Runsas lumi on aiheuttanut tuntien sähkökatkoja Imatran seudulla — Näin voit kodissa varautua yllättävään sähkökatkoon

Runsaasti satanut lumi on aiheuttanut vikoja sähkönjakelussa Imatran seudulla. Sähköverkon säävarmuutta pyritään parantamaan kaatamalla puita.

Seppo Rautiovaara

Raskas lumi haittaa sähkönjakelua myös Imatran seudulla.
Raskas lumi haittaa sähkönjakelua myös Imatran seudulla.

Ruokolahdella sähköt katkesivat torstain vastaisena yönä ja Imatralla Karhumäellä oltiin ilman virtaa päivällä. Sähkönjakelun häiriöihin on monenlaisia syitä, mutta isoin yksittäinen tekijä on viime päivinä ollut runsas lumi.

— Kyllä niitä vikoja enempi on. Lunta on puissa ja linjoilla. Vikoja on ollut joka puolella verkoissa, mutta tietysti siellä, jossa on ilmajohtoja, on vielä enemmän, kertoo tekninen päivystäjä Ari Paavilainen Imatran seudun sähköltä.

Paavilaisen mukaan pahimmillaan sähkökatkot ovat kestäneet jopa reilut neljä tuntia, mutta yleensä viat saadaan korjattua muutaman tunnin sisällä.

Kova pakkanen luo paineita

Kova pakkanen tuo oman paineensa saada sähköt kulkemaan nopeasti.

— Kyllähän siinä on aina enemmän kiire. Mutta samalla periaatteella toimitaan, kuin muutenkin. Mutta yritämme olla tehokkaita, ettei ihmisiltä jäätyisi paikat, Paavilainen vakuuttaa.

Yllättäviin sähkökatkoihin voi kodissa yrittää varautua pitämällä lähellä ainakin varavalonlähdettä, esimerkiksi taskulamppua. Jos kodista löytyy muita kuin sähköllä toimivia lämmitysjärjestelmiä, kannattaa nekin pitää valmiudessa.

— Ja eniten auttaa aina, jos tietää missä vikapaikka on. Sitten tiedämme ohjata miehiä sinne päin, Paavilainen sanoo.

Hankkeella vähennetään sähkökatkoja

Alkuvuodesta 2019 käynnistyvä Puista vapaa sähkölinja -projekti tähtää myös siihen, että sähkölinjojen läheisyydestä kaadetaan puita. Hanke toteutetaan Imatran, Ruokolahden ja Rautjärven alueella.

Tarkoitus on kaataa reunametsää johtoalueen ulkopuolelta 15 metrin leveydeltä, jotta puut eivät pääsisi kaatumaan linjojen päälle.

— Kyseisellä toimintamallilla ja kattavalla osallistumisprosentilla pystytään vähentämään säästä aiheutuvia sähkönjakeluhäiriöitä jopa 80 prosenttia, kertoo Imatran Seudun Sähkönsiirto Oy:n liiketoimintapäällikkö Tero Karjola.

Hankkeesta ei koidu maanomistajille kuluja ja se perustuu vapaaehtoisuuteen.

Käsiteltävää linjapituutta on yhteensä 560 kilometriä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset