Kaihileikkaukset lisääntyneet koko maassa — Etelä-Karjalan keskussairaalassa urakoidaan päivittäin kymmenkunta kaihileikkausta

Marleena Liikkanen

Viime perjantaiaamun ensimmäinen kaihileikkaus Etelä-Karjalan keskussairaalan silmäpoliklinikalla kesti noin 20 minuuttia. Lääkäri Nina Hintikka leikkasi potilaalta kaihin toisesta silmästä.

Etelä-Karjalan terveys- ja sosiaalipiirissä (Eksote) leikattiin tammi–helmikuun aikana 329 kaihipotilasta.

Kaihileikkausten määrä on lisääntynyt Etelä-Karjalassa. Vuonna 2015 Eksotessa urakoitiin yli 1 400 kaihileikkausta. Edellisvuonna leikkausten määrä oli hieman vajaa 1 200.

Kaihileikkausten määrän kasvu on valtakunnallinen ilmiö ja johtuu suurten ikäluokkien ikääntymisestä. Kuka tahansa voi vanhetessaan saada kaihin.

Suomessa tehdään nykyään jo yli 50 000 kaihileikkausta vuosittain.

Etelä-Karjalassakin toimivan silmälääkäripalveluihin erikoistuneen Silmäaseman toimitusjohtaja Pasi Kohmo arvioi, että kaihileikkausten tarve tulee lähivuosina vähintään kaksinkertaistumaan.

— Vuonna 1942 syntyneitä on vajaa 45 000 ja vuonna 1948 syntyneitä jo 88 000. Eli paine leikkausten lisääntymiseen tulee suurista ikäluokista ja näkyy sekä yksityisellä että julkisella puolella.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.