Hovioikeus hylkäsi syytteet lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Hovioikeus hylkäsi ensimmäisen syytteen, koska asiassa jäi varteenotettava epäily. Toisen syytteen oikeus hylkäsi vanhentuneena. Epäity hyväksikäyttö tapahtui vuonna 2000.

Hovioikeus hylkäsi syytteet lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Itä-Suomen hovioikeus on vapauttanut vuonna 1954 syntyneen miehen syytteistä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Miestä syytettiin kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Epäillyt teot ajoittuivat vuoden 2000 kesään.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus oli helmikuussa tuominnut miehen vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Se piti miestä syyllisenä yhteen syytteistä. Käräjäoikeuden mukaan mies oli työntänyt sormensa 12-vuotiaan tytön emättimeen yksityisen kesämökin rannalla.

Oikeus määräsi miehen maksamaan noin 4 000 euron korvauksen kivusta ja kärsimyksestä tytölle.

Mies kiisti syytteet ja valitti käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Myös syyttäjä valitti hovioikeuteen.

Epäselvissä tilanteissa ratkaistaan vastaajan edun mukaisesti

Hovioikeuden mukaan asiassa on jäänyt varteenotettava epäily siitä, onko syytetty menetellyt syytteessä kuvatulla tavalla. Oikeus katsoo, että tytön kertomusta ovat rasittaneet eräät esille tulleet epäselvyydet ja epäuskottavuudet.

— Epäselvissä tilanteissa asia on tullut ratkaista vastaajan edun mukaisesti, ja syyte on hylätty, oikeus perustelee.

Toisen syytteen hovioikeus hylkäsi vanhentuneena. Vuonna 2000 voimassa olleen rikoslain mukaan syyte seksuaalisesta hyväksikäytöstä on tullut nostaa kymmenen vuoden kuluessa teosta. Syyte olisi pitänyt nostaa vuonna 2010, mutta asia tuli vireille vasta vuonna 2016.

Muutosta hovioikeuden ratkaisuun voi hakea korkeimmalta oikeudelta, jos korkein oikeus myöntää valitusluvan.

Kommentoidut