Venäjältä tulleessa natriumkloraattivaunussa vuoto Joutsenon ratapihalla – Pelastuslaitos kiristi venttiilin ja sai vuodon loppumaan

Arttu Muukkonen

Vuotanut vaunu oli matkalla Kemiran Joutsenon tehtaalle. Arkistokuva.

Joutsenon ratapihalla havaittiin tiistaiaamuna vuoto säiliövaunussa. Etelä-Karjalan pelastuslaitos sai hälytyksen pienestä vaarallisen aineen onnettomuudesta kello puoli yhdeksän aikaan.

Ylipalomies Juha Luukkonen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo, että kyse oli harmittomasta tapauksesta.

— Ilmeisesti Venäjältä tulleessa, oletettavasti tyhjässä säiliövaunussa oli pieni vuoto. Sieltä tuli jotain nestettä tippa kerrallaan. Totesimme, että venttiili oli jäänyt löysälle. Se kiristettiin ja vuoto lakkasi.

Luukkonen kertoo, että epäselväksi jäi, oliko vuotanut aine vaunun pesuvettä vai natriumkloraattia, jota vaunussa oli kuljetettu. Vaunu oli jatkamassa matkaansa Kemiran Joutsenon tehtaalle.

Paikalla kävi kaksi yksikköä pelastuslaitoksella.

— Vuotanut määrä oli pieni. Jos se olisi enemmän vuotanut, olisi alue pitänyt eristää ja vaihtaa maata.

Luukkonen ei tiedä, miksi vaunun venttiili oli jäänyt löysälle.

— Näitä tulee silloin tällöin.

Kemiran verkkosivuilla kerrotaan, että natriumkloraatti on voimakas hapetin. Sitä käytetään etupäässä klooridioksidin valmistukseen massanvalkaisua varten, mutta myös maataloudessa rikkakasvien torjunta-aineena ja kaivosteollisuudessa. Työterveyslaitoksen verkkosivujen mukaan natriumkloraattipöly ja väkevän liuoksen roiskeet ja sumu ärsyttävät lievästi nenää, kurkkua, ihoa ja silmiä. Nieltynä tai suurina annoksina seuraukset voivat olla vakavia.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.