Sammon lähiopetuksen resursseihin esitetään yli 12 prosentin pienennystä – Koulutuskuntayhtymän hallitus käsittelee talousarvioesitystä torstaina

Kai Skyttä

Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän johtaja Antti Lehmusvaara esittää yhtymän hallitukselle mittavia säästöjä ensi vuodelle. Lehmusvaara kertoo, että säästöjä on suunniteltu lähes jokaisella toimintamomentille.

— On käyty läpi alojen hankintabudjetteja, palveluiden ostoja, opetuksen määrään sisältyviä säästöjä, työssäoppimisen korvaamiseen liittyviä resurssipienennyksiä ja opiskelijoille maksettavaan ateriatukeen liittyviä pienennyksiä.

Lehmusvaaran mukaan leikkaustarpeen aiheuttaa tulojen radikaali putoaminen viime vuosina. Sammon tuloista 85 prosenttia on valtionosuusrahoitusta, jonka arvioidaan olevan ensi vuonna noin 27 miljoonaa euroa. Rahoitus on vähentynyt viidessä vuodessa noin kahdeksalla miljoonalla.

Lehmusvaara esitteli ensi vuoden talousarvioesityksen ja taloussuunnitelman vuosille 2019–2020 Ammattiopisto Sammon henkilöstölle maanantaina.

Talousarvioesityksessä muun muassa lähiopetuksen tuntimäärää vähennettäisiin 12,6 prosenttia nykyisestä. Sillä saataisiin toimintakuluihin 1,2 miljoonan euron säästö.

— Se tarkoittaisi, että olemassa olevaan opetukseen olisi pienempi resurssi. Täytyy keksiä muita tapoja toimia kuin lähiopetus. Opiskelijat voivat olla projekteissa, entistä enemmän työelämässä, virtuaaliopetuksen määrä kasvaa, omaehtoista työtä tulee lisää.

Myös työssäoppimisen määrää oltaisiin vähentämässä alasta riippuen 0,1–0,4 tuntia opiskelijaa kohden viikossa. Tällä tavoitellaan 300 000 euron säästöjä.

Lehmusvaara ei halua arvioida, johtavatko säästöt henkilöstövähennyksiin.

— Tässä kohtaa ei voi ottaa kantaa, koska tämä ei ole hyväksytty esitys. Hallitus käsittelee tämän ja tekee esityksen valtuustolle, joka päättää asiasta.

Esitettävien leikkausten jälkeen ensi vuoden talousarvio olisi jäämässä 1,5 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

— Jos löytyy parempia ratkaisuita, ilman muuta sellaiset otetaan. Jotain on pakko tehdä. Ilman näitä muutoksia alijäämää olisi 2,2 miljoonaa euroa.

Kuntayhtymän hallitus käsittelee esitystä torstaina. Päätöksen asiassa tekee yhtymävaltuusto marraskuun alussa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.