Terveystietopalvelu Omakanta laajentaa huoltajien oikeuksia nähdä lastensa terveystiedot — Huoltajat voivat jatkossa asioida palvelussa myös 10–17-vuotiaiden lastensa puolesta

Oikeus hoitaa toisen aikuisen, kuten iäkkään vanhemman asioita Omakannassa on myös tuloillaan.

Sari Tauru

Terveystietopalvelu Omakanta laajentaa huoltajien oikeuksia nähdä lastensa terveystiedot — Huoltajat voivat jatkossa asioida palvelussa myös 10–17-vuotiaiden lastensa puolesta

Valtakunnallinen terveystietopalvelu Omakanta laajentaa huoltajien oikeuksia asioida lastensa puolesta.

Huoltajat ovat ennen voineet nähdä vain alle 10-vuotiaan lapsensa tiedot Omakannasta. Oikeus koskee jatkossa myös 10–17-vuotiaita lapsia ja nuoria.

Vanhemmat voivat jättää palvelussa myös uusimispyyntöjä lapsen reseptiin ja antaa suostumuksen terveystietojen tarkasteluun hoitotilanteessa.

Lasta hoidetaan yhteistyössä huoltajien kanssa

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteen mukaan alaikäistä hoidetaan yhteistyössä huoltajien kanssa, kunnes hän kykenee päättämään hoidostaan itse.

Kun terveydenhuollon ammattilainen arvioi lapsen tai nuoren kykeneväksi käyttämään itsemääräämisoikeuttaan, hän saa päättää myös yhteydenotosta ja tietojen antamisesta huoltajilleen.

Huoltajat näkevät lapsensa tiedot Omakannassa, kun lapsi ei vielä kykene itse päättämään hoidostaan tai kun päätöskykyiseksi arvioitu nuori haluaa tietojen näkyvän huoltajille.

Muutokset astuvat voimaan tänä vuonna

Kelan viestintäkoordinaattorin Tiina Lundqvistin mukaan muutos kattaa koko Suomen ja se toteutetaan tämän vuoden aikana. Tarkkaa ajankohtaa Lundqvist ei osaa vielä sanoa.

Toinen Omakantaan tuleva muutos on se, että palvelussa pystyy jatkossa asioimaan täysi-ikäisen puolesta. Esimerkiksi aikuinen voi hoitaa palvelussa iäkkään vanhempansa asioita.

— Tämä muutos on tulossa vasta loppuvuodesta. Ensin tulee 10–17-vuotiaita koskeva muutos, Lundqvist kertoo.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset