Ryanairin kone ei päässyt Lappeenrannan lentokentälle — Matkustajat kuljetetaan bussilla Helsinki-Vantaalle

Koneessa ilmeni tekninen ongelma. Lappeenrannan lentokenttä toimii normaalisti.

Liuvob Rodimceva

Berliinin lentoa odottaneet viettivät monta epätietoisuuden tuntia Lappeenrannan lentoasemalla. Vaikeudet jatkuivat myöhemmin illalla Helsinki—Vantaan lentokentällä.
Berliinin lentoa odottaneet viettivät monta epätietoisuuden tuntia Lappeenrannan lentoasemalla. Vaikeudet jatkuivat myöhemmin illalla Helsinki—Vantaan lentokentällä.

Ryanairin maanantai-iltapäivän lento Lappeenranta—Berliini toteutettiin poikkeusjärjestelyillä. Teknisten syiden vuoksi kone joutui laskeutumaan Lappeenrannan sijasta Helsinkiin, ja matkustajat kuljetetaan busseilla Helsinkiin. Sieltä heille on luvattu lento Berliiniin.

Alunperin lennon FR 2734 Berliinistä Lappeenrantaan piti saapua perille kello 14.40. Lennon FR 2735 piti puolestaan lähteä aikataulun mukaan Lappeenrannasta kello 15.10. Aluksi tiedotettiin vain lentojen myöhästymisestä.

— Ilmeisesti Berliinissä oli tehty koneenvaihto, mutta kyse ei ole niin sanotusta varakoneesta, sillä Ryanairin koneet ovat melkein kaikki samaa mallia. Se ei siis ollut liian iso laskeutumaan tänne, Lappeenrannan lentokentän maapalveluesimies Janne Paananen kertoo.

Lentoa odotti Lappeenrannassa noin 170 matkustajaa. He lähtivät busseilla matkaan noin kello 18 illalla, ja heidät kuljetetaan suoraan terminaalin portille. Lento Berliiniin ehtii perille myöhään maanantai-iltana paikallista aikaa.

Myös Berliinistä Lappeenrantaan matkustavat kulkevat osan matkasta linja-autoilla. Yhteiskuljetus Lappeenrantaan lähti Helsinki-Vantaalta noin kello 19.30.

Lappeenrannan lentokenttä oli maanantain normaalissa valmiudessa. Lennot kentälle jatkuvat tavalliseen tapaan.

Kentällä sekavat tunnelmat

Berliinissä asuva toimittaja Kosti Heiskanen seurasi tiiviisti Berliiniin suuntautuvan lennon etenemistä, sillä matkustajina oli hänen luokseen tulevia vieraita. Sosiaalisen median viestit kulkivat edestakaisin, ja Heiskasen mukaan konetta odotettiin Lappeenrannan lentoasemalla sekavissa tunnelmissa.

— Aluksi ilmoitettiin vain, että lento olisi kaksi ja puoli tuntia myöhässä. Vasta monen tunnin päästä kerrottiin, ettei konetta tule, vaan Helsinkiin pitäisi lähteä busseilla.

Heiskasen mukaan odottelijoille jaettiin korvaukseksi neljän euron arvoiset voucherit, jotka riittivät lentoasemalla sämpylään mutta eivät enää kahviin tai teehen. Arviolta puolet matkustajista oli hänen tietojensa mukaan pietarilaisia, jotka olivat lähteneet jo aamukuudelta pikavuorolla kohti Lappeenrantaa ja joutuivat kärvistelemään nälissään.

— Lappeenranta mainostaa lentokenttäpalvelujaan, ja voisi olettaa, että palvelut myös toimivat. Tällaisiin tilanteisiin pitäisi osata varautua, nyt lentokentällä ei ollut kaikille edes istumapaikkoja. Matkustajat joutuivat istumaan lattialla tai reppujensa ja laukkujensa päällä.

Mika Strandén

Ryanairin Berliinin-lento ei päässyt Lappeenrantaan maanantaina.
Ryanairin Berliinin-lento ei päässyt Lappeenrantaan maanantaina.

Kenttä toimi normaalisti

Maapalveluesimies Janne Paananen Lappeenrannan lentoasemalta kertoi kentän olleen maanantaina normaalissa valmiudessa. Kun saatiin tieto lennon peruuntumisesta, Ryanair otti yhteyttä maapalveluyhtiöön, joka järjesti bussikuljetukset.

Maapalveluyhtiö vastasi Paanasen mukaan myös vouchereiden jakamisesta. Neljän euron etusetelit ovat osa lentomatkustajien kansainvälistä oikeusturvaa ja käytössä yleisesti eri puolilla maailmaa.

— On mahdollista, että lattialla on jouduttu istumaan, jos kaikilla lähtöporteilla ei ole ollut tarpeeksi istuimia. Lappeenrannan lentokentän tilat ovat rajalliset, mutta sellaisia tilat ovat muillakin lentokentillä, Paananen toteaa.

Vaikeudet jatkuvat

Kosti Heiskasen saamien tietojen mukaan vaikeudet jatkuivat vielä Helsinki—Vantaan lentokentällä. Kun kolme linja-autollista matkustajia pääsi lentokentälle, ketään ei ollut heitä vastaanottamassa. Ryanairin palvelupisteet olivat iltakahdeksan jälkeen jo kiinni.

—Suomalaiset ovat olleet raivoissaan ja venäläiset peloissaan, kun ei tiedetä mitä tapahtuu, Heiskanen kertoi.

Lennon myöhästyessä esiin voi Heiskasen mukaan tulla yhä uusia vaikeuksia. Berliinin joukkoliikenne ehtii hiljetä ennen lennon laskeutumista, ja matkustajien täytyy turvautua kalliisiin takseihin. Myös hotellien varausajat voivat mennä umpeen ja ihmiset jäävät tällöin ilman yösijaa.

Juttua on päivitetty 2.12.2019 kello 18.52 lisäämällä tietoa kuljetuksista ja aikatauluista, kello 19.12 lisäämällä Kosti Heiskasen ja Janne Paanasen haastattelut sekä kello 20.55 kertomalla vaikeuksista Helsinki—Vantaan lentokentällä. Korjattu Lappeenrantaan lähteneen kuljetuksen aikataulu kello 19.55.

Luetuimmat