Puukkoja, ryynirieskaa, arpoja ja risutöitä ja muuta vanhaa perinnettä Museotiellä — Katso vinkit viikonlopun rientoihin täältä!

Päivä Museotiellä -tapahtumaa vietetään jo 22. kerran, ja koko perhe pääsee maastoon pyörillä.

Iida Lehtonen

Päivä museotiellä kutsuu kulkijoita Imatralta Ruokolahden kautta Rautjärvelle tai toisinpäin. Arkistokuva vuodelta 2015.

Niskapietiläntien varrella ja lähikylissä on sunnuntaina jälleen tarjolla monenlaista nähtävää ja koettavaa. Museotien reitille voi lähteä Rautionkylästä Imatran suunnasta ja Miettilästä Rautjärven suunnasta.

Kymmenessä kohteessa tarjolla on perinteiseen tapaan muun muassa taidetta ja työnäytöksiä sekä ostettavaksi käsitöitä ja muuta tavaraa sekä perinteisiä herkkuja. Lapsille on jos jonkinmoista puuhastelua ja myös eläimiä ihasteltavaksi. Arpoja myydään kaikissa Museotien kohteissa.

Uutena tapahtumassa on musiikkiteatteria, jota pääsee tunnelmoimaan Kuokkalammin seuratalolla sekä Miettilän reservikasarmialueella. Ruokolahden musiikkiteatteri esittää molemmissa kohteissa kolme kertaa kaksi historiaan perustuvaa kohtausta.

Kuokkalammin seuratalolla voi myös testata tarkkuuttaan tikanheitossa tai ilmakivääriammunnassa. Suut saa makeaksi Leena Toivasen ja Maikki Lipposen leivonnaisilla.

Miettilän reservikasarmialueella tarjoillaan lettuja kahviteltasta. Kollaa- ja Simo Häyhä -museo sekä kotiseutumuseo ovat avoinna oppaiden kera.

Kurosen suutarimuseo Rautionkylässä on avoinna museopäivän ajan. Suutarimuseossa on nähtävänä ja ostettavana muun muassa Kai Perttulan puukkoja. Esillä ovat myös Kaukopään koulun tulevaisuussuunnitelmat.

Laurilan kylätuvalta voi ostaa ruispuuroa, ryynirieskaa ja grillimakkaraa. Myös kahvio palvelee Museotien kävijöitä. Kaverikoirat ovat rapsutettavana, ja esillä on valokuvanäyttely.

Lassilan seuratalolla pidetään vanhojen työkalujen näyttely ja puukontekijän työnäytöksiä. Jos nälkä yllättää, on tarjolla hirvikeittolounasta.

Vanhaa kunnon kaurakiisseliä saa kello 11 ja 12.30 osoitteesta Kankaanmäentie 30. Paikalla on myös kirpputori, risu- ja askartelutöitä ja lapsille kivien maalausta.

Aitoa lähiruokaa luomuna saa Matintalon luomutilalta Miettilästä, jossa on myynnissä ylämaankarjan lihaa. Myös gulassikeittoa tarjoillaan soppatykillä.

Rautjärven puolella pääsee tutustumaan edellisten sotiemme aikaan IT-muistomerkillä ja Miettilän reservikasarmialueen museoissa. IT-muistomerkillä Purnujärvellä on myös musiikkiohjelmaa sekä viihdettä sota-ajalta.

Immolan Rajamuseo sekä sotilaskoti sekä Rautjärven pitäjätupa ja puukirkko ovat niin ikään avoinna. Kirkossa on oppaat paikalla kello 11—16.

Päivä Museotiellä su 12.8. klo 11—16.

Risto Petäjämäki

Vuonohevostalli Rajavaelluksen tänään nähtävän esityksen teemana ovat luonnonilmiöt. Arkistokuva.

Pahuksen pohjoistuuli ja tanssivat hevoset

Tänään perjantaina jo 11. kerran Vuonohevostalli Rajavaellus järjestää Tanssii hevosten kanssa -näytelmän. Tänä vuonna esityksen teemana on luonnonilmiöt, ja esitys kulkee nimellä ”Pahuksen pohjoistuuli”.

—Idea luonnonilmiöihin syntyi eräästä kappaleesta, ja siitä lähdimme miettimään mitä luonnonilmiöitä voisimme olla. Karsimme niistä parhaimmat ja aloimme niiden pohjalta suunnitella ratsastuskuvioita ja miettimään musiikkeja, kertoo Henna Kykkänen Rajavaellukselta.

Esityksessä nähdään tänä vuonna 11 hevosta. Esiintyjiä on noin 20, iältään 7—70 vuotta. Esitysryhmiä on kaksi.

—Esitystä on tänä vuonna harjoiteltu noin viisi kuukautta kerran viikossa, Kykkänen kertoo.

Tanssii Hevosten Kanssa -esitys Pahuksen pohjoistuuli Vuonohevostalli Rajavaelluksella (Hallikkalantie 8) pe 10.8. klo 19.

Ruokolahden Raju

Äitsaarelaiset ja Äitsaari-henkiset juhlivat Suikkalassa lauantaina.

Äitsaaren kylät ottavat toisistaan mittaa

Äitsaaren Kyläiltaa vietetään lauantaina Suikkalan Lavalla kello 18 alkaen. Illan ohjelmassa on muun muassa Äitsaaren Metsästysseuran luontopolku ja kylienvälinen kisailu, kepparikisa sekä karaoke.

Tapahtuma on järjestetty vuodesta 2001 alkaen. Tapahtumaa järjestävän Jouko Savolaisen mukaan tapahtuma on tarkoitettu Äitsaarelaisille vakituiseen asuville ja kesäasukkaille sekä kaikille Äitsaari-henkisille.

—Kylienväliseen kisaan osallistuvat Äitsaaren eri kylät. Edellisinä vuosina mestaruudesta on kilpailtu tietovisalla, mutta tänä vuonna on ohjelmassa jotain uutta. Vielä en paljasta mitä se on, sillä se on yllätys myös kilpailijoille, Savolainen myhäilee.

Lapset ja lapsenmieliset ratkovat Äitsaaren mestaruuden keppari kilpailussa. Kepparikisa suoritetaan estehyppykilpailuna, ja se on ensimmäistä kertaa kyläillan ohjelmassa. Oman kepparin voi ottaa mukaan.

Illan päätteeksi noin klo 19 alkaen pistetään jalalla koreasti Paavon karaoken tahtiin.

Kahviossa tarjolla monenlaisia herkkuja ja tietysti arpajaiset, jossa pääpalkintona on Applen iPad. Tilaisuuden järjestää Äitsaaren Kylät ry, Ruokolahden Raju:n Äitsaaren osasto ja Salo Äitsaaren metsästysseura.

Äitsaaren Kyläilta Suikkalan Lavalla la 11.8. klo 18 alkaen.

Kai Skyttä

Imatra MTB-maastopyöräilykisoissaon vaihtoehtoina 10, 30 ja 60 kilometrin lenkit.

Maastoon, pyörällä, koko perheellä

Kaikille avoin koko perheen maastopyöräilytapahtuma Imatra MTB 2018 polkaistaan käyntiin lauantaina yhteislähdöllä kello 12. Kilpailulisenssiä ei tarvita, joten kaikki maastopyörän omistavat voivat osallistua kisaan. Kilpailussa ajetaan vaihtelevaa maastoa.

Imatra MTB on myös Suomen marathon cupin osakilpailu. Suomen Marathon Cupissa täysmaraton on 60 kilometriä, mutta vaihtoehtona on myös puolimaraton ja 10 kilometrin minimaraton, joihin on helppo osallistua myös aloittelijan. Lähtöviivalla on paljon suosittuja läskipyöriä, joilla on myös oma luokkansa.

Lähtö tapahtuu Ukonniemi stadionilta, josta pyöräilijät siirtyvät maastoon. 30 ja 60 kilometrin lenkit lähtevät Rauhan suuntaan ja 10 kilometrin reitti Hossukkaan. Kilpailun kärki ajaa ensimmäisen kierroksen noin 1 h 20 min aikaan ja maalissa nopeimmat ovat noin kaksi tuntia ja 40 minuuttia lähdöstä. Katsojalla on maastossa tapahtumia tarjolla eniten ensimmäisen kierroksen aikana.

Imatra MTB 2018 Ukonniemi Stadionilla (Ottelukatu 9) la 11.8., yhteislähtö klo 12.

kai skyttä

Vuoksi ja Saimaa ovat Imatran kaupungin järjestämän yhteislaulutilaisuuden teemoja.

Vuoksi ja Saimaa laulattavat

Jos laulattaa, kannattaa suunnata lauantaina Kulttuuritalo Virran suuntaan. Ulkoauditoriossa järjestettävässä yhteislaulutilaisuudessa laulattamassa on Samuli Saarela, ja laulujen teemana ovat Imatra, Vuoksi ja Saimaa. Säestyssoittimina ovat piano ja kitara.

Myös kahvila Virta on avoinna. Sateen sattuessa tilaisuus on Virran Kaleva-salissa.

Yhteislaulutilaisuus kuuluu Imatra 70 vuotta -juhlavuoden tilaisuuksiin ja järjestäjänä on Imatran kaupunki.

Virran yhteislaulutilaisuus Kulttuuritalo Virran ulkoauditoriossa la 11.8. klo 14—15.

Marleena Liikkanen

Altto, director cantus Seija Strömberg konsertoi Ruokolahden kirkossa sunnuntaina.

Hiljaisuuden rannalla, Ruokolahden kirkossa

Satu ja Seija Strömberg laulavat sunnuntaina Ruokolahden kirkossa kello 18 alkaen. Hiljaisuuden rannalla — säveliä kesäillassa -konsertin säestäjänä on Ruokolahden seurakunnan kanttori, Salla Palokangas. Tilaisuudessa on myös soitinmusiikkia — Satu soittaa viulua ja Salla urkusoolon.

Laulujen lomassa kuullaan koskettavia tekstejä Jörg Zinkin kirjasta Hiljaisuuden rannalla. Virsi Kiitos sulle Jumalani kajahtaa kirkossa yhteislauluna Oskar Merikannon sävelmällä.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ohjelma viisi euroa.

Hiljaisuuden rannalla, Säveliä kesäillassa -konsertti Ruokolahden kirkossa (Ukonsalmentie 5) su 12.8. klo 18—19.

Muokattu klo 14.28: Lisätty kellonajat.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset