Lappeenrantalaismiehen taloyhtiön kellarissa säilyttämät aseet ja patruunat varastettiin — Käräjäoikeus tuomitsi miehen kymmeneen päiväsakkoon, koska säilytystila ei ollut lain mukainen

Erillisissä autotalli- tai varastorakennuksissa ei lain mukaan saa säilyttää aseita tai patruunoita, koska ne eivät ole riittävän turvallisia.

Soila Puurtinen

Aseita kerrostalon kellarissa säilyttänyt lappeenrantalaismies on tuomittu kymmeneen päiväsakkoon ampuma-aserikkomuksesta sekä räjähdesäännösten rikkomisesta. Miehen tuloilla hänen maksettavakseen tuli 240 euron sakko.

Maaliskuussa kerrostalon kellariin murtauduttiin, ja miehen siellä lukitussa peltikaapissa säilyttämät haulikko, pienoiskivääri, kaksi kivääriä sekä ampumatarvikkeet anastettiin.

Mies kiisti syyllistyneensä mihinkään. Hän vaati syytteiden hylkäämistä, koska ei mielestään ole säilyttänyt aseita ja patruunoita aselain vastaisesti.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden mukaan asiassa on riidanalaista se, onko mies säilyttänyt aseitaan lain edellyttämällä tavalla.

Ampuma-aseiden säilyttäminen on mahdollista aseiden omistajan vakituisessa asunnossa tai paikassa, jossa hän oleskelee pysyvästi. Tällainen paikka voi olla esimerkiksi perheen kakkosasunto. Sen sijaan erilliset autotalli- tai varastorakennukset eivät ole tällaisia tiloja, käräjäoikeus toteaa.

Aseet ovat olleet kolmen lukitun oven takana varastossa, mutta varasto ei ole kiinteässä yhteydessä syytetyn asuntoon. Varastoon oli murtauduttu kahdesti, ja aseet oli varastettu. Oikeuden mukaan tämä osoittaa, ettei tila ole turvatasoltaan riittävä. Koska mies säilytti patruunoita talousirtaimiston asuntokohtaiseen säilyttämiseen varatussa tilassa, hän syyllistyi räjähdesäännösten rikkomiseen.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Sen muuttamiseksi voi anoa valituslupaa Itä-Suomen hovioikeudelta.