Ovako käynnisti yt-neuvottelut — Irtisanomiset ja uudet lomautukset mahdollisia, vaarassa jopa 60 työpaikkaa: ”Kaukana ei olla siitä, että yritys tekee tappiota”

Alustava arvio henkilöresurssien pysyvästä vähentämistarpeesta on 60 henkilötyövuotta. Vähentämistarve kohdistuu kaikkiin henkilöstöryhmiin.

Henkilöstön vähennystarvetta perustellaan heikentyneellä kysynnällä ja vallitsevalla ylikapasiteetillä.
Henkilöstön vähennystarvetta perustellaan heikentyneellä kysynnällä ja vallitsevalla ylikapasiteetillä.

Imatran terästehtaalla on käynnistetty tänään yt-neuvottelut henkilöstön määrän vähentämiseksi.

Yhteistoimintaneuvottelut voivat johtaa yli kymmenen henkilön irtisanomiseen sekä lomauttamiseen yli 90 päivän ajaksi.

Alustava arvio henkilöresurssien pysyvästä vähennystarpeesta on 60 henkilötyövuotta. Vähennystarvetta on kaikissa henkilöstöryhmissä.
Yt-neuvotteluja perustellaan kysynnän voimakkaan heikkenemisen aiheuttamalla liiketoimintaympäristön muutoksella ja vallitsevalla ylikapasiteetilla.

— Yhtiön kannattavuuden ja kilpailukyvyn palauttamiseksi suunnitellaan organisaation muokkaamista vastaamaan paremmin nykytilannetta ja näkymiä, yhtiön tiedotteessa sanotaan.

Hyvin vaikea vuosi


Tehtaanjohtaja Janne Pirttijoki kertoo tämän vuoden ja etenkin loppuvuoden olleen Imatran terästehtaalla hyvin vaikea.

— Myynti jää viime vuodesta pitkälti toistakymmentä prosenttia, mutta tilauskertymät siitä vielä paljon, paljon enemmän. Tehtaalla on merkittävästi vähemmän tilauksia kuin täällä on miehitettyä kapasiteettia.

Lomautukset ovat pyörineet tehtaalla toukokuusta lähtien ja jatkuvat edelleen. Tällä hetkellä päätuotantolinjat seisovat, koska tilauksia ei ole riittävästi. Seisokki kestää kolmesta neljään viikkoa, Pirttijoki kertoo.

Kai SkyttäTehtaanjohtaja Janne Pirttijoki kertoo tämän vuoden ja
etenkin loppuvuoden olleen Imatran terästehtaalla hyvin vaikea. Näin vaikea
markkinatilanne on ollut viimeksi 2009, hän arvioi. Arkistokuva.
Tehtaanjohtaja Janne Pirttijoki kertoo tämän vuoden ja etenkin loppuvuoden olleen Imatran terästehtaalla hyvin vaikea. Näin vaikea markkinatilanne on ollut viimeksi 2009, hän arvioi. Arkistokuva.

Mahdollisten uusien lomautusten tarve määräytyy tilauskannan kehityksen perusteella.

— Se mitä tammi-maaliskuu tulee olemaan, on vaikea sanoa. Asiakkaiden kanssa käytyjen keskustelujen perusteella uskomme, että tilauskanta lähtee paranemaan, mutta varmuutta siitä ei ole, Pirttijoki toteaa.

Selvää on, että kustannusrakennetta on pystyttävä leikkaamaan, hän jatkaa.

Millainen on uuden omistajan ääni?

Yhtiön omistaa nykyisin japanilainen Nippon Steel. Millainen on ollut omistajan ääni hankalana aikana?

— Japanilaiseen kulttuuriin kuuluu, että silloin kun yhtiö tekee tappiota tai on lähes tekemässä tappiota, aikajänne on tasan tarkkaan yksi päivä. Niiden keskustelujen perusteella, mitä käymme tulevaisuudesta uuden omistajan kanssa, luotan silti edelleen, että kun lyhyen ajan ongelmat voitetaan, omistajalla on selkeä intressi kehittää yksikköä, Pirttijoki sanoo.

Pitääkö tämä tulkita niin, että Imatran terästehdas tekee tappiota?

— Rehellisesti sanottuna ei se kovin kaukana ole, Pirttijoki sanoo.

Kuuden viikon neuvottelut

Yt-neuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa. Neuvottelujen arvioidaan päättyvän tammikuun 2020 lopussa.

Mahdolliset irtisanomiset pyritään toteuttamaan kesän 2020 loppuun mennessä. Asia on valtavan iso, eikä mukava kellekään, Pirttijoki sanoo.

— Fiilikset tehtaalla eivät voi olla tuollaisen ilmoituksen jälkeen olla hyvät, mutta positiivista on se, että laajalla rintamalla tiedetään, missä mennään.

Uusimmat uutiset