Lappeenrannan lentokenttä sai reilun 800 000 avustuksensa ministeriöltä — Neuvotteluja lähikuntien mukaantulosta käydään paraikaa

Pienemmät avustukset myös Sodankylään ja Pyhtäälle.

Mika Strandén

Lappeenrannan lentoaseman tuki sai vihdoin vahvistuksen. Tukea on odotettu keväästä saakka.
Lappeenrannan lentoaseman tuki sai vihdoin vahvistuksen. Tukea on odotettu keväästä saakka.

Lappeenrannan lentokenttä on saanut vihdoin odotetun lentopaikka-avustuksen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Summan suuruus on 820 000 euroa.

Lappeenrannan kaupunki myönsi kesäkuussa lentoasemalle 800 000 euron tukisumman, jonka säätiö joutunee tuen saatuaan palauttamaan kaupungille.

Kaupunginhallituksen päätöksessä kesäkuulta todetaan, että avustus maksetaan takaisin siltä osin kuin valtio myöntää säätiölle tukea.

Kaupunki joutui antamaan kentälle tukea, sillä halituksen erottua yllättäen vaalien alla, se ei voinut enää toimitusministeristönä myöntää jo luvattua tukisummaa.

Asia valmisteltiin uudestaa, kun ministeri vaihtui uuden hallituksen mukana.

Mikkeli ei tukea saanut

Lappeenrannan lisäksi Sodankylän lentopaikka saa 80 000 euron avustuksen ja Redstone Aero Pyhtäällä 100 000 euron avustuksen.

Nämä avustukset myönnetään GPS-pohjaisen mittarilähestymisjärjestelmän luomiseen.

Järjestelmä voisi mahdollistaa valvomattomien lentopaikkojen operoinnin uudella kustannustehokkaalla tavalla ja uudenlaisella lentoliikenteellä.

Onnistuessaan malli voitaisiin viedä myös muille lentopaikoille.

Kolmen avustusta saaneen lentokentän lisäksi avustusta hakivat myös Vihdin, Mikkelin ja Seinäjoen lentokentät, mutta niille rahaa ei riittänyt.

Lentopaikkojen rakentamiseen ja ylläpitoon varattua määrärahaa voidaan käyttää valtionavustuksen maksamiseen Finavia Oyj:n lentoasemaverkoston ulkopuolisten lentopaikkojen toiminta- ja investointimenoihin.

Tukea tarvitaan jatkossakin

Lappeenrannan kaupunki on pitänyt tärkeänä, että valtionavustus on tarjolla myös tulevina vuosina.

Ensi vuoden talousarviota ei ole vielä vahvistettu, mutta myös ensi vuodelle varataan näillä näkymin miljoonan euron tuki.

— Tämä miljoonan tuki on tyypillisesti ollut talousarviossa viime vuosina eikä minulla ole tiedossa, että sitä linjausta olisi muutettu, kertoo ylitarkastaja Tatu Giordani liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Lappeenranta käy parhaillaan neuvotteluja kentästä hyötyvien lähikuntien mukaantulosta lentokentän kustannuksiin.