Kaukolämpöverkoston rahoitustakaus liikahti Rautjärvellä —Myös vauvaraha ja koirapuisto saivat uutta pontta valtuuston kokouksessa

Kaisa Beltran

Petteri Laaksonen (Kok.) kyseenalaisti Powerpoint-esityksen kera  kaukolämpöverkon tehon ja kustannukset.
Petteri Laaksonen (Kok.) kyseenalaisti Powerpoint-esityksen kera kaukolämpöverkon tehon ja kustannukset.

Rautjärven kunnanvaltuuston kokouksen puheenaiheeksi nousi energiakysymys. Valtuusto pohti kunnan tytäryhtiö Simpeleen Lämpö Oy:lle kaavailtua omavelkaista takaussitoumusta. 120 000 euron luotto suunnattaisiin Ahomäen alueen kaukolämpöverkoston rahoittamiseen. Kunnanjohtaja Harri Anttila avasi aihetta ja totesi kaukolämpöverkkoon sitoutuneiden rivitalojen odotelleen ratkaisua jo kahdeksan vuotta.

—Asian viivästyminen on aiheuttanut sen, että monet talot ovat odotellessaan hankkineet muun energiajärjestelmän, Anttila tiesi.

Kokoomuksen Petteri Laaksonen kyseenalaisti puheenvuorossaan kaukolämpöverkon riskit, tehon ja kustannukset.

Laaksosen valmistamassa powerpoint-esityksessä nousi esiin muun muassa vaihtoehtoisten energiajärjestelmien kustannukset ja riskittömyys. Laaksosen mukaan kaukolämmön hiilidioksidipäästöt ovat myös vaihtoehtoisia energiajärjestelmiä suuremmat. Energiaesitys oli hänen mielestään huonosti valmisteltu, ja lisäksi energiaverkon kustannuksiin olisi hyvä saada ulkopuolisen arvio.

—Esitän että takauspäätös palautetaan, tarkastellaan muut vaihtoehdot, ja että asiaa tarkastellaan kuntalaisten näkökulmasta, eikä Lämmön, Laaksonen summasi.

Asiassa päätettiin ottaa viiden minuutin aikalisä niin että ryhmät pääsivät muodostamaan oman kantansa. Tauon päätteeksi valtuusto äänesti siitä, jatketaanko asian käsittelyä vai jätetäänkö se pöydälle. Asian pöydälle jättäminen herätti spekulaatiota siitä, lykkääntyykö projekti jälleen vuodella.

Valtuutetuista 18 oli sitä mieltä että asian käsittely jatkuu. Pöydälle jättämisen puolesta äänestivät Petteri Laaksonen ja Päivi Sivenius (PS). Lisäksi Keskustan Kari Luumi jätti tyhjän äänen.

Yksimielisellä päätöksellä valtuusto valtuutti kunnanhallituksen hyväksymään takauksen myöntäminen kilpailutuksen perusteella Simpeleen Lämpö Oy:n esittämälle rahoitukselle.

Asian käsittelyn ajaksi Terho Kemppinen jääväsi itsensä ja poistui salista.

Aloitteille jatkoa

Kokouksessa paketoitiin myös viime vuonna saapuneet aloitteet ja niihin liittyvien päätökset ja toimenpiteet. Listalla oli yhteensä neljä kuntalaisaloitetta ja yhdeksän valtuustoaloitetta.

Päätösehdotukseen lisättiin, että vauvarahan ja koirapuiston kohdalla ryhdytään edelleen jatkotoimenpiteisiin.

Timo Terhonen (Kesk.) ehdotti että keskustan aloite vauvarahasta hyväksytään niin, että se laitetaan vuoden 2019 budjettiin määrajaksi vuosien 2019-2020 ajalle. Kannatusta saanut Terhonen jätti vauvarahasta uuden kirjallisen esityksen, joten asia palaa valtuuston ruodittavaksi lähitulevaisuudessa.

Keskustan Taina Lonka ehdotti että koirapuiston rakentamisasia käsitellään uudelleen. Lonkan mukaan asiasta on tulossa myös kuntalaisaloite jossa on jo 90 nimeä. Teemu Valtonen kannatti Lonkaa, joten koirapuistosta kuullaan vielä.

Lisäksi Kari Luumi (Kesk.) toivoi hallintoelimien aktivoitumista ja yhteistyötä eri hakkeiden kanssa koskien palvelukotiasumisen ja rakentamisen selvittelyä. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Liisa Terävän mukaan hanketta jatkoselvitellään.

Uutena valtuustoaloitteena SDP:n ryhmä esitti selvitettäväksi palveluasumisen tarpeita ja siihen liittyviä toimenpiteitä Rautjärvellä.

Valtakunnallinen kunniamerkki

Kokouksen alkuun palkittiin kirjastovirkailija Paula Jääskeläinen Suomen valkoisen ruusun ja Suomen leijonan ritarikunnan kunniamerkillä. Jääskeläinen kertoo olleensa yllättynyt kun kuuli että hänelle haetaan mitalia.

—En ollut ajatellut koskaan sellaista, mutta ajatus lämmitti koska koin että minua arvostetaan työnantajan taholta.

Jääskeläinen kertoo viihtyvänsä kirjasto- ja kuttuuritoiminnan työyhteisössä. Hänen mukaansa on hienoa olla sen ilon ja mielihyvän välittäjä, joka lisää ihmisen sisäistä hyvinvointia.

21:stä valtuutetusta oli paikalla 19 varsinaista-, ja kaksi varavaltuutettua. Harri Vuorelan (SDP) varajäsenenä oli paikalla Jarmo Kolehmainen. Timo Näräsen (Kesk.) tilalla oli varajäsen Ville Kuusisto.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat