Nainen ampui miestään haulikolla vatsaan Parikkalassa — Hovioikeus alensi tuomion ehdolliseksi

Hovioikeuden mukaan vaimo syyllistyi törkeään vammantuottamukseen ja laittomaan uhkaukseen.

Moises Garibay

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi miestään vatsaan ampuneen naisen törkeästä vammantuottamuksesta ja laittomasta uhkauksesta yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Kuvituskuva.
Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi miestään vatsaan ampuneen naisen törkeästä vammantuottamuksesta ja laittomasta uhkauksesta yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Kuvituskuva.

Miestään vatsaan ampuneen naisen tuomio on alentunut Itä-Suomen hovioikeudessa. Samalla syyksi luetun rikoksen nimike vaihtui törkeästä pahoinpitelystä törkeään vammantuottamukseen ja laittomaan uhkaukseen.

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi Marjo Birgitta Mäenpään yhdeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa Mäenpää oli tuomittu törkeästä pahoinpitelystä kolmen vuoden vankeusrangaistukseen.

Sekä syyttäjä että tuomittu valittivat käräjäoikeuden päätöksestä Itä-Suomen hovioikeuteen.

Ampuminen tapahtui Parikkalassa kesällä 2017. Pariskunta oli viettänyt aikaa mökillään. Mies oli hätyyttänyt lintuja pihalta ampumalla haulikolla. Hän oli jättänyt aseen nojalleen oven suuhun.

Mies kertoi hovioikeudessa, että vaimo oli ollut päihtynyt ja marmattanut jotain siivoukseen liittyvää. Vaimo otti aseen käsiinsä. Mies pyysi naista laskemaan aseen, mutta se laukesi, ja laukaus osui miestä vatsaan.

Paikalle tulleelle poliisille vaimo oli kertonut, ettei ampunut miestään tahallaan.

Syyte törkeästä pahoinpitelystä hylättiin

Itä-Suomen hovioikeuden mukaan asiassa on esitetty riittävä näyttö siitä, että vaimo on tarkoituksella kohdistanut aseen miestään kohti ja painanut liipaisimesta. Syytetty kertoi, ettei hän tiennyt aseen olleen ladattu. Oikeuden mukaan tätä ei riittävällä varmuudella suljettu pois. Näyttämättä jäi, että vaimo olisi syyllistynyt asiassa törkeään pahoinpitelyyn. Siksi tämä syyte hylättiin.

Hovioikeuden mukaan syytetty toimi törkeän huolimattomasti, kun käsitteli päihtyneenä haulikkoa sisätiloissa. Hän ei varmistanut, onko ase ladattu ja tai ettei aseen piippu osoittanut hänen miestään.

Teko on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska ampuminen lähietäisyydeltä vatsaan aiheutti hengenvaaralliset vammat. Syytetty syyllistyi näin törkeään vammantuottamukseen.

Hän syyllistyi myös laittomaan uhkaukseen, sillä hänen miehellään on ollut perusteltu syy pelätä oman turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa.

Hovioikeuden mukaan oikeudenmukainen rangaistus törkeästä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta on yksi vuosi ja kuusi kuukautta vankeutta. Tuomio voidaan määrätä ehdollisena, koska syytetty oli vangittuna kaksi kuukautta ja koska häntä ei ole aikaisemmin tuomittu rikoksista.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset