Pihahommissa ollut naapuri Mika Tonder esti alkusammutuksellaan omakotitalossa syttyneen tulipalon leviämisen Ruokolahdella — "Sattumalta olin juuri ottanut kuulokkeet korviltani ja sieltä kuului koirien rähinää"

Palopaikalle juossut Mika Tonder sai palaneen talon venäläisnaapureilta käsiinsä puutarhaletkun, jolla hän alkoi laskea vettä liekkejä kohti.

Jasmin Ojalainen

Kaksikerroksisen omakotitalon alakerrassa syttyi tulipalo maanantaina Ruokolahden Nuottakujalla.
Kaksikerroksisen omakotitalon alakerrassa syttyi tulipalo maanantaina Ruokolahden Nuottakujalla.

Naapurissa asuvan Mika Tonderin ripeä toiminta pelasti Ruokolahden Nuottakujalla maanantaina tuleen syttyneen omakotitalon pahemmalta tuholta.

Rakennuksessa olleet kuusi lasta pelastautuivat alakerrassa loimunneiden liekkien alta omatoimisesti. Pelastuslaitoksen savusukeltajat puolestaan toivat talosta turvaan emokissan ja sen pentueen.

Kun sain liekkejä vähän pienemmiksi, niin pääsin itse lähemmäksi, jotta pääsin ruiskuttamaan vettä kunnolla palavaan huoneeseen sisälle. — Mika Tonder

Tonder oli pihahommissa ja kuunteli äänikirjaa kuulokkeet päässään, kun kadulta alkoi kuulua huutoa. Tonder ryntäsi paikalle ottamaan selvää, mistä on kysymys.

— Sattumalta olin juuri ottanut kuulokkeet korviltani ja sieltä kuului koirien rähinää. Kuvittelin ensin, että koirat ovat hyökänneet jonkun kimppuun ja lapset huutavat apua.

— Sitten näin, että tulee savua ja vanhin lapsista kertoi, että tuolla palaa.

Tonder kehotti tätä soittamaan 112:een, mutta muiden lapsenvahtina ilmeisesti ollut nuori oli jo soittamassa hätäkeskukseen. Tässä vaiheessa alakerrassa oleva huone oli ilmiliekeissä ja lieskat löivät ikkunoissa.

Naapurissa olivat asukkaat onneksi paikalla

Tulessa olleen rakennuksen viereisessä venäläisomisteissa talossa olivat asukkaat onneksi paikalla. Tonder sai heiltä käsiinsä puutarhaletkun, kun oli ensin kehottanut heitä siirtämään autojaan kauemmaksi palavasta talosta.

Puutarhaletkulla Tonder alkoi ruikkia vettä kohti liekkejä.

— Kun sain liekkejä vähän pienemmiksi, niin pääsin itse lähemmäksi, jotta pääsin ruiskuttamaan vettä kunnolla palavaan huoneeseen sisälle. Viitisen minuuttia siinä meni, että ambulanssi ja paloautoja alkoi tulla paikalle. Lopulta niitä oli siinä koko kadun mitalla.

— Kun näkyviä liekkejä ei enää ollut, siinä vaiheessa lopetin itse veden käyttämisen.

Tonder ehti nähdä, että palaneessa alakerran huoneessa oli sohva tai sänky ihan ilmiliekeissä.

— Oli hyvä säkä, että venäläisperhe oli paikalla. Heillä oli kulmassa vesipiste, josta puutarhaletku yletti palavalle talolle. He toivat letkun ja näyttivät, että ota tuosta. Sieltä oli myös parikymppinen kaveri, joka viskoi kanssa vettä ämpäristä.

Ruokolahden Salosaaressa sijaitsevalla Nuottakujalla syttyi kaksikerroksisen omakotitalon alakerrassa tulipalo maanantaina iltapäivällä kahden jälkeen.

Talossa oli syttymishetkellä kuusi lasta, jotka poistuivat rakennuksesta omin voimin. Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen mukaan lähinaapurin rikki menneestä ikkunasta suorittama alkusammutus rajoitti paloa huomattavasti.

Kaksikerroksinen talo kärsi palo- ja savuvahinkoja kauttaaltaan. Pelastuslaitoksen mukaan muut rakennukset eivät olleet vaarassa.

Luetuimmat