Velkapainajaisesta nousutunnelmiin, 60-vuotias Ketterä on tarjonnut uskollisille seuraihmisille tunteiden vuoristoradan — "Katkera en ole mistään"

Imatran Ketterän perustamisesta tulee tänä syksynä täyteen 60 vuotta. Kysyimme kuudelta seuran toiminnassa vuosien varrella vaikuttaneelta ihmiseltä, mikä heidän suhteensa Ketterään on ja mitä seura heille nykyisin merkitsee.

Turo Ulvinen

Pentti Kontro.
Pentti Kontro.

Pentti Kontro
Ketterän edustusjoukkueen manageri 1994—2010


Aloittaessani managerin työt, edustusjoukkue oli hajoamaisillaan ja velkojen hoitaminen vaikutti kaikkeen toimintaan. Meillä oli edustusjoukkueella ihan oma tili, johon pääsi käsiksi vain kaksi ihmistä. Muuten nekin rahat olisivat menneet velkasyövereihin. Joukkueen kasaaminen oli vaikeaa, mutta on minulla tältä ajalta edelleen tallessa sellainenkin sopimuspaperi, jonka toinen allekirjoittaja olen minä ja toinen muuan Pasi Nurminen. Pelejä käyn katsomassa edelleen. Olen iloinen siitä, että saimme pitkän väännön jälkeen uuden jäähallin Vuoksenniskan kylmiön tilalle. Se oli lähtölaukaus uudelle nousulle. Nykyinen johtokunta on tehnyt rohkeita ratkaisuja, eikä ole pelännyt laittaa itseään likoon.

Anu Pakarinen

Heikki Tanninen.


Heikki Tanninen
Ketterän entinen puheenjohtaja ja hallituksen jäsen


Jäähallin saaminen Näreharjuun oli silloiselta talkooporukalta huisin kova urakka. Rakentaminenhan lykkääntyi vuodeksi, kun Juhani Neimala kohdisti mailanpainajaispuheessaan kritiikkiä kaupungin silloiseen johtoon. Kun halli viimein valmistui, ensimmäisessä pelissä oli 3 000 katsojaa ja hieno tunnelma. Kylmähän siellä oli, vaikka saihan lämmityslaitteen päälle maksamalla 100 markkaa Ketterän tilille. Katkera en ole mistään, vaikka olen kantanut osuuteni velkataakasta. Seuran ajaminen konkurssiin oli monesti vaihtoehto, mutta jälkikäteen olen hyvilläni, että meillä riitti sitkeyttä. Paras lahja eläkkeellä olevalle jääkiekon ystävälle on, että minulla on kuusi jääurheilussa mukana olevaa lastenlasta.

Kai Skyttä

Jussi Markkanen.


Jussi Markkanen
Entinen NHL-ammattilainen, SaiPan maalivahti
ja osaomistaja


Ensimmäiset muistoni Ketterästä ovat 1980-luvun alusta, kun pikkupoikina laskimme pyllymäkeä Näreharjun ulkojään laidalla. Peliä emme niinkään seuranneet, vaan touhusimme kaikkea muuta. Muistan toki senkin ajan, kun Wayne Gretzkyn veli tuli pelaamaan Ketterään ja Jose Pekkala ja Jari Lippojoki olivat kovia nimiä. Pelihommat aloitin viiden tai kuuden vanhana. Monet pelikaverien kanssa solmitut ystävyyssuhteet ovat säilyneet. Kasvattajaseura on aina kasvattajaseura, mutta sen lisäksi että Ketterä on tärkeä osa omaa historiaani, se on myös SaiPalle tärkeä yhteistyöseura. Yritämme luoda eteläkarjalaista pelaajapolkua, joka johtaa lähempänä aikuisuutta Lappeenrantaan.

Tenho Tiilikainen

Tarja Hohti.


Tarja Hohti
Kioskivastaava Ketterän kotiotteluissa


Tulin toimintaan mukaan, kun poikani aloitti jääkiekon 9-vuotiaana. Hän lopetti jääkiekon keväällä, mutta minä olen jatkanut kioskivastaavana. Olen vastannut hankinnoista kioskiin ja myynnin järjestämisestä niin pitkään, kun uusi halli on ollut olemassa. Pelipäivät ovat aamusta iltaan täynnä touhua. Aamulla aikaisin aloitetaan ja lopetetaan vasta, kun kioski on laitettu kiinni ja siivottu. Yhtään ikävää asiakasta en ole näiden vuosien aikana tavannut. Jääkiekko kiinnostaa, mutta ikävän vähän pelien aikana ehtii seuraamaan, mitä kentällä tapahtuu. Onneksi saimme viime peliin kioskiin kuvan pelistä Fanseatin kautta.

Juhani Salonen

Timo Mansikkamäki.


Timo Mansikkamäki
Ketterän entinen apuvalmentaja ja joukkueenjohtaja, päävalmentaja kaudella 1985—86


Aloitin valmentamisen Ketterän junioripuolelta. Juseliuksen Heikki, joka nosti Ketterän divariin, otti minut sitten kakkosvalmentajaksi ja joukkueenjohtajaksi. Ketterän nousu 1. divisioonaan Varkaudessa on jäänyt lähtemättömästi mieleen. Paluumatkalla porukka lauloi koko matkan. Ennen kautta 1985—86 olin jo tehnyt sopimuksen ryhtymisestä B-junnujen valmentajaksi, kun silloinen päävalmentaja sai potkut. Minut pakotetettiin päävalmentajaksi. Siitä tuli yksi raskaimpia kausia, mutta säilytimme sarjapaikan. Siitä haluan antaa kiitoksen Innasen Markulle, joka oli joukkueen isähahmo. Muutin Puumalaan vuonna 2004, mutta käyn yhä peleissä Imatralla. Tuttujen tapaaminen antaa lisäarvoa peleissä käymiselle.

Tenho Tiilikainen

Jari Lifländer.


Jari Lifländer
Ketterän entinen pelaaja ja valmentaja, nykyinen Ketterä Juniorien valmennuspäällikkö


Ketterä merkitsee minulle työtä ja elämäntapaa. Siitä asti, kun pelaamisen aloitin, jääkiekko on ollut iso osa elämääni. Ensimmäiset muistot ovat tietysti Näreharjusta. En ole varma, mitä sarjaa Ketterän edustus silloin pelasi, mutta Unto Paajanen veti silloin puolustajana. Kattoa hallilla ei vielä ollut. 1980-luvun alkupuolella pääsin nuorena poikana nousijajoukkueen rinkiin ja pelasinkin muutaman pelin 1. divisioonassa. Seurana Ketterä oli silloin mielettömän vetovoimainen. Ne olivat huikeita aikoja. Samanlaista tunnelmaa ei tahdo tänä päivänä olla edes liigapeleissä. Valmentajana hienoimmat jutut olen kokenut junioripuolella.

Joonas Tapaninen

Joonas Tapaninen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.