Vuoksenniskan suosittu perjantaitori ammottaa tänään tyhjyyttään: "Kyl mie tarkenisin, mutta perunat eivät tarkene," sanoo Jorma Hänninen

Pakkasrajana pidetään -25 astetta.

Päivi Vento

Tori on nykyään ani harvoin kiinni paukkupakkasten takia. Vielä kymmenisen vuotta sitten tätä tapahtui useammin, kertoo Jorma Hänninen. Arkistokuva.
Tori on nykyään ani harvoin kiinni paukkupakkasten takia. Vielä kymmenisen vuotta sitten tätä tapahtui useammin, kertoo Jorma Hänninen. Arkistokuva.

Torikauppiaat jäivät tänä aamuna kotiin paukkupakkasen takia Imatran seudulla. Suosittu perjantaitori Vuoksenniskalla ammottaa siis tyhjyyttään.

Perunakauppias Jorma Hänninen kertoo, että päätös tehtiin sääennusteen perusteella eilen torstaina, jolloin aamuksi luvattiin jopa -30 astetta.

– Aamulla oli -26 astetta. Myyminen alkaa mennä näillä keleillä hankalaksi paleltumisvaaran takia. Kyl mie tarkenisin, mutta perunat eivät tarkene, Hänninen lohkaisee.

Anne Vihavainen

Vuoksenniskan tori on Imatran ykköstori. Arkistokuva.
Vuoksenniskan tori on Imatran ykköstori. Arkistokuva.

Harvinaista nykyään

Torikaupassa pakkasrajana on perinteisesti pidetty -25 astetta. Silloinkin torilla vaaditaan perusteellisia suojauksia, etteivät perunat ja muut myytävät jäädy ja pilaannu.

Vielä torstaina Hänninen oli myymässä Simpeleen torilla. Paikalla oli kaksi muuta torikauppiasta. Pakkasasteita oli -24, mutta tuulen takia tuntui kylmemmältä.

– Tuuli teki siitä aika raakeaa. Asiakkaita oli puolet normaalista. Meillä on kyllä hyvät lämmittimet. Talvikauppaan kuuluu, että tulot tippuvat, mutta kulut nousevat.

Hänninen päätti kalakauppiaan kanssa jättää Vuoksenniskan torin väliin, koska "tyhjän saa pyytämättäkin".

Hän uskoo vakioasiakkaiden tietävän tilanteen, koska pakkasraja tunnetaan. Jokunen asiakas saattaa tyhjällä torilla silti tänään pyörähtää.

– On nykyään harvinaista, että tori on kiinni pakkasen takia. Viime talvena tätä ei tapahtunut kertaakaan, Hänninen kertoo.

Seuraavan kerran Imatralla on toripäivä viikon kuluttua perjantaina, silloinkin Vuoksenniskalla, sillä Imatrankosken tori on sydäntalven ajan suljettu. Talvi näkyy Vuoksenniskallakin, sillä tiistaitori on pääsiäiseen saakka tauolla.

Hännisen mukaan Vuoksenniskalla on riittänyt kauppiaita yllättävänkin hyvin.

– Ennen joulua oli kymmenkunta kauppiasta, ja viime perjantainakin puolen kymmentä. Valikoima on hyvä, on kala-, liha- peruna- ja pullakauppiasta, Hänninen mainitsee.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset