Kansanedustaja Juho Eerolan Facebook-puheista tutkintapyyntö — romanit loukkaantuivat romanikerjäläisten leimaamisesta rikollisiksi

Sari Tauru

Juho Eerola valittiin perussuomalaisten 3. varapuheenjohtajaksi. Arkistokuva.
Juho Eerola valittiin perussuomalaisten 3. varapuheenjohtajaksi. Arkistokuva.

Entinen perussuomalainen Rikhard Blomerus kertoo tehneensä kansanedustaja Juho Eerolan (ps.) Facebook-julkaisusta tutkintapyynnön ja kantelun oikeuskanslerille.

Blomerus oli aiemmin Savonlinnan perussuomalaisten kaupunginvaltuustoryhmän toinen varavaltuutettu, mutta hän erosi puolueesta, kun Jussi Halla-aho valittiin puolueen puheenjohtajaksi. Blomerus sanoi tuolloin, että olemalla jäsenenä Halla-ahon johtamassa puolueessa hän antaisi rasismille hiljaisen hyväksynnän.

Blomerus kertoo, että hän on tehnyt oikeuskanslerille kanteen Eerolan päivityksestä ja on lisäksi tehnyt Romanitaiteilijoiden verkosto ry:n puheenjohtajan Kyösti Rothin kanssa asiasta poliisille tutkintapyynnön. Tutkintapyynnössä pyydetään poliisia arvioimaan, onko Juho Eerola syyllistynyt rasistiseen vihapuheeseen ja kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Tutkintapyynnössä Blomerus ja Roth sanovat, että Eerola tuomitsee kirjoituksessaan kaikki kerjäläisromanit rikollisiksi ja pillerikauppiaiksi.

Eerola kirjoitti, että nähdessään romanikerjäläisiä hän on joskus katsonut heitä halveksivasti tai sylkäissyt mielenosoituksellisesti. Eerola kirjoitti muun muassa, että romanikerjäläisten tukijat tukevat laitonta pillerikauppaa ja muuta rikollisuutta, ja jos kaikki toimisivat niin kuin hän, kerjäläiset lähtisivät Suomesta.

Blomeruksen mukaan Eerolan päivitys on kuohuttanut Suomen romaniyhteisössä.

Juho Eerola kertoo, että häntä tutkintapyyntö ei juuri hätkäytä.

— Minusta on omien laskelmieni mukaan tehty kahdeksan kertaa rikosilmoitus tai vastaavaa. Suhtaudun siihen aika kevyesti. Jos sieltä tulee joku tuomio, niin tulee, Eerola sanoo.

Hän vetää takaisin julkaisussa tekemiään yleistyksiä.

— Jos joku on vain kerjäläinen, en kannusta ketään sylkemään lähellekään. Mutta huumekauppiaita kohtaan minulla ei ole mitään armoa.

Eerola sanoo, että hän toivoisi Blomeruksen ja Rothin olevan enemmän huolissaan kerjäläisten Suomeen tuomasta rikollisuudesta kuin Eerolan sanomisista.

— Kyse on siitä, että henkilö, joka voisi oikeasti auttaa, tehdä konkreettisia tekoja, jotka veisivät siihen suuntaan, että kenenkään ei tarvitsisi tulla suomeen kerjäämään elannokseen, tarjoaakin ratkaisukseen vihaa, rasismia ja kehottaa muitakin tähän, kommentoi Blomerus.

— Yksi asian ulottuvuuksista on myös se, että nykyisessä Halla-ahon perussuomalaisissa tämänkaltainen kehitys on alkusoittoa. Olen asiasta kysynyt suoraan Eerolalta joka tarjoaa näsäviisaita vastauksia. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri ei ole kommentoinut asiaa mitenkään kyselyistä huolimatta. Myöskään Halla-aho ei kommentoi asiaa, eli hyväksyntä on annettu, hän sanoo.

Markus Kuokkanen

Luetuimmat

Uusimmat uutiset