Rautjärvellä käynnistetään uutta kyläkerhotoimintaa, jota viedään jatkossa myös muihin kyliin Etelä-Karjalassa – Tavoitteena on yksinäisyyden vähentäminen: "Ihmisillä on kohtaamisen nälkää"

Ensimmäinen tapaaminen on tiistaina 15. syyskuuta.

Marko Kauko

Kyläkerhotoiminta rakentuu kahvittelun, yhdessäolon ja pienimuotoisen ohjelman ympärille. Arkistokuva.
Kyläkerhotoiminta rakentuu kahvittelun, yhdessäolon ja pienimuotoisen ohjelman ympärille. Arkistokuva.

Rautjärven Pitkäjärvellä käynnistetään uutta kyläkerhotoimintaa. Tarkoituksena on järjestää kyläläisten yhteisiä tapaamishetkiä toimintakeskus In-Kaan. Kyläkerhotoiminta muodostuisi kahvittelun, vapaamuotoisen yhdessäolon ja pienimuotoisen ohjelman ympärille.

Kyläkerhon järjestäjissä mukana oleva Heini Maijanen kertoo, että toiveena on luoda matalan kynnyksen kohtaamispaikka. Yhteistyötä aiotaan myös järjestää esimerkiksi kunnan, seurakunnan, yhdistysten ja Eksoten kanssa.

– Asukkaat ovat toivoneet, että terveyteen liittyvistä asioista saataisiin suoraan tietoa kylille muun muassa kunnan tai Eksoten suunnalta. Kyläkerho voisi toimia tällaisena terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen paikkana. Eksoten työntekijä voisi käydä kertomassa ajankohtaisista asioista ja miksei palveluyrittäjä voisi myös käydä kertomassa tuotteistaan ja palveluistaan, Maijanen kertoo.

Maijanen toimii projektipäällikkönä Helmi Hyvää elämää ikääntyneenä -hankkeessa, joka järjestää kyläkerhotoimintaa yhteistyössä Innasennurkan Kaljusenkylän kyläyhdistys In-Kan kanssa.

Tarvetta kohtaamispaikalle on

Helmi Maijasen mukaan samalla pyritään luomaan kyläkerhon toimintamalli, jota voidaan jatkossa viedä myös muihin kyliin Rautjärvellä ja Etelä-Karjalassa.

Tarkoituksena on vahvistaa maaseudulla asuvien erityisesti ikäihmisten sosiaalisia kontakteja, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta sekä vähentää yksinäisyyttä.

– Yksinäisyys on hyvin subjektiivinen kokemus. Tarvetta tällaiselle matalan kynnyksen kohtaamispaikalle kuitenkin on olemassa. Yksinäisyys on monen arjessa läsnä. Näinä poikkeuksellisina aikoina ihmisillä on myös kohtaamisen nälkää. Aika kyläkerhotoiminnalle on otollinen, mikäli vain tilanne yhteiskunnassa sen sallii. Turvallisuusasiat otetaan tietysti toiminnassa huomioon, Maijanen kertoo.

Kyläkerhotoiminta käynnistyy yhteisessä aloitusillassa tiistaina 15. syyskuuta kello 17–19 Pitkäjärven toimintakeskus In-Kassa.

Maijanen kertoo, että tilaisuuteen ovat kaikki asukkaat tervetulleita ideoimaan yhdessä kyläkerhon sisältöä ja sopivaa ajankohtaa.

– Toivon asukkaiden kertovan millaista toimintaa he haluaisivat ja ketä he toivoisivat tapaamisiin kutsuttavan. Nyt on mahdollisuus rakentaa sellainen kyläkerho, jonka kyläläiset itse haluavat.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset