Imatran kaupunki irtisanoi jo toistamiseen jäähallin kahvilayrittäjän vuokrasopimuksen: Stevia siirtymässä Ketterän käsiin

Puskista tullut irtisanominen vaikeuttaa huomattavasti liiketoiminnan myyntiä, kertoo Stevian yrittäjä Johanna Menna.

Jasmin Ojalainen

Johanna Menna on tilanteeseen pöyristynyt.
Johanna Menna on tilanteeseen pöyristynyt.

Imatran jäähallilla Stevia-kahvilaa vuodesta 2012 pitänyt Johanna Menna on etsinyt jo useamman kuukauden ajan ostajaa liiketoiminnalleen.
Syynä on alanvaihto: Menna tavoitteena on saada rakkaasta sukellusharrastuksesta uusi ammatti.
— Tammikuussa alkavat uudet projektit, hän paljastaa.

Täysi yllätys ja järkytys

Kaikki näytti hyvältä, kunnes Imatran kaupunkikonserniin kuuluva Imatran YH-rakennuttaja ilman mitään ennakkovaroitusta irtisanoi Stevian vuokrasopimuksen tänä syksynä.
— Se oli ihan täysi järkytys. Voi sanoa, että vuokrasopimuksen irtisanominen huomattavasti vaikeuttaa liiketoiminnan myyntiä, Menna sanoo.
Vuokrasopimuksella on puolen vuoden irtisanomisaika.
Menna oli toivonut siirtävänsä liiketoiminnan uudelle yrittäjälle tämän vuoden loppuun mennessä, mutta nyt irtisanomisaika sitookin hänet kahvilaan huhtikuun loppuun 2018 saakka. Ostajan etsinnän lisäksi alkoi kiivas tuuraajan haku.

Jo toinen irtisanominen

Erikoista asiassa on se, että YH-rakennuttaja irtisanoi Stevian vuokrasopimuksen nyt jo toistamiseen runsaan vuoden sisällä. Ensimmäisen kerran yrittäjä irtisanottiin jäähallista heinäkuussa 2016.
— Kaksi naista tuli irtisanomispaperit mukana käymään, että nämä pitäisi allekirjoittaa. Mitään syytä irtisanomiselle ei kerrottu. Hätäpäissäni aloin selvittää, onko minusta tullut jotakin sanomista, mutta mistään sellaisesta ei ollut kyse, Menna kertoo.
Myöhemmin selvisi, että irtisanominen perustui konserniohjaukseen. Puhuttiin julkisesta kilpailutuksesta, joka oli tarkoitus järjestää jäähallin kahviotoiminnasta jo elokuussa.

Jasmin Ojalainen

Tuuraajaa ei tarvitse enää etsiä, sillä Ketterä ottaa Stevian määräaikaisesti hoidettavakseen.

Ensimmäinen ilmoitus peruttiin

Ei mennyt kuitenkaan kauaakaan, kun Stevian irtisanominen peruutettiin.
Vuokranantaja toi Mennalle uuden sopimuksen allekirjoitettavaksi, jolloin hän erikseen varmisti, ettei mikään estä häntä myymästä liiketoimintaa myöhemmin. Ei estä, hänelle vakuutettiin.
Jos yrittäjä olisi silloin tiennyt mitä tuleman pitää, hän olisi harkinnut jatkamista uudelleen.
— En ainakaan olisi ostanut missään nimessä kahvilaan enää mitään kalusteita ja muuta irtainta, tai ainakaan samanlaisia määriä kuin nyt olen tehnyt. Alun perin kahvilassa ei ollut kuin pari hyllyä. Olen hankkinut kaiken vessan roskiksia myöten. Minulla on hirveä määrä pöytiä, tuoleja, astioita ja pakastimia, ja nyt ne uhkaavat jäädä käsiin, Menna harmittelee.

Kohtuuton tilanne

Tällä kertaa irtisanomisilmoitus ei ole aprillia. Mitään ei ole tehtävissä, vaikka irtisanomista on selvitetty yrittäjäjärjestöjen taustatuella, Menna kertoo. Vähän ikävästi tehty, mutta ei laitonta, tiivistää hän tilanneanalyysin.
Mennasta tilanne on yrittäjän näkökulmasta kohtuuton.
— Sinnittelet vaikeiden aikojen yli, rakennat yrityksen tyhjästä, rehkit ja saat homman toimimaan, ja sitten sinut potkaistaan pois — miksi? Olen ollut 1,5 vuotta aivan rikki tämän asian takia.
Hän ihmettelee, onko kaupungilla eri säännöt eri vuokralaisia varten. Jäähallissa Ketterä on koko ajan saanut kilpailla asiakkaista Stevian kanssa, sen sijaan urheilutalon ja uimahallin kahviolla on yksinoikeus kaikkeen talossa tapahtuvana kahvilatoimintaan.
— Missä tasapuolisuus?

Kahvila menee aluksi Ketterän hoitoon

Tuuraajan osalta huoli on sentään väistynyt.
Tiistaina Johanna Menna, Imatran Ketterä, Imatran kaupunki ja Imatran YH-rakennuttaja sopivat, että Ketterä ottaa Stevian määräajaksi hoitoonsa.
— Olen yrittäjänä vielä 15. joulukuuta Ketterän edustuksen pelissä, mutta sen jälkeen tapahtuu vuoronvaihto.
Ketterän sopimus on voimassa 30. huhtikuuta saakka. Sen jälkeen kahvilatoiminta nähtävästi kilpailutetaan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Uusimmat uutiset