Ruokolahdella alettiin kutoa huiveja puolisonsa menettäneille, sillä sanat eivät surutyössä ole tarpeeksi — "Se lohduttaa jo tekijääkin", sanoo valtakunnalliseen ideaan tarttunut Taija Luukkonen

Lohtuhuivi-periaate sai alkunsa tamperelaisen papin eleestä. Ruokolahdella lohtuhuiveja on tarkoitus jakaa surutyötä tekeville seurakunnan jäsenille ensi vuoden aikana.

Jasmin Ojalainen

Kirkkovaltuustossa ja marttojen rivijäsenenä toimiva Taija Luukkonen toi valtakunnallisen lohtuhuivi-idean Ruokolahdelle. Hänen puikoistaan syntyi suorakaiteen mallinen huivi.
Kirkkovaltuustossa ja marttojen rivijäsenenä toimiva Taija Luukkonen toi valtakunnallisen lohtuhuivi-idean Ruokolahdelle. Hänen puikoistaan syntyi suorakaiteen mallinen huivi.

Torstai-iltana Ruokolahden kirjastolla useammat kutomispuikot taiteilivat silmukkaa toisensa perään.

Eri värisiä, kokoisia ja mallisia huiveja kudottiin tällä kertaa kuuden vapaaehtoisen voimin. Huivit on tarkoitettu surutyötä tekeville, puolisonsa menettäneille ihmisille.

Idea lähti tamperelaisen papin Minnamaria Tammisalon esimerkistä, kertoo ruokolahtelainen Taija Luukkonen.

Tammisalo lohdutti muistotilaisuudessa leskeä laskemalla huivin tämän harteille. Sitten lohtuhuivista syntyi valtakunnallinen ilmiö.

— Se oli valtavan liikuttavaa. Kun luin, että Puumalassa tehdään lohtuhuiveja, niin ajattelin, että miksei meilläkin. Ajattelin, että se olisi monelle mielekäs tapa osallistua.

Osallistua voi kuka tahansa, jolla on käsityöintoa. Torstai-iltana paikalla oli kuntalaisia ja marttojen sekä seurakunnan jäseniä ja edustajia. Kokoontuminen oli syksyn mittaan kolmas.

— Kun se on käsillä tehty, jokaiseen silmukkaan voi sitoa ajatuksia. Se on niin konkreettista, että huivin voi laskea toisen harteille ja se lämmittää. Se lohduttaa jo tekijääkin.

Siihen yhtyi myös Ruokolahden martoissa toimiva Sirpa Hammaren.

— Surussa sanoilla ei ole merkitystä. Konkreettinen ele voi olla hyvin tärkeä ja mieleenpainuva. 

Jasmin Ojalainen

Raili Tervonen valmisti kolmionmallista pitsihuivia.
Raili Tervonen valmisti kolmionmallista pitsihuivia.

Koska huiveja tarvitaan paljon ja niitä syntyy omaan tahtiin, ne menevät tässä vaiheessa vain Ruokolahden seurakunnan jäsenille, kertoo Raili Tervonen seurakunnalta.

— Huiveja olisi tarkoitus jakaa surukeskustelujen tai muistotilaisuuksien yhteydessä. Niitä täytyy ensin tehdä tietty määrä varastoon. On laskettu, että vuoden mittaan tarvetta on vähintään sadalle huiville. Se on aikamoinen määrä.

Tervonen uumoilee, että lohtuhuiveja on mahdollista antaa niitä tarvitseville ensi kevään tai kesän aikana. Muutama valmis kappale on jo varastossa, mutta tekemistä tulee jatkaa läpi vuoden.

— Tietysti näitä voi tehdä jokainen kotonakin, mutta nyt ollaan tehty porukalla, että saadaan ajatusta eteenpäin.

Uusimmat uutiset