Yksi pätkä on peitetty, loput valmistuvat syyskuun loppuun mennessä

Kaukolämpölinjan peittäminen Imatran Keskuskadulla etenee aikataulussaan.

Piia Kaskinen

Keskuskadun kaivannon on määrä peittyä lokakuun loppuun mennessä.
Keskuskadun kaivannon on määrä peittyä lokakuun loppuun mennessä.

Imatran lämmöllä oli selkeä tavoite: Muovikujan ja Neulekadun väli pitäisi saada peitetyksi koulujen alkuun mennessä.

Niin kävikin. Koulut alkoivat torstaina, ja kaivanto saatiin peittoon keskiviikkona iltapäivällä.

Loput Keskuskadun varressa olevasta linjasta peitetään kokonaan syyskuun loppuun mennessä, kertoo Vesa-Pekka Vainikka, Imatran lämmön toimitusjohtaja.

Työt etenevät vaiheittain. Ensin runkojohto esilämmitetään kaukolämpöveden lämpötilaan, eli 80-asteiseksi. Sitten tarkastetaan sen hitsaussaumat, eristetään liitoskohdat ja vasta sitten runkojohdon voi kaivaa piiloon.

Esilämmityksessä menee päivästä kolmeen

Vaiheittaiset työt selittyvät sillä, että metalli laajenee lämmössä.
— Lämpölaajenemisen myötä putki tuppaa liikkumaan kaivannossa. Siksi se pitää esilämmittää. Esilämmityksellä siitä saadaan liike pois, valottaa kaukolämpöinsinööri Pauli Akkila.

Lämpölaajeneminen ei ole ihan pikkujuttu, esimerkiksi 300 metrin matkalla lämpö voi kasvattaa runkojohdon pituutta jopa 20 senttiä. Runkojohdon esilämmityksessä menee päivästä kolmeen päivään.

Työt Keskuskadulla alkoivat toukokuun lopulla. Tähän mennessä kaikki on mennyt kuten strömsössä, Akkila sanoo. Aikataulut näyttävät ainakin tässä vaiheessa olevan kaksi viikkoa loppuasiakkaiden kanssa sovituista edellä.
— Urakka on sen verran iso, että olemme saaneet nipistetyksi yhden päivän sieltä ja toisen täältä.

Sukkulakadun pienteollisuusalueelle rakennetaan vajaan kilometrin verran uutta kaukolämpöputkea. Investoinnin hinta on vajaat puoli miljoonaa euroa.

Moni alueen toimijoista on vaihtamassa lämmitystapansa kaukolämpöön. Sitä tulee käyttämään myös Sukkulakadulle rakennettava kaupungin keskuskeittiö.

Luetuimmat

Kommentoidut