Imatran luonnonsuojeluyhdistys puolustaa Paajalan metsää: ”Nykymenolla loputkin virkistysalueet menetetään lähitulevaisuudessa”

Kalle Sipiläinen

Kaava-alue on luonnonsuojeluyhdistyksen mukaan tärkeä osa Vuoksen viherkäytävää.

Imatran seudun luonnonsuojeluyhdistys toivoo, että Imatran kaupunki luopuu suunnitelmastaan kaavoittaa Paajalan metsiä asuinkäyttöön.

2000-luvulla kaavamuutosaluetta ympäröivät metsät ovat kokeneet jo laajan hakkuu-, tie- ja asuinrakentamisbuumin, yhdistys muistuttaa. Syynä on Vuoksenrannan ja Pässiniemen alueiden rakentaminen.

Luonnonsuojeluyhdistys on huolissaan Imatran kaupungin virkistysalueista laajemminkin.

Kaupunki on väläytellyt myös Hossukan metsän ja Saimaan saarten avaamista asuntorakentamiselle. Kyse on tässäkin tapauksessa virkistysalueista.

— Nykymenolla loputkin kaupungin virkistysalueet menetetään jo lähitulevaisuudessa, yhdistys pelkää.

Paajalan suunnitelmista paljon palautetta

Paajalan virkistysaluetta koskeva yleiskaavan ja asemakaavan muutos poiki luonnosvaiheessa kaikkiaan kuusi kirjallista palautetta Imatran kaupungille.

Yksi lausunnon antajista on juuri Imatran seudun luonnonsuojeluyhdistys.

Palautetta antoivat myös muun muassa Paajalan lähitienoon asukkaat, Mansikkalan koulun ja lukion biologian opettajat sekä Mansikkalan koulun oppilaskunta.

”Ei rakentamista enää virkistysalueelle”

Luonnonsuojeluyhdistyksen mukaan uutta rakentamista ei tule Imatralla jatkossa enää osoittaa lainkaan olemassa oleville virkistys- ja ympäristöarvoalueille.

Paajalassa kaavamuutos tulisi yhdistyksen mukaan huomattavasti kaventamaan Vuokselta länteen ja luoteeseen ulottuvaa viheryhteyttä.

Viheryhteyden kaventaminen ja pirstominen heikentäisi tämän metsäkäytävän kykyä ylläpitää nykyistä, kaupunkioloissa kohtuullisen monipuolista ja osin vaateliastakin eliölajistoa.

Samalla heikennettäisiin mahdollisuuksia käyttää aluetta virkistykseen ja opetuskohteena, yhdistys toteaa.

Arvokkain osa metsästä jätettävä rauhaan

Mikäli Paajalassa on pakottava tarve rakentaa, luonnonsuojeluyhdistyksen mukaan sen tulisi tapahtua nykyiseen tiestöön ja jo rakennettuun alueeseen tukeutuen ja ympäristöä kunnioittavia suunnitteluperiaatteita noudattaen.

Huomionarvoiseksi kuvattu, osin soistunut metsä tulisi jättää yhdistyksen mukaan kokonaan ennalleen. Nyt se on osittain jäämässä rakentamisen jalkoihin.

Jos pakko, yhdistyksen mukaan uusia tontteja voitaisiin kaavoittaa Martinpolun nykyisten omakotitalojen jatkoksi.

Anu Pakarinen

Anu Pakarinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.