Pyhäinpäivän jäljiltä Tainionkosken hautausmaalla on runsaasti kynttilöitä — Seurakunnan ylipuutarhuri Ari Ylähollo muistuttaa, että kynttilöiden putsaaminen kuuluu omaisille: ”Jos kynttilöitä jätetään, niin minä vertaan sitä tienvarsiroskaamiseen”

Seurakunnan ylipuutarhurin Ari Ylähollon mukaan kynttilät ovat jätteenä kalleimmassa kategoriassa, ja seurakunta jää maksajaksi. Hän toivoo, että omaiset siivoaisivat kynttilät pois ja veisivät kotiin roska-astiaan.

Santeri Tynkkynen

Maanantaina Tainionkosken hautausmaalla oli muistolehdon luona runsaasti kynttilöitä.
Maanantaina Tainionkosken hautausmaalla oli muistolehdon luona runsaasti kynttilöitä.

Viime lauantaina vietetty pyhäinpäivä, on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Pyhäinpäivänä hautausmaalla kävijöitä riittää, ja kynttilöitä viedään muistoksi menneiden sukupolvien haudoille sekä muistomerkeille.

Tainionkosken hautausmaalla kynttilöitä oli vielä maanantaina paljon, erityisesti muistolehdon luona. Seurakunnan ylipuutarhuri Ari Ylähollo muistuttaa, että kynttilöiden ja muiden roskien pois vieminen kuuluu omaisille.

— Kaikki kynttilät ovat omaisten vastuulla. Me toimitamme kynttilät ainoastaan sankarihaudoille ja poistamme sieltä. Jos kynttilöitä jätetään hautausmaalle, niin minä vertaan sitä tienvarsiroskaamiseen, Ylähollo toteaa.

Hänen mukaansa kynttilöiden siivoamisen aktiivisuus riippuu lumitilanteesta. Hän muistuttaa, että palaneet kynttilät pitäisi viedä pois mahdollisimman pian.

— Ja mieluummin ei seurakunnan roskalaatikoihin, vaan kotia asti. Jos ne heitetään seurakunnan roskalaatikoihin, niin ne jäävät seurakunnan kontolle ja maksettaviksi, hän mainitsee.

Santeri Tynkkynen

Vaikka hautausmaalta löytyykin roska-astiat, niin seurakunnan toiveena on, että kynttilät kuljetetaan oman kodin roska-astiaan.
Vaikka hautausmaalta löytyykin roska-astiat, niin seurakunnan toiveena on, että kynttilät kuljetetaan oman kodin roska-astiaan.

Kymmeniä kuutioita roskaa

Yleensä kuitenkin esimerkiksi muistolehdon siivous jää seurakunnan vastuulle, Ylähollo kertoo. Muistolehtoon viedään anonyymisti kynttilöitä, ja ne tahtovat usein sinne jäädä.

— Me hoidamme muistolehdon sitten yleisen siisteyden vuoksi, jos omaiset eivät sieltä kynttilöitä vie pois, Ylähollo kertoo.

Hänen mukaansa muistolehto siivotaan resurssien puitteessa lähiviikkojen aikana. Ylähollo ei pidä muistolehdon siivoamista isona ongelmana. Suurempana ongelmana hän pitää sitä, ettei yksittäisiltä haudoilta viedä kynttilöitä pois.

— Niistä tulee kymmeniä ja kymmeniä kuutioita roskaa, hän kertoo.

Ylähollo ei osaa arvioida lukumäärällisesti kuinka paljon pyhäinpäivänä tai jouluna kynttilöitä viedään hautausmaalle, mutta kuutiomäärissä he siirtävät 50—70 kuutiota roskaa pois. Hänen mukaansa se on jätteenä kalleimmassa kategoriassa, ja se jää seurakunnalle maksettavaksi.