Mansikkalan koulukeskusta suunnitellaan poikkeuksellisella tavalla — elinkaarimallissa Imatraa kiehtoo huolettomuus

Hannu Ojala

Elinkaarimalli kiinnostaa Imatraa. Yksi syy ovat jatkuvat sisäilmaongelmat. Elinkaarihankkeessa vastuu rakennuksesta ja sen turvallisuudesta jää koko sopimusajaksi toteuttajataholle. Kuvassa Savikannan koulun päärakennus, joka purettiin sisäilmaongelmien takia.
Elinkaarimalli kiinnostaa Imatraa. Yksi syy ovat jatkuvat sisäilmaongelmat. Elinkaarihankkeessa vastuu rakennuksesta ja sen turvallisuudesta jää koko sopimusajaksi toteuttajataholle. Kuvassa Savikannan koulun päärakennus, joka purettiin sisäilmaongelmien takia.

Imatra aikoo rakentaa Mansikkalan koulukeskuksen elinkaarihankkeena.

Mitä se oikeastaan tarkoittaa? Kysymykseen vastaa projektipäällikkö Ville Riihinen Inspirasta, joka on Suomen johtavia elinkaarihankkeiden asiantuntijoita.

— Kyseessä on vaihtoehto perinteiselle rakennusten urakkakilpailutukselle. Se on hankintamenettely, jossa neuvotellen hankitaan haluttu toimitila ja siihen yhdistettynä pitkäaikainen ylläpito- ja kunnossapitovastuu siten, että rakentaja vastaa teknisestä jäännösarvosta sopimuskauden päätteeksi, Riihinen sanoo.

Toisin sanoen elinkaarimallissa rakentaja vastaa myös tulevasta kunnossa- ja ylläpidosta ja siitä, että tiloille asetetut laatuvaatimukset täyttyvät koko sopimusajan.

Virheistä ja puutteista rankaistaan taloudellisesti. Siksi kannattaa tehdä järkeviä tila- ja suunnitteluratkaisuja, rakentaa priimaa ja huolehtia rakennuksesta hyvin.

Yleensä sopimukset tehdään 20–25 vuodeksi.

Imatraa kiehtoo elinkaarimallin huolettomuus. Omistajavastuu ja riskit siirtyvät ulkoiselle palvelutuottajalle, korostaa Imatran YH-rakennuttajan varatoimitusjohtaja Lassi Nurmi.

— Se on se pihvi. Keskitymme ainoastaan ostamaan hyvää, turvallista ja modernia oppimisympäristöä, Nurmi kuvailee.

Hän vertaa toteutustapaa uuden auton ostoon ja huoltosopimukseen.

— Ei tarvitse stressata, hajoaako auto vai ei. Jos tulee ongelmia, toteuttaja on niistä vastuussa.

Inspiran mukaan elinkaarihankkeet ovat osoittautuneet Suomessa kokonaiskustannusten valossa edullisiksi tai kustannusneutraaleiksi perinteiseen toteutustapaan nähden.

Rakennusteollisuutta elinkaarimallissa kiinnostaa valtavat markkinat ja halu tehdä hyviä tiloja, sanoo Lemminkäisen liiketoimintajohtaja Esa Kemppainen.

— Fiksuus on siinä, ettei rakenneta yksittäistä kiinteistöä kahden vuoden takuulla, jonka jälkeen lähdemme ikään kuin pois, vaan olemme mukana prosessissa ratkaisemassa kysymyksiä, jotta yhteiskunnalle syntyy lisäarvoa, Kemppainen sanoo.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.