— Rohkaisemme asukkaita ja järjestöjä hakemaan avustuksia ystävyyskaupunkitoimintaan, vahvistaa yhteysjohtaja Tea Laitimo Imatran kaupungilta.
Esimerkiksi IPS Witch sai matkaa varten 1 100 euron avustuksen.
Aiemmin tämä vuonna Taideyhdistys Krimi sai 1 500 euroa taidenäyttelyyn, joka vietiin Ruotsiin ystävyyskaupunki Ludvikaan.
Suomi-Venäjä - seuran Imatran osasto lähti puolestaan Tihvinän kaupunkifestivaaleille, kun kaupungin omaa delegaatio oli kiinni samaan aikaan pidetyissä Imatran ajoissa. Kaupunki maksoi yhdistyksen matkakuluja 2 300 euron edestä.


Päättäjien matkat iso kuluerä


Kaikkiaan Imatran kaupunki vaalii kansainvälisiä ystävyyssuhteita noin 50 000 eurolla vuodessa.
Saman verran rahaa kului viime vuonna. Vuonna 2015 kustannukset olivat puolestaan 40 000 euroa.
Rahat käytetään koululaisvierailuihin, ulkomaisten vieraiden kestitykseen Imatralla sekä ystävyyskaupunkeihin tehtyihin matkoihin.
Kahtena edellisvuonna päättäjien matkakustannukset olivat kaikkein suurin kansainvälisen toiminnan menoerä.
Vuonna 2015 tähän kului 27 000 euroa, viime vuonna 25 000 euroa.
Tänä vuonna matkoja on tehty selvästi vähemmän. Luottamushenkilöiden matkakuluja on kertynyt 14 000 euron edestä.
Tea Laitimo Imatran kaupungilta luonnehtii päättäjävierailuja välttämättömäksi ovien avaajaksi. Virallisia yhteyksiä tarvitaan muun yhteistyön mahdollistamiseksi. Näin etenkin Kiinassa, joka kiinnostaa Imatraa enenevässä määrin.
— Kansainvälisessä toiminnassa on monta tasoa, joita kaikkia tarvitaan. Päättäjätaso on se sateenvarjo, mistä yhteistyö lähtee tulemaan alaspäin, Laitimo luonnehtii.

Suomi-Venäjä -seuran Imatran osasto reissussa Tihvinässä.


Kestitystä ja koululaisvaihtoja


Vieraiden kestittämiseen Imatralla on käytetty viime vuosina keskimäärin 16 000 euroa vuodessa, koululaisvaihtoon muutama tuhat euroa vähemmän.
Viime vuosina koululaisia on viety vaihtoon Kiinan Jiaxingiin, Slovakian Zvoleniin ja Pietariin.
Lisäksi pienempiä summia suunnataan ns. ystävyyskaupunkitukeen, jota myönnetään seuroille ja järjestöille. Yksittäisten avustusten suuruus vaihtelee yleensä tuhannesta eurosta pariin tuhanteen euroon.
Imatralla yksi aktiivisimmista matkaaja viime vuosina on ollut Ketterän aikuisten harrastejääkiekkoporukka Tankit.
Viime vuonna se kävi pelaamassa jääkiekkoa Virossa ystävyyskaupunki Narvassa ja Saksan Salzgitterissä. Parhaillaan Tankit suunnittelee uutta matkaa ystävyyskaupunki Zvoleniin Slovakiaan.

Skypen välityksellä suomen opetusta

Aktiivinen on myös Suomi-Venäjä -seuran Imatran osasto. Se käy Tihvinässä vuosittain, joskus useamminkin, ja yleensä omalla kustannuksella.
Yli 400 kilometrin päässä oleva Tihvinä valikoitui Imatran ystävyyskaupungiksi jo 1970-luvulla. Kannakselta ystävyyskaupunkia ei tuolloin herunut, koska Neuvostoliitto ei halunnut tällaista toimintaa rajavyöhykkeelle, kertoo SVS:n Imatran osaston matkavastaava Riitta Varis.
Pitkä välimatka ei vähennä Tihvinän arvoa imatralaisille. Ei ystävää jätetä, Riitta Varis painottaa. Konkreettisesti tämä näkyy vaikkapa kielenopetuksessa, jonka seura on järjestänyt paikallisten toiveesta Tihvinään.
— Tihvinässä on ryhmä, joka alkoi opetella suomea ilman opettajaa tai koulua. Järjestimme heille viikonlopun mittaisen intensiivikurssin, jonka jälkeen opetusta on jatkettu skype-yhteyden välityksellä, Varis kertoo.

Pekka Sorvari ja vähän isompi maatuska. Kuva Suomi-Venäjä -seuran arkistosta.


Ketterä Juniorit oma lukunsa


Seurojen joukossa kokonaan oma lukunsa on Ketterä Juniorit.
Kaupunki järjesti vuonna 2006 syntyneiden juniorijoukkueen tänä kesänä viikon turnausmatkalle Kiinaan.
Kaupunki maksoi lentoliput ja viisumit yhdeksälle pelaajalle ja kolmelle toimihenkilölle. Rahaa tähän kului 12 000 euroa.
Panostuksen on kerrottu olevan osa Imatran kaupungin Kiina-suhteiden rakentamista.
Kaikkiaan Imatralla on kahdeksan ystävyyskaupunkia, joista kaksi uusinta, Jiaxing ja Beihai, ovat juuri Kiinassa. Lisäksi yhteistyötä tehdään muun muassa Pietarin, Viipurin, Svetogorskin sekä Espanjan Fuengirolan kanssa.

Ketterän 2006 syntyneillä junioreilla oli tänä kesänä ikimuistoinen turnausmatka Kiinaan. 


Sitä sun tätä ei enää riitä


Epäselvää on, jatkuuko yhteydenpito ennallaan, sillä Imatran kansainvälisen toiminnan tavoitteita ja resursseja ollaan parhaillaan tarkistamassa.
Kaupunginhallitus päätti lokakuussa, että lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet tulee määritellä talousarviokäsittelyn 2018 yhteydessä. Samalla tulee nimetä toimijat ja niiden vastuut, resurssit sekä keinot, miten kaupungin kansainvälistä toimintaa toteutetaan jatkossa.
Tarkastelu ulotetaan koko kaupunkikonserniin. Tytäryhtiöistä kansainvälistä toimintaa on ainakin Imatra base campilla ja Imatran seudun kehitysyhtiöllä.
— Vähän tarkemmin katsotaan, mihin rahoitusta kohdennetaan, ja kuinka paljon, kuvailee kaupunginjohtaja Rami Hasu.
Hasun mukaan rahoitusta ei ole tarkoitus lisätä tai vähentää, vaan kyse on olemassa olevien resurssien aiempaa tarkemmasta kohdentamisesta sekä myös konkreettisten tavoitteiden asettamisesta. Pohjimmiltaan kyse on varsin isoista asioista.
— Tavoitteena on saada alueellemme kävijöitä ja houkutella tänne yrityksiä. Kansainvälinen toiminta on yksi keino edistää elinvoimaisuutta, Tea Laitimo toteaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.