Syksyn aikana tutustutaan Vuoksen lintuihin, perehdytään Konserttihovin historiaan sekä kuullaan lauluja ja runoja Imatrasta

Juha Jantunen

Tutkija ja biologi Juha Jantunen kertoo Vuoksen linnuista keskiviikkona. Jantunen on kuvannut alueen luontoa usean vuoden ajan.

Suosittu Imatran historiaa käsitellyt luentosarja saa jatkoa. Vuoden alussa järjestetty Ylisoutuja -luentosarja kärsi joka luennolle keskimäärin 140 kuulijaa.

Nyt kulttuuri- ja oppimiskeskus Virta järjestää luentosarjan Ylisoutuja II — kahdeksan matkaa kieleen ja maisemaan Imatralla.

Luentosarja alkaa ensi keskiviikkona 18. lokakuuta, jolloin tutkija ja biologi Juha Jantunen kertoo Vuoksen linnuista. Imatran taidemuseon tiloissa nähdään kuvaesitys Jantusen ottamista valokuvista.

— Olen kuvannut lintuja, lepakoita ja kasvistoa usean vuoden ajan. Kuvasin ahkerasti vuonna 2010, mutta esityksessä on mukana myös tuoreita kuvia. Esimerkiksi viime elokussa kuvasin Vuoksen varrella paljon lepakoita. Kuvaesitys alkaa syksystä ja päättyy talven kautta kevääseen, Jantunen kertoo.

Jantunen sanoo Vuoksen alueen olevan lintuharrastajalle otollinen paikka, sillä lintujen seuraaminen on vesistöalueella varsin helppoa. Lähistöllä on paljon vanhoja metsiä, joissa viihtyvät niin tikat kuin myös monet pikkulinnut.

Kesäisin linnut kuitenkin hakeutuvat ihmisten läheltä kauemmaksi pesimään.

— Syksyisin ja talvisin Vuoksi on aina sulana, ja monet vesilinnut jäävät talvehtimaan. Kun Saimaa jäätyy, niin Vuoksella tapaa harvinaisempiakin lajeja.

Talvehtivaan lajistoon kuuluvat muun muassa sinisorsat ja telkät. Jantunen kertoo, että usein tavataan myös isokoskeloita ja joka talvi voi bongata myös muutaman uivelon.

— Toisinaan näkee joutsenia, ja vuonna 2010 pääsin kuvaamaan harvinaisempia pikku-uikkuja rautatiesillan alla.

Ylisoutuja II -luentosarja on maksuton. Luennot järjestetään Imatran taidemuseolla lukuun ottamatta 8. marraskuuta järjestettävää luentoa, joka pidetään kulttuuritalo Virran Kaleva-salissa.

Ylisoutuja II

18.10. Vuoksen linnut, Juha Jantunen

25.10. Vuoksi kulttuurimaisemana, Mikko Europaeus

1.11. Konserttihovin tarina, Juha Räisänen

8.11. Imatra laulujen ja runojen aiheena, Samuli Saarela, huom! Kaleva-sali

17.1. Mahtuuko murre kirjan sivuille?, Helena Anttonen

24.1. Imatra kirjallisuudessa, Kaisa Neimala

31.1. Vuoksenlaakson luontoa idän ja lännen rajalla, Kimmo Saarinen

7.2. Vedenalainen Vuoksi, Jussi Solehmainen

Luennot järjestetään kello 18—20 taidemuseolla.

Kanerva Jalarvo

Kanerva Jalarvo

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.