Hyväntekeväisyyskirpputorit sulkevat pakon edessä — toiminta ilman rahoitusta on vaikeaa

Taneli Toikka

Meidän vuoksi -kirpputori sulkee ovensa lähiviikkoina.
Meidän vuoksi -kirpputori sulkee ovensa lähiviikkoina.

Minna Mäkinen

Arja ja tytär Viivi Kiiskinen joutuvat väistämään, kun kaupunki ostaa kiinteistön.
Arja ja tytär Viivi Kiiskinen joutuvat väistämään, kun kaupunki ostaa kiinteistön.

Imatran katukuvasta häviää loppukesän aikana kaksi kirpputoria.

Meidän vuoksi -kirpputori Tuulikalliossa sulkee ovensa parin viikon sisällä. Iloa elämään -yhdistyksen kirppis Mansikkalasta lopettaa ennen syyskuun alkua.

Meidän vuoksi sulkeutuu yrittäjä Anne Albrechtin terveydellisten syiden takia. Mansikkalassa kaupunki ostaa kiinteistön pois Iloa elämään -yhdistyksen puheenjohtajalta Arja Kiiskiseltä. Rakennus aiotaan purkaa tulevan koulukeskuksen tieltä.

Molemmat kirpputorit ilmoittavat olevansa hyväntekeväisyyskirppiksiä. Tuoton on kerrottu menevän imatralaisten hyväksi. Anne Albrecht kertoo, että yksityisellä kirpputoritoiminnalla ei kuitenkaan pitkälle pötkitä.

— Mitään konkreettista hyväntekeväisyyttä ei olla saatu tehtyä, kun tuottoa ei yksinkertaisesti ole saatu. Ilman mitään ulkopuolista rahoitusta on aika vaikeaa.

Meidän vuoksen ajatus oli kysyä kaupunkilaisilta heidän toiveitaan mahdollisista hyväntekeväisyyskohteista. Nyt tavoitteet täytyy kuitenkin unohtaa toiminnan loppuessa.

Iloa elämään -yhdistyksen puheenjohtaja Arja Kiiskinen painottaa, että kirpputoria on pyöritetty hankkimaan yhdistykselle varoja, ja että toiminta on paljon muutakin.

— Nyt kirpputori sulkee ovensa elokuun loppuun mennessä, tarkkaa päivää ei ole.

Vasta muutaman vuoden toimineen yhdistyksen toiminnassa on riittänyt haasteita, kun ulkopuolista rahoitusta ei ole saatu. Aiemmin kirpputori on työllistänyt pitkäaikaistyöttömiä ja työkokeilijoille on voitu tarjota harjoittelupaikkoja, mutta nyt muutokset palkkatukityöllistämisessä ovat karsineet kirpputorilta työvoimaa.

Hyväntekeväisyyttä on Kiiskisen mukaan kuitenkin saatu tehtyä.

— Olemme järjestäneet yhdistyksen voimin risteilyn yli kolmellekymmenelle henkilölle, kohderyhmänä yli 75-vuotiaat. Joitakin pienempiä tapahtumiakin olemme saaneet tehtyä, esimerkiksi retken Patsaspuistoon, kertoo Kiiskinen.

Yhdistyksen toiminta ei ole loppumassa, vaikka kirpputoritoiminta jää ainakin tauolle.

Kiiskisen mukaan tavoitteena on jatkaa vastaavien, maksuttomien tapahtumien järjestämistä. Lisäksi haaveena on toimintakeskuksen perustaminen, joissa erilaisille ryhmille voitaisiin tarjota voimauttavaa toimintaa esimerkiksi kuvataidetta hyödyntäen.

Yhdistyksen Facebook-sivuilla mainitaan etusijalla olevan yksinäisten ja vanhusten, mutta Kiiskinen kertoo aivan kaikenlaisten ihmisten olevan tervetulleita.

— Yhdistyksen toiminta siis jatkuu, tavoitteet korkealla. Paljon on kiinni ulkopuolisen rahoituksen saamisesta ja vapaaehtoisten yhdistysläisten panoksesta. Kirpputoritoimintakin saa toivottavasti jatkoa, ja tekijöitä vaatii sekin, toteaa Kiiskinen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.