”Toimintaympäristön muutokset” syynä Stevian toiseen irtisanomiseen — mistä on tosiasiassa kyse?

Anna Helminen: ”Ei ole todellakaan pedattu Ketterälle mitään.” Harri Valtasolan mukaan irtisanominen tehtiin yrittäjän aloitteesta, minkä yrittäjä kuitenkin kiistää.

Anu Pakarinen

Elämänlaatupalvelujen päällikkö Harri Valtasolan mukaan kaupunki "ei todellakaan" ollut aloitteellinen toisessa irtisanomisessa. Syy liittyi nimenomaan yrittäjän alanvaihtoon ja haluun luopua yritystoiminnasta, Valtasola kertoo.

Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen kiistää, että Imatran jäähallin kahvilayrittäjän irtisanomisjupakan taustalla on halu pedata kahvilatoimintaa Ketterälle.
— Ei ole todellakaan pedattu Ketterälle mitään.
Helminen piti Stevian yrittäjän Johanna Mennan ensimmäistä irtisanomista vuonna 2016 vääränä ratkaisuna. Sellaisesta ei ollut sovittu missään, hän korostaa.
Sen sijaan Stevian toista irtisanomista Helminen oli itsekin junailemassa. Asia käytiin läpi lokakuussa kaupunginhallituksessa, hän kertoo.

Lakimies: Sopimusta ei voi siirtää

Kyseessä on normaalia vuokrasopimusta laajempi käyttöoikeussopimus, eikä se ole siirrettävissä eteenpäin, Helminen kertoo.

Kimmokkeen irtisanomiseen antoi lehtijuttu, jossa yrittäjä kertoi myyvänsä liiketoiminnan.

— Kun havahduimme tähän, huomattiin että nyt on sauma tehdä uusi kilpailutus, koska tarvetta on joka tapauksessa sopimuksen päivittämiseen, Helminen kertoo.
Päinvastoin kuin yrittäjälle oli aiemmin vakuutettu, hänen vuokrasopimuksensa ei ole Helmisen mukaan siirrettävissä eteenpäin. Normaalin vuokrasopimuksen sijaan kyse on käyttöoikeussopimuksesta, kaupunki tulkitsee.
— Yrittäjällä on aukioloaikaan ja palvelutasoon liittyviä velvoitteita. Vuokrasopimusta on täydennetty erilaisilla palvelukuvausliitteillä. Kyseessä on normaalia vuokrasopimusta laajempi käyttöoikeussopimus, eikä se ole siirrettävissä eteenpäin, Helminen kertoo.
Tulkinnasta vastaa kaupunginlakimies.

Toimintaympäristö muuttunut

Tarve sopimuksen päivittämiseen juontuu Helmisen mukaan historiasta. Sopimus ei alun alkaenkaan ollut sellainen kuin pitäisi.
Imatran kaupungin liikuntapalveluista vastaava elämänlaatupalvelujen päällikkö Harri Valtasola perustelee päivitystarvetta toimintaympäristön muutoksilla.
Esimerkiksi leiritykset jäähallissa ovat lisääntyneet, eikä sopimus ole näiltä osin ajan tasalla, Valtasola kertoo. Onko tästä aiheutunut ongelmia?
— Ei ole, Valtasola myöntää.
Hän kertoo kaikin puolin olevansa tyytyväinen Stevian toimintaan ja yrittäjään.

Yrittäjä ihmettelee perusteluja

Jasmin Ojalainen

Johanna Menna (entinen Simolin) lopettaa Stevian yrittäjänä joulukuun puolivälin jälkeen. Enää eivät voimat riitä Ketterän kanssa taistelemiseen, hän sanoo.

Stevian yrittäjä Johanna Menna ihmettelee kaupungin irtisanomisperusteluja ja kiistää, että olisi itse ollut asiassa aloitteellinen, kuten Valtasola väittää.

Yhtä poikkeusta lukuunottamatta toimintaympäristö on Mennan mukaan aivan sama kuin 2012, jolloin hän aloitti yritystoimintansa.
— Ketterä on nyt Mestiksessä. Muuten kaikki on ennallaan.
Viimeiset 1,5 vuotta ovat olleet raskaat. Menna on joutunut yrittäjänä ahtaalle, kun Ketterä on levittäytynyt vähän kerrassaan hänen tontilleen, kaupungin myötävaikutuksella. Esimerkiksi anniskelun piti olla yrittäjän yksinoikeus, mutta nykyään Ketterällä on omakin anniskelupiste.
Menna ymmärtää Ketterän tarpeen kerätä tuloja seuratoimintaan, mutta muistuttaa, että jäähalliin on otettu nimenomaan yrittäjä vastaamaan kahvilatoiminnasta.
— Enää ei voimat riitä taistella Ketterän kanssa yhtään mistään.

Tässä lienee syy vuokrasopimuksen ensimmäiseen irtisanomiseen, Menna arvelee. Alkuperäinen vuokrasopimus takasi yrittäjälle yksinoikeuden jäähallissa tapahtuvaan anniskeluun, mikä ei enää käynyt päinsä Ketterälle. Ja mitä Ketterä haluaa, sen Ketterä Imatralla saa, Menna on oppinut huomaamaan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Uusimmat uutiset