Imatran yritystilayhtiöllä taas rahat loppu: Valtuustolta haetaan 1,8 miljoonan euron svop-sijoitusta

Rahat tarvitaan Aviasport areenan ostamiseen sekä vuosien 2018–2019 rahoitusvajeen kattamiseen.

Imatran seudun yritystilat on hyvin monessa mukana. Viime vuosina se on rahoittanut muun muassa Imatran kylpylän allasosaston laajennusta ja Einonkatu 6:n uutta liike- ja asuintaloa. Velkaa on jäljellä vielä Koskentorin liikekeskuksestakin.
Imatran seudun yritystilat on hyvin monessa mukana. Viime vuosina se on rahoittanut muun muassa Imatran kylpylän allasosaston laajennusta ja Einonkatu 6:n uutta liike- ja asuintaloa. Velkaa on jäljellä vielä Koskentorin liikekeskuksestakin.

Imatran seudun yritystilat hakee Imatran kaupungilta 1,8 miljoonan euron svop-sijoitusta selvitäkseen velvoitteistaan.

Rahaa tarvitaan Ukonniemen suurhallin eli tutummin Aviasport areenan ostamiseen sekä vuosien 2018 – 2019 rahoitusvajeen kattamiseen.

Paljonko potista hupenee rahoitusvajeeseen, ja vastaavasti mikä on hallikaupan osuus, jää arvailujen varaan.

— (Suurhallin) Kauppahinta on salaisuus, eikä sitä tulla kertomaan, tyrmää kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen (kok.).

Hyvinkin tuttu tilanne

Yritystilayhtiö on joutunut turvautumaan vuosien varrella muulloinkin emon apuun. Edellinen svop-sijoitus yhtiöön tehtiin syksyllä 2017. Silloin rahaa pumpattiin yhtiöön 1,77 miljoonaa euroa.

Yhtiö on hyvin velkainen, eivätkä sen omat tuotot riitä riitä kattamaan lainanlyhennyksiä ja rahoituskuluja. Tappiota on tullut vuosittain satoja tuhansia tai jopa yli miljoona euroa. Viime vuonna miinusta tuli noin 700 000 euroa, Anna Helminen kertoo.

Toisaalta velan vastapainona on tuottavaa omaisuutta, eli tuhansia neliöitä ulosvuokrattavia yritys-, toimisto- ja liiketiloja.

Helminen ei pidä tilannetta mitenkään hälyttävänä.

— Itse asiassa yhtiön talous on oiennut tosi hyvin. Se on edelleen tappiolla, mutta tappio on merkittävästi aiempaa pienempi. Kyseessä on velkainen yhtiö, eikä rahoitustulos riitä korkokuluihin ja lainanlyhennyksiin — vielä. Tämän eteen tehdään kovasti töitä.

Osaltaan yhtiön taloutta rasittavat Imatran kaupungilta perintönä saadut ei-niin-hyväkuntoiset kiinteistöt.

— On epäkuranttia kiinteistömassaa, josta pitää päästä eroon, Helminen toteaa.

Maanantaina valtuustoon

Kaupunginhallitus näytti yhtiön rahoitushakemukselle vihreää valoa maanantaina.

Se esittää kaupunginvaltuustolle, että yritystilayhtiölle myönnetään 1.811.000 euron svop-sijoitus vapaan oman pääoman rahastoon. Tätä varten talousarvion investointiosaan myönnetään vastaava määräraha, joka katetaan kassavaroilla.

Valtuusto päättää asiasta ensi maanantaina.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset