Kesken hautajaisten Imatralta karannut vanki jatkaa pakoaan – Poistumislupa vankilasta voidaan myöntää eri syistä

Poliisi on edennyt tutkimuksissaan ja saanut lisätietoja pakoautona käytetystä Volkswagenista.

Anu Pakarinen

Vanki karkasi kesken hautajaisten Imatran Karhumäen hautausmaalta perjantaina..

Imatralla perjantaina kesken hautajaisten karannut vanki jatkaa pakoaan. Rikoskomisario Ari Järveläinen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että tutkinta on kuitenkin edennyt pakenemiseen käytetyn auton, tumman farmarimallisen Volkswagenin osalta.

Poliisi toivoo selvittävänsä paossa auttaneiden henkilöllisyyksiä auton tietojen avulla. Tiedot apureista voisivat olla avain karkurin löytämiseksi etsinnöissä.

— Ilman erittäin painavia perusteita ei voida tehdä kotietsintöjä. Jos saisimme tietoon autossa olleiden henkilöllisyyksiä, erittäin painavat perusteet kenties täyttyisivät. Jos on tarpeeksi suuri todennäköisyys siitä, että henkilö on jossain paikassa, perusteet täyttyvät.

Tällä hetkellä poliisi ei aktiivisesti etsi karkulaista. Järveläinen kertoo, että etsintäkuulutus Loviisassa kirjoilla olleesta miehestä on voimassa koko maassa. Toimet olisivat järeämpiä, jos vankia pidettäisiin ympäristölle vaarallisena.

— Jos muun toiminnan yhteydessä tulee tietoa tai vinkkejä, niihin reagoidaan. Järjestelmällisesti emme käy paikkoja läpi henkilön löytämiseksi. Karkaamisrikoksen esitutkintaa tehdään kuitenkin koko ajan.

Hautajaisiin osallistunut vanki karkasi Karhumäen hautausmaalta perjantaina. Mies juoksi arkun hautaan laskun jälkeen paikalle ajaneeseen autoon, joka pääsi pakenemaan miestä saattaneiden vartijoiden estelyistä huolimatta. Pako tapahtui kello 14.25. Hätäkeskus sai ilmoituksen tapahtuneesta kello 14.28.

— Partio meni paikalle parasta mahdollista vauhtia. He kuitenkin poistuivat paikalta autolla, jolloin muutamassa minuutissa ehtii jo pitkän matkan.

Poistumislupia myönnetään eri syistä

Vankilanjohtaja Pasi Oksa Riihimäen vankilasta kertoo, että karannut vanki oli pakohetkellä osallistumassa lähiomaisensa hautajaisiin. Omaisuusrikoksesta vankeustuomiota istuvalle miehelle oli myönnetty poistumislupa vankeuslain mukaisesti erityisen tärkeästä syystä.

Poistumislupa erityisen tärkeästä syystä myönnetään vangin vakavasti sairaan lähiomaisen tapaamista tai lähiomaisen hautajaisia varten. Lupa voidaan myös evätä, jos epääminen on tarpeen karkaamisen, vapauttamisyrityksen tai uuden rikoksen estämiseksi.

Poistumislupa voidaan myöntää myös tärkeästä syystä, jolloin poistumisluvan ehdot ovat tiukemmat sekä rangaistuksen pituuden perusteella. Tuolloin luvan myöntämisen edellytyksenä ovat muun muassa vankeusajan hyvä käytös ja sitoutuminen päihteettömyyden valvontaan.

— Poistumisluvat ovat harkinnanvaraisia. Rangaistusajan pituuden perusteella poistumislupa on yleensä saattamaton. Muilla perusteilla on myös saatettu versio mahdollinen.

Karannut mies oli saanut poistumisluvan saatettuna. Häntä oli saattamassa kaksi vartijaa. 

Oksa sanoo, että hautajaistilanteessa saattamassa olevat vartijat joutuvat ottamaan huomioon tilanteen luonteen, jolloin mahdollisuus pakoon on suurempi.

— Hienotunteisuus ja muun hautajaisväen huomioon ottaminen ovat aika isoja prioriteetteja. Aina kun ollaan ulkona, ovat mahdollisuudet pakoon olemassa. Jos ei ole kihlat molempien käsissä, lähtö on helpompaa. 

Luetuimmat

Uusimmat uutiset