Jäät lähtevät Saimaalta ennätyksellisen aikaisin – Lammassaaren satamassa veneiden lasku alkaa ensi viikolla

Niskalammen satama on jo sula, mutta pohjoiseen mennessä jäät tulevat vastaan Mietinsaaaren ja Satamosaaren korkeudella.

Jarmo Hämäläinen

Lammassaaren venesataman alueella jäätä tekevät lähtöään ennätyksellisen aikaisin. Haapasaaren suuntaan vedet lainehtivat jo vapaina.
Lammassaaren venesataman alueella jäätä tekevät lähtöään ennätyksellisen aikaisin. Haapasaaren suuntaan vedet lainehtivat jo vapaina.

Veneiykausi ei Imatran seudulla ehdi kovin laajasti alkaa vielä ennen pääsiäistä, mutta ensi viikolla Lammassaaren venesatamassa tehdään jo ensimmäiset veneiden vesillelaskut.

– Koskaan eivät ole jäätä ennen lähteneet ennen pääsäistä ja nyt pääsiäinen on vielä aikaisin, sanoo Lammassaaressa toimivan Vene-Hietsun toimitusjohtaja Ville Hietanen.

Pääsiäiseksi ei Hietanen ole vielä varannut veneiden vesillelaskuja, mutta ensi viikolla trailerit alkavat liikkua kohti rantaa. Tilauksia ja kyselyjä on tullut jo runsaasti.

Lammasaaressa jäätä on vielä laitureiden välissä, mutta esimerkiksi Niskalammen satama on jäistä vapaa.

Lammassaaresta on sulaa Saimaata Haapasaaren ja Mikonsaaren suuntaan, mutta kovin laajoja kaarroksia ei veneillä ja laivoilla pääsisi vielä Saimaalla tekemään.

– Jäät tulevat vastaan jo Mietinsaaren lossin ja Satamosaaren kohdalla, Hietanen muistuttaa.

Venesatamasta viimeisetkin jäät saattavat Ville Hietasen arvon mukaan lähteä pääsiäisen aikana.

– Jos tulee sopivasta suunnasta. Riippuu vähän yöpakkasista.

Koronaviruksellakin on ollut oma vaikutuksensa veneilykevääseen.

– Onhan meillä tietysti asiakkaina mökkiläisiä, jotka asuvat pääkaupunkiseudullla, he eivät nyt pääse tulemaan.

Venekaupassa vaikutus tuntuu myös. Taloudellinen epävarmuus heijastuu ostopäätöksiin.

Jarmo Hämäläinen

Niskalammen satamassa Saimaa lainehtii jo jäistä vapaana.
Niskalammen satamassa Saimaa lainehtii jo jäistä vapaana.

Lauha talvi ja heikot jäät tuottivat Saimaan jäidenlähtöä tarkkailevalla Lauritsalan havaintoasemalle uuden ennätyksen. Lauritsalasta jäät lähtivät viimeistään 27. maaliskuuta tai jo tätä aiemmin. Tähän asti aikaisin jäänlähtöpäivä on ollut 5. huhtikuuta.

Lauritsalan havaintoasemalla on mitattu jään paksuutta vuodesta 1917 lähtien. Vedenkorkeutta siellä on mitattu yhtäjaksoisesti 1800-luvun puolivälistä lähtien.

Jäidenlähdön ajankohdasta ei ole aivan päiväntarkkaa tietoa, ja ajankohtaa on tavallista hankalampi määrittää.

Johtava vesitalousasiantuntija Jukka Höytämö Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta (ELY) kertoo, että vedet ovat varmuudella olleet Lauritsalan kohdalla avoinna 27. maaliskuuta. Monena edeltävänä päivänä oli pilvistä, jolloin satelliittikuvassa näkyy vain valkoista.

Jäät ovat syntyneet ja hävinneet useaan kertaan Lauritsalan alueella talven aikana. Kaakkois-Suomen ELYn vesistöyksikön päällikkö Visa Niittyniemi pitää tätä poikkeuksellisena. Jäät ovat voineet hänen arvionsa mukaan lähteä jo maaliskuun puolivälissä.

Joutsenon ja Imatran edustalla on ollut pitkään avointa.

Sulat alueet Suur-Saimaalla ja Pien-Saimaalla ovat viime päivinä laajenneet laajenemistaan.

Suur-Saimaalla on ollut jo joitakin päiviä suuri yhtenäinen sula alue Imatran ja Joutsenon edustalta Ilkonselän kautta Rastinvirralle ja siitä edelleen Liittokivenselälle.

Kulunut talvi jää aikakirjoihin kaikilta osin huonona jäätalvena. Suur-Saimaan selät eivät missään vaiheessa jäätyneet kunnolla. Sen sijaan pieniin vesiin ennätti muodostua juuri ja juuri kantavaa jäätä.

Kulunut talvi oli selvästi huonoin jäätalvi, jonka kalastaja Jari Häkkinen Taipalsaaren Kyläniemestä muistaa.

– Olen kalastanut 40 vuotta. Toista lähellekään näin huonoa jäätalvea ei ollut. Talvi oli huono myös kalastuksen kannalta.

Luetuimmat