Venekauppa kävi Imatralla kohisten kesällä – Uusia veneilijöitä saatiin etenkin mökkiläisistä, jotka lähtivät katsomaan Saimaata omaa rantaansa kauemmaksi

Lammassaaressakin jouduttiin myymään hetkittäin ei oota uusien veneiden kyselijöille.

Jarmo Hämäläinen

Vene-Hietsun hallissa myytävät tuotteet kiertävät vuodenajan mukaan. Kun veneiden myynti hiljenee, Ville Hietanen valmistautuu jo moottorikelkkakauppaan.
Vene-Hietsun hallissa myytävät tuotteet kiertävät vuodenajan mukaan. Kun veneiden myynti hiljenee, Ville Hietanen valmistautuu jo moottorikelkkakauppaan.

Paras venekauppakesä vuosiin alkaa olla ohi Saimaan rannoilla.

– Nyt monet ihmiset ovat soitelleet, että heidän veneensä pitäisi saada sataman suojaan avoimilta rannoilta, kun syysmyrsky lähestyy, kertoo Imatran venesataman kupeessa Lammassaaressa toimivan Vene-Hietsun toimitusjohtaja Ville Hietanen.

Koronakevät mullisti suomalaisten arkea rajusti. Hyvissä ajoin ennen veneilykauden alku kävi selväksi, että rajat ovat kiinni moneen suuntaan kesän aikana ja katseet kääntyivät kotimaan matkailuun ja ulkoiluun.

– Jäät lähtivät aikaisin ja toukokuussa oli jo venekaupassa melkoista vipinää. Nyt vihdoin saatiin käytettyjen veneiden kauppakin liikkeelle, Hietanen sanoo.

Mökkiläiset ostivat käytettyjä moottoriveneitä

Yllättävintä käytettyjen veneiden kaupassa on Ville Hietasen mukaan ollut se, että monet moottoriveneen ostajat olivat Saimaan rannan pitkäaikaisia mökkiläisiä.

 – Ehkä heillä on jo soutuvene ollut, mutta nyt hankittiin moottorivene ja lähdettiin katsomaan Saimaata hieman sitä omaa mökkirantaa kauempaakin.

Käytettyjen veneiden kaupan lisäksi myös uusien veneiden myynti kulki aallonharjalla.

– Joskus jouduttiin myymään uusissa veneissä ei oota. Halli tyhjeni nopeasti ja otettiin sisään jo ensi vuoden malleja, Hietanen kertoo.

Jarmo Hämäläinen

Vilkkaan venekauppakesän jälkeen Ville Hietanen täyttää Vene-Hietsun liikkeen kupeessa olevan venehallin tyhjää tilaa syksyn seosonkituotteilla mönkijöillä.
Vilkkaan venekauppakesän jälkeen Ville Hietanen täyttää Vene-Hietsun liikkeen kupeessa olevan venehallin tyhjää tilaa syksyn seosonkituotteilla mönkijöillä.

Vesijettien myynti räjähti

Veneiden myynnin vahva kasvu oli valtakunnallinen ilmiö. Myös muut vesikulkuneuvot kävivät kaupaksi. Vesijettien myynti räjähti samoin kuin suppilautojen, hyvin kävivät kaupaksi myös kanootit.

– Kyllä se näkyi Saimaalla, että oli vilkkain veneilykesä vuosiin. Puumalan rannasta ei venepaikkoja juuri löytynyt ja olisi mukava tietää, paljonko Puumalan Nesteellä polttoainetta myytiin. Eikä se veneilyinnostus ollut nyt säistäkään riippuvainen, Ville Hietanen muistuttaa.

Venesataman kupeessa syksyn tulo merkitsee yrittäjälle veneiden noston sesonkia.

Venekauppa hiljenee, mutta ei täysin lopu syksyllä ja talvellakaan.

Syksyllä veneiden vierestä myyntiin lähtevät mönkijät etenkin järeämpään maastokäyttöön tarkoitetut traktorimönkijät.

Venekaupan edustalla riviin on aseteltu jo moottorikelkkoja.

– Vesijettien myynti korreloi suoraan moottorikelkkojen myyntiin. Ei ensi talvi voi olla niin huono kuin viime talvi oli, Hietanen pohtii toiveikkaasti.

Minkälainen mahtaa sitten olla ensi kesä venekaupan osalta?

– Se on täysi mysteeri. Riippuu siitä, ovatko rajat kiinni ja lähtevätkö ihmiset ulkomaille. Käytettyjen veneiden kaupan vilkastuminen merkitsee kuitenkin sitä, että veneiden kierto vilkastuu, Ville Hietanen ennakoi.

Luetuimmat