Mansikkalan uimahallin alta löytyi öljylähde – Miljarditulot ovat kaupungille täysi yllätys, vaikka näyttää siltä, että suoni on tihkunut ainakin osalle paikallisista jo etukäteen

Vs. kaupunginjohtaja Kaisa Heinon leveälle hymylle ei tunnu tulevan loppua: ”Kaupunkilaiset, nyt on piikki auki! Meistä tuli Norja!”.

Esa Jokinen

Vuokseen vuosien aikana tihkuneet öljyläikät eivät olleetkaan peräisin hulevesistä. Yllätyslöytö osoittaa, että uimahalli seisoo miljardien eurojen päällä.
Vuokseen vuosien aikana tihkuneet öljyläikät eivät olleetkaan peräisin hulevesistä. Yllätyslöytö osoittaa, että uimahalli seisoo miljardien eurojen päällä.

Imatran Mansikkalan alueelta on löytynyt laaja öljyesiintymä. Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen öljylähde paljastui uimahallin ja urheilutalon ympäristössä tehtyjen kaivausten yhteydessä.

Vuoksen suuntaisesti tuhansien metrien syvyydessä oleva esiintymä on tutkittu geologien toimesta vasta alustavasti. Öljyä siitä arvioidaan kuitenkin löytyvän jopa miljardin barrellin verran. Rahassa löydös vastaa kymmeniä, ellei satoja miljardeja euroja.

– On päivänselvää, että esiintymä tulee muuttamaan perusteellisella tavalla Imatraa, Etelä-Karjalaa ja koko Suomea, kommentoi vs. kaupunginjohtaja Kaisa Heino sensaatiomaista uutista.

Kyse ei ollutkaan hulevesipäästöistä

Uimahallin vieressä olevassa lahdukassa on jo vuosien ajan tehty havaintoja öljykerroksista veden pinnan päällä. Vuotojen on tähän asti arveltu olevan peräisin Vuokseen valuneista hulevesistä.

Hallin seinien tarkastuskaivauksissa pintaan tihkuneet öljylammikot herättivät kuitenkin Imatran rakennuttajayhtiö Mitran huomion. Mansikkalaan tilattiin kaikessa hiljaisuudessa paitsi Geologian tutkimuskeskuksen tutkijoita myös Nesteen edustajia. Öljylähde todennettiin lopulta ikivanhaan kallioperään jääneestä railosta. Sen laajuus yllätti tutkijat.

– Eihän tällaisia ole Suomessa missään. Mutta Imatra onkin ihmeellinen. Laita muuten siihen eteen hashtag, pyytää Heino.

Öljylle on ollut jo monta ottajaa

Öljylöytö asettaa kuumana käyneen keskustelun uimahallin tulevaisuudesta uuteen perspektiiviin. Vaikuttaa nimittäin siltä, että maaperän varannot ovat olleet hyvän aikaa ainakin rajattujen piirien tiedossa. Uutisvuoksen käsiinsä saamat asiapaperit osoittavat, että uimahallin ja urheilutalon tontille on jo hahmoteltu järeän luokan öljyporaustornia.

Luonnosmaisissa havainnekuvissa esiintyy Mitran hallituksen puheenjohtaja Tommi Matikainen (kok.) stetson päässä. Matikainen on tapojensa mukaan suorapuheinen.

– Meillähän seilaisi jo tankkeri Vuoksella, jos tässä kaupungissa osattaisiin tehdä päätöksiä. Mutta kun ei. Demarit säikähtivät kanisteriporukkaa. Heille tämä on ollut oma apaja.

Kanisteriporukalla Matikainen viittaa eläkeläisryhmään, joka on perimätiedon mukaan vuosikymmenien ajan äyskäröinyt raakaöljyä omiin tarpeisiinsa Karjalaisen kotitalon takana olevasta ryteiköstä. Kiivasta vastustusta kokenut uimahallin mahdollinen purkaminen olisi tukahduttanut tämän kanavan.

Sauvo Jylhä

Imatran öljyä aiotaan kuljettaa tankkereilla Vuokseen rakennettavan kanavan kautta maailman merille.
Imatran öljyä aiotaan kuljettaa tankkereilla Vuokseen rakennettavan kanavan kautta maailman merille.

Ensin puretaan, sitten juhlitaan

Öljylähteen käyttöön ottamiseen arvioidaan kuluvan kahdesta kolmeen vuotta. Vs. kaupunginjohtaja Heino lupaa kuitenkin hyvinvoinnin näkyvän imatralaisten arjessa varsin vauhdikkaasti.

Uimahallin purkaminen aloitetaan nopeutetulla aikataululla. Samalla maan tasalle on lanattava myös Mansikkalan uuden puukoulun vielä keskeneräiset puitteet. Heino muistuttaa, että koululaiset ovat jo tänä keväänä harjaantuneet opiskeluun ilman fyysistä koulutilaa.

– Meidän on nyt ajateltava kaikkea uudella tavalla ja asemoitava itsemme aivan uudelleen koko Suomen kuntakartalla. Voin vain todeta kaupunkilaisille, että nyt on kuulkaa piikki auki. Meistähän tuli Norja!

Omat kanisterit mukaan

Uskomattomaan öljylöydökseen pääsee tutustumaan tänään 1. huhtikuuta kello 10 alkaen uimahallin parkkipaikalla keilahallin puoleisessa päädyssä. Jos mukana on oma kanisteri, infopisteeltä saa maksutta tankattua Imatran omaa öljyä. Maksimimäärä yhtä henkilöä kohti on viisi litraa.

Kaupungin viestintäjohtaja Liisa Hupli-Oinonen muistuttaa, että mikäli paikalle kokoontuu iso väkijoukko, on turvavälit koronariskin vuoksi huomioitava. Ihmismassaa lisää myös kansainvälinen media.

– Imatra on nyt kaikkien huulilla. Ja ihmeellinen. Laita muuten siihen eteen hashtag, Hupli-Oinonen muistuttaa.

Luetuimmat

Kommentoidut