Vaara vaanii kesäkansaa — Suomalaisilla on myös omat kansalliset tyylinsä joutua liriin juuri keskikesällä

Kesä on vuodenaika, joka monien nautintojen ohella myös koettelee suomalaisia. Liikenteessä, kesämökillä ja metsässäkin piilee kaikenlaisia vaaroja. Kesäisiä onnettomuuksia ja vaaratilanteita voi toki välttää skarppaamalla omaa asennettaan eli olemalla varovaisempi.

Juha Rika

Vaara vaanii kesäkansaa — Suomalaisilla on myös omat kansalliset tyylinsä joutua liriin juuri keskikesällä

Saunakuolemat

Tilastokeskuksen aktuaarin Kati Taskisen mukaan suomalaisen kesän riskejä on hieman vaikea laittaa järjestykseen niiden vakavuuden perusteella.

Noin 60 prosenttia Suomessa hukkuneista oli enemmän tai vähemmän kännissä. - Anne Hiltunen

Sen voi kuitenkin  sanoa, että maanteillä ja vesillä vakavia onnettomuuksia sattuu kesällä erittäin paljon.

Eläinten kuten punkkien, ampiaisten tai kyykäärmeiden aiheuttamien kuolemien määrä on Suomessa taas häviävän pieni. Joka vuosikaan niitä ei Taskisen mukaan satu yhtään ainoaa kertaa.

Lääkärin ohje kuitenkin on, että kyykäärmeen iskiessä myrkkyhampaansa kiinni ihmiseen, on päivystykseen mentävä aina. Jos pureman saa lapsi, ei hoitoon lähtemisen kanssa pidä viivytellä hetkeäkään.

Joskus voidaan lukea siitäkin, että salamanisku on vaatinut ihmishengen, mutta salaman aiheuttamat kuolemat tai loukkaantumiset ovat erittäin harvinaisia.

Mutta, mutta: saunakuolemat. Niitä Suomessa tapahtuu yllättävän paljon. Vuonna 2016 kaikkiaan 53 ihmistä menehtyi saunaan tapaturman tai sairaskohtauksen seurauksena. Hukkumisonnettomuudet eivät sisälly tuohon lukuun.

Saunakuolemat ovat Suomelle ominaisia silläkin tavoin, ettei niitä muissa maissa satu läheskään niin paljon kuin meillä.

Suomalaisille maistuu aina, mutta erityisesti kesällä alkoholi. Siksi me erotumme monista kansoista alkoholikuoleminen korkealla määrällä myös kesällä.

Tosin Taskinen huomauttaa, ettei muissa Euroopan maissa alkoholikuolemia tilastoida yhtä tarkkaan kuin Suomessa.

Hukkumiset

Suomen Uimaopetus- Ja Hengenpelastusliiton hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Anne Hiltunen toivoo, ettei uimaan mennä yksin, sillä tyypillinen hukkumisonnettomuus sattuu monesti tutulla mökkirannalla.

Mukava saunahetki kääntyy yllättävän usein traagiseksi, kun toinen henkilö jää lauteille toisen mennessä uimaan.

Hiltunen korostaa, ettei uimaan pidä lähteä ilman kaveria, koska varuillaan oleminen lisää merkittävästi pelastumisen mahdollisuuksia hädässä.

Uida pitää vain selvin päin. Onnettomuustutkintakeskuksen tuoreimman raportin mukaan noin 60 prosenttia Suomessa hukkuneista oli enemmän tai vähemmän kännissä.

Sää vaikuttaa selvästi hukkumisten lukumäärään. Viime kesä oli viileä ja sateinen. Tämä näkyi selvästi hukkumisten pienempänä määränä.

Hiltunen muistaa heinäkuusta 2010, joka taas oli erityisen lämmin. Tuolloin pelkästään heinäkuussa Suomessa hukkui 53 ihmistä. Tänä vuonna oli toukokuun lopulle tultaessa hukkuen kuollut 19 ihmistä.

Veneessä varoen

Veneilyn vaaroihin ovat suomalaiset alkaneet todennäköisesti suhtautua entistä varovaisemmalla asenteella, koska vakavien veneilyonnettomuuksien määrä on ollut viime vuosina laskussa.

Esimerkiksi vuonna 2017 kaikenlaisia veneonnettomuuksia tapahtui vähemmän kuin moniin vuosiin. Veneilyonnettomuuksia on sattunut vähemmän moottori- samoin kuin soutuveneelläkin liikuttaessa.

Vaikka pelastusliivien käytöstä on omat määräyksensä, tulisi niitä käyttää veneessä aina. Hölmöintä on, että veneessä tai mökillä on liivit, muttei niitä ole puettu päälle antamaan turvaa.

Katoamiset

Ylikomisario Petri Isokuortti Itä-Suomen poliisista sanoo, että poliisi etsii Itä-Suomessa syystä tai toisesta kadonneita henkilöitä melko paljon.

Henkilöt katoavat tahattomasti, mutta monesti tarkoituksellakin.

Kun kyse on tahattomasta eksymisestä, eikä kyse ole muistihäiriötä potevasta henkilöstä, niin matkapuhelimesta on ollut paljon apua tilanteiden selvittämisessä.

Juha Rika

NETTI - Marjastaja.jpg

Metsään eksymiset eivät ole keskikesällä läheskään niin yleisiä kuin syksyllä marjastus- ja sienestyskauden alettua. Karhujen aiheuttamia vaaratilanteita Isokuortti sen sijaan kuvailee mielettömän harvinaisiksi.

Kesäisin pihalla leikkivä pikkulapsi saattaa joskus laajentaa kokemuskenttäänsä pihapiiriä kauemmaksi ja etsintöihin joudutaan.

Perinteiseksi keskikesän hässäkäksi Isokuortti mainitsee kuitenkin tapaukset, joissa miesporukka viettää aikaa mökillä alkoholin säestyksellä. Sitten huomataan, että porukasta puuttuu joku, ja ehkä venekin on kadonnut.

Nämä tilanteet päättyvät harvemmin niin, että joku olisi kadonnut tai edes loukkaantunutkaan. Poliisille tilanne aiheuttaa kuitenkin töitä, mikä on sitten pois muista tehtävistä.

Pahoinpitelyt ja painiottelut kuuluvat kesän vaaroihin. Väkivalta yleistyy selvästi suomalaisten vietettäessä kesää.

Hirviä tiellä

Suomen maanteillä vallitsee kesällä valitettavasti kolmen v-kirjaimen pyhä kolminaisuus, johon Liikenteen turvallisuusviraston Trafin johtavan asiantuntijan Jussi Pohjosen mukaan kuuluvat kesästä toiseen viina, vauhti ja vyöttömyys.

Valoisat yöt ja kuivat maantiet saavat suomalaisen autoilijan painamaan kaasupolkimen liian usein kuramattoon kiinni. Mökki- tai festarimatka päättyy liian usein traagisesti.

Juha Rika

NETTI - Autoilija.jpg

Eikä unohtaa pidä hirviä. Nykyiset autonkorit kestävät suhteellisen hyvin hirven kanssa kohtaamisen, mutta esimerkiksi moottoripyöräilijä on kypärää lukuun ottamatta suojaton hirvieläimeen törmätessään.

112-sovellus käyttöön

Pelastuslaitos muistuttaa, että jokaisen suomalaisen puhelimessa tulee olla 112 Suomi-mobiilisovellus. Sovellus on Hätäkeskuslaitoksen tuottama, ilmainen mobiilisovellus, joka toimii kaikissa älypuhelimissa.

Onnettomuuspaikan sijainti välittyy sovelluksesta hätäkeskukseen heti, jolloin keskus voi antaa pätevät paikkatiedot pelastajille. Näin virheellisten paikkatietojen riski vähenee merkittävästi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut