Mika Vanhatalo demareiden johtoon Ruokolahdella — johtopaikalta väistyvä Esko Ijäs muistaa kolme erilaista kunnanjohtajaa ja lautakunnan kokouksissa tuprunneen tupakan

Tenho Tiilikainen

Kokenut kuntapoliitikko Mika Vanhatalo nousee Rautjärven demareiden johtoon ensi vuoden alusta lähtien.
Kokenut kuntapoliitikko Mika Vanhatalo nousee Rautjärven demareiden johtoon ensi vuoden alusta lähtien.

Ruokolahden sosiaalidemokraattien puheenjohtajisto vaihtui eilisessä syyskokouksessa. Puheenjohtajana parikymmentä vuotta toiminut Esko Ijäs jättäytyi pois hallituksesta. Uudeksi puheenjohtajaksi nousi Rautjärveltä Ruokolahden kuntapolitiikkaan siirtynyt Mika Vanhatalo.

Vanhatalo lupautui pestiin demareiden jäsenistön kyseltyä onko hän käytettävissä.
Vanhatalo kuvailee astuvansa älyttömän isoihin saappaisiin.

— Kyllä siinä työtä joutuu tekemään. Esko on tehnyt ison työn niin kuntapolitiikassa, paikallisissa demareissa, kuin piirinkin tasolla.

Myös demareiden varapuheenjohtaja vaihtui. Tehtävää hoitanut Jenna Vertanen siirtyi hallituksen jäseneksi. Hänen tilalleen varapuheenjohtajaksi nousi Tea Ainoa.
Henkilömuutoksista huolimatta Vanhatalo toteaa yhdistyksen jatkavan siitä mihin on jääty. Radikaaleja muutoksia ei ole tarkoitus lähteä tekemään.

Rautjärveltä Ruokolahdelle

Vanhatalo asuu kuntarajalla, Vaahterusjärven rannalla Tarkkolassa. Hän toimi pitkään Rautjärven kunnallispolitiikassa, ja nousi Ruokolahden valtuustoon kevään kuntavaaleissa. Vanhatalo toteaa päässeensä hyvin sisään Ruokolahden päätöksentekoon. Hän on seurannut aina hyvin aktiivisesti myös naapurikuntien asioita.

— Kuntapolitiikka on lähestulkoon samanlaista joka paikassa. Keskustelu on tietysti hieman eri tyyppistä, ja jokaisella on rutiininsa.

Demareitten puheenjohtajan kapula vaihtuu ensi vuoden alussa.

— Tässä on loppuvuosi aikaa katsoa ja tutkistella, Vanhatalo toteaa.

Hyvä hetki jäädä syrjään

Väistyvän puheenjohtaja Esko Ijäksen mukaan nyt on hyvä hetki jäädä syrjään. Takana on kunnallisvaalit, joissa saatiin demareille yksi lisäpaikka.

— Juttelimme pois jäämisestäni jo vuosi sitten pienemmällä porukalla. Tällöin kerroin vetäytyväni järjestötoiminnasta, kunhan vaalit käydään läpi, Ijäs paljastaa.

Mari-Anna Rossi

Karhusalmen lossinkuljettajana työskentelevä Esko Ijäs uskoo aikaa riittävän nyt myös uusille poliittisille haasteille.

Hänen mukaansa pitkän puheenjohtajuuden jälkeen ei kannata jäädä roikkumaan hallitukseen, sillä silloin alkaa helposti neuvoa seuraajaansa.
Ijäs aloitti Ruokolahden sosiaalidemokraattien varapuheenjohtajana vuonna 1990, ja puheenjohtajana 1996. Sitä ennen hän oli hallituksessa rivijäsenenä.

— Se on pitkä aika. Nyt on hyvä antaa viestikapulaa nuoremmalle.

Vanhataloa Ijäs ei lähde neuvomaan, vaan toteaa tältä löytyvän omaa kokemusta ja ideoita.

— Nuorena kaverina hänellä on varmasti joitain uudistuksia, Ijäs veikkaa.

Tupakka kärysi kokouksissa

Ijäksen puheenjohtajuuden aikana on ehtinyt muuttua ja tapahtua paljon. Hänen mukaansa Ruokolahdella on ollut kolme hyvin erilaista kunnanjohtajaa, joista jokainen on  hoitanut asioita hyvin.

Paperikokouksista on siirrytty sähköisiin kokouksiin. Ijäs muistelee että vielä 80-luvulla lopulla lautakuntien kokouksissa tupakoitiinkin.

— Itsekin olin tämän paheen harrastaja, tunnustaa kymmenen vuotta tupakoimatta ollut Ijäs.

Ijäs on istunut myös valtuustossa alle kolmekymppisestä, ja toteaa samoja penkkejä kuluttavan enää harvan aikalaisen.

Järjestötyö ja luottamustoimet jatkuvat

Luottamustehtävät eivät aktiivilta lopu, sillä hän jatkaa kunnanvaltuutettuna, kunnanhallituksen ensimmäisenä varapuheenjohtajana, Eksoten valtuustossa ja Eksoten tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajana. Lisäksi Ijäs kuuluu kirkkovaltuustoon.
Ijäs ei aio ainakaan hidastaa tahtia, sillä hänen mukaan kun jotain jää pois, syntyy tyhjiö.

— Onhan tuolla poliittisellakin puolella haasteita. Sen verran olen oppinut politiikasta, että koskaan ei pidä sanoa ei.

Järjestötaustaa Ijäkseltä löytyy myös aivan toiselta sektorilta, nimittäin kalastuksen parista. Hän on puheenjohtajana Ruokolahden Urheilukalastajissa sekä Etelä-Karjalan vapaa-ajankalastajat ry:ssä. Ijäs on myös Suomen vapaa-ajan kalastajien hallituksessa.

— Kun on koko ikänsä tehnyt järjestöhommia, ei niistä niin vain eroon pääse.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Uusimmat uutiset